ALEKSANDAR VUČIĆ PORUČIO: Nijednog rešenja o Kosovu neće biti bez saglasnosti našeg naroda!
On je novinarima u Beogradu, posle sastanka sa članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom, rekao da još nisu ni blizu postizanja kompromisa sa Albancima, Foto: Printscreen/RTS1

ništa bez amerike i rusije

ALEKSANDAR VUČIĆ PORUČIO: Nijednog rešenja o Kosovu neće biti bez saglasnosti našeg naroda!

On je kazao i da rešenja ne može biti bez saglasnosti Rusije i Amerike

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ni jednog rešenja o pitanju Kosova neće biti bez odobrenja srpskog naroda.

"Sve vreme pokušavam da vodim brod uzvodno, a ne nizvodno iako je to lakše, i da se suprotstavim svima koji bi da donose laka rešenja, jer taj put nizvodno nas dovodi na hrid, nasukali bismo se i nestali kao narod i naš brod bi bio potopljen", rekao je Vučić ističući da je interes Srbije da se postigne kompromis.

On je novinarima u Beogradu, posle sastanka sa članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom, rekao da još nisu ni blizu postizanja kompromisa, ne zato što to ne bi želeo on, ili neko iz rukovodstva Srbije, već zato što na to nisu spremni Albanci.

"Mi poštujemo to što kaže (američki predsednik Donald) Tramp, (ruski predsednik (Vladimir) Putin i EU, ali ja znam da dogovor sa Albancima nije blizu. Ja znam kolike su naše razlike u svemu i koliko na različite načine vidimo dogadje na Kosovu", kazao je Vučić.

On je kazao i da rešenja ne može biti bez saglasnosti Rusije i Amerike.

"Kakvo rešenje može da bude bez Rusije ili Amerike, pa nikakvo, nije moguće. Dakle mi pregovaramo pod okriljem EU, ali naravno da je potrebna saglasnost svih velikih sila", rekao je Vučić.

On je ponovio da se mora sačuvati mir koliko je god to moguće i da se mora brinuti o budućnosti.

Aleksandar Vučić najavio je i da će biti napravljen najveći zajednički spomenik u Donjoj Gradini kako bi deca u Srbiji, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini mogli da nauče kakvo se zlo dogodilo u Jasenovcu.

Vučić je to rekao novinarima u Predsedništvu Srbije posle sastank asa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

"Ideja je da napravimo nešto što je najveći zajednički spomenik na terirotiji koja je većinski srpska, u Donjoj Gradini. To bi bio memorijalni kompleks, muzej sa mogućnošću emitovanja najsnažnijih video materijala iz tog vremena", rekao je Vučić i dodao da Srbija ne želi da prihvati "fabrikovanje činjenica".

U vezi sa slučajem kosovskih carina, on je kazao da su BiH i Srbija racionalno i civilizovano reagovali na anticivilizacijske mere Prištine.

"Iako to nije urodilo plodom jer carine nisu povučene, ali su Evropa, Rusija, Kina i Amerika saglasni da te mere moraju biti povučene i da su protivpravne i štetne za regionalni mir i stabilnost", rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da je 2018. godina jedna od najboljih u savremenoj istoriji, ali se "kao neka senka" nadvilo ono što se zbiva u odnosima sa Prištinom.

Vučić je ponovio da je Dodika zamolio za podršku i dodao da će Srbija čuvati mir i stabilnost, ali da "ukoliko bi bilo ko pokušao pogrom, uništenje i progon Srba", Srbija će biti u stanju da ih zaštiti.

On je dodao da su u planu izgradnja autoputa Beograd-Bijeljina-Doboj-Banjaluka, da su potpisani svi neophodni ugovori za izgradnju 21 km, a da se očekuje da Republika Srpska izgradi 96 km od gradnice do Doboja, od Bijeljine do Brčkog, odnosno Tuzle.

Predsedik je rekao je da je kompanija Vansi ("Vinci Airports Serbia" d.o.o. Beogrаd) ;preuzela beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u ponoć i da je "sve završeno".

On je na konferenciji za novinare, posle susreta sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, na pitanje novinara da li je završeno preuzimanje aerodroma "Nikola Tesla" u koncesiju rekao da je "novac legao na račun". ; Vlada Srbije juče je saopštila da je kompаnijа ;"Vansi" uplаtilа juče jednokrаtnu koncesionu nаknаdu u iznosu od 501 milion evrа shodno Ugovoru o koncesiji na period od 25 godinа. ; "Novac će za dva do dva i po meseca biti u republičkom budžetu", rekao je Vučić.

Dodao je da će davanje aerodroma u koncesiju značiti povećanje broja putnika i destinacija.

"Sve je obavljeno na čist i transparentan način", ocenio je Vučić.

Istakao je da će njegova sugestija biti da se "dobar deo tog novca iskoristi za vraćanje starih i loših dugova".

Ukupna vrednost investicije tokom trajanja koncesije je 1,46 milijardi evra, a ;"Vansi" je dužan dа uplаćuje koncesionu nаknаdu svаke godine, kаo i dа ulаže u аerodromsku infrаstrukturu u rokovimа i u sklаdu sа Ugovorom o koncesiji, potpisanog 22. marta ove godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.