RUSI OŠTRO ZAPRETILI ALBANCIMA: Odmah odustanite od LAŽNE KOSOVSKE VOJSKE! Ovo je zastrašivanje kosovskih Srba!
Rusi zapretili Albancima da odmah odustanu od kosovske vojske, Foto: Printscreen/youtube

pretnja rusije

RUSI OŠTRO ZAPRETILI ALBANCIMA: Odmah odustanite od LAŽNE KOSOVSKE VOJSKE! Ovo je zastrašivanje kosovskih Srba!

Prema njegovim rečima, formiranje potpuno razvijenih oružanih snaga na Kosovu ozbiljno će povećati mogućnost izbijanja još jednog nasilnog sukoba u regionu

Objavljeno: 18:12h

Predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič izjavio je da je odluka Prištine o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku nezakonita i da se mora otkazati, a istovremeno je istakao da Rusija deli zabrinutost Srbije s tim u vezi.

- Ubeđeni smo da nezakonita odluka vlade u Prištini koja, inače, protivreči čak i ustavu takozvane Republike Kosova, mora smesta biti otkazana. Pozivamo zapadne pokrovitelje Prištine da se za to založe - rekao je Lukaševič na sednici Stalnog saveta OEBS-a u Beču, prenosi danas Tas s

Prema rečima ruskog izaslanika, ukoliko se u delo sprovedu planovi o osnivanju takozvane kosovske vojske, onda - u skladu sa odredbom 9b Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN - KFOR mora preduzeti hitnu i dovoljnu akciju kako bi se demilitarizovale i rasformirale bilo kakve oružane grupe kosovskih Albanaca.

foto: Fejsbuk

- Paket predloga zakona o transformisanju Kosovskih bezbednosnih snaga u "oružane snage", a koji je kosovska skupština usvojila 14. decembra, predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, kao i pretnju po mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu - istakao je ruski diplomata.

Formiranje "kosovske vojske", naglasio je Lukaševič, podriva dugotrajne međunarodne napore da se reši kosovsko pitanje i onemoćava kompromis između Beograda i Prištine na međusobno prihvatljivoj osnovi.

Prema njegovim rečima, formiranje potpuno razvijenih oružanih snaga na Kosovu ozbiljno će povećati mogućnost izbijanja još jednog nasilnog sukoba u regionu.

S obzirom na, kako je naveo, neprijateljska antisrpska osećanja u vladi kosovskih Albanaca i svakodnevne operacije jedinica kosovske specijalne policije u oblastima naseljenim Srbima na severu regiona, prilično je jasno protiv koga će "vojska Kosova" biti formirana.

- Ovo je još jedna epizoda zastrašivanja kosovskih Srba, koje se dešava u kontekstu etničkog čišćenja - rekao je Lukaševič.

Prema njegovim rečima, sasvim je jasno da je nova provokacija vlade u Prištini podstaknuta "neodgovornim pokroviteljstvom SAD i EU".

- Vašington je podržao formiranje "oružanih snaga" Kosova, tradicionalno ignorišući svoje međunarodne pravne obaveze i mišljenje mnogih svojih saveznika u NATO-u - rekao je ruski predstavnik.

Istakao je da je Rusija razočarana "loše definisanim stavom" Evropske unije.

- Činjenica da je Brisel sklon da zažmuri pred bilo kakvim kršenjem međunarodnog prava i sporazuma sa Srbijom postaje sve očiglednija. To u potpunosti diskredituje napore posredovanja EU, koja snosi značajan deo odgovornosti ne samo za zastoj u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, već i za moguće posledice militarizacije Kosova. Zapravo, sada smo svedoci totalnog neuspeha posredničkih napora EU - rekao je Lukaševič.

On je zaključio da će kosovski presedan svakako imati opasan efekat na situaciju u drugim zonama sukoba i da, ma koliko napora ulagali pokrovitelji Prištine, Kosovo nikada neće postati "poseban slučaj".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.