Pismo piše Tadiću Borise: Ivice, direktno si odgovoran!

prepiska se nastavlja

Pismo piše Tadiću Borise: Ivice, direktno si odgovoran!

Predsednik SDS žestoko reagovao otvorenim pismom na javni istup ministra spoljnih poslova povodom pogibije 2 srpska diplomata u Libiji
Objavljeno: 13:48h

- Reakcija Ivice Dačića na saopštenje SDS u kom se traži njegova hitna ostavka zbog nedvosmislene političke odgovornosti za pogibiju dvoje službenika Ministarstva spoljnih poslova je najblaže rečeno skandalozna zloupotreba tragedije u svrhu obračuna sa političkim protivnicima - naveo je predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić u otvorenom pismu. Tadićevci: Ivice, odlazi! Odgovoran si za pogibije Srba u Libiji!. Kako kaže Tadić, Dačićev napad na njega je "služio isključivo svrsi sakrivanja njegove direktne odgovornosti za ovu tragediju" - Podsećam da se ova vlada na isti način ponašala i kada su izgubljeni životi u helikopterskoj nesreći za koju ni do dan danas nije utvrđeno ko je odgovoran. Dakle, umesto da Ivica Dačić podnese ostavku kao moralni čin, on je nastavio da iznosi neistine i da se obraća kao predsednik jedne stranke drugoj uoči predizborne kampanje. Upravo iz razloga što ne želimo da učestvujemo u tome, neću ni odgovoriti na njegove uvrede - napisao je Tadić.

On kaže da se tu ne radi o Ivici Dačiću ni o njegovoj spremnosti da iznese "notorne neistine zarad opstanka na vlasti", već "o pogibiji dvoje naših građana i o odgovornosti države za to" - Dačić je izjavio da sam ja imenovao ambasadora Potežicu. To je istina, imenovao sam ga kao i svakog drugog ambasadora na predlog vlade i poštujući zakonom utvrđenu proceduru. Međutim, ono što je Dačić izostavio da kaže je da je Potežica bio lično njegov predlog za ambasadora i kadar SPS. U vreme mog predsedničkog mandata nismo imali nikakve informacije o trgovini oružjem i vizama ili bilo kakvim nelegalnim radnjama. Premijer Aleksandar Vučić je juče javno na konferenciji za novinare izneo da sada postoje takve informacije i postavio to kao pitanje. Dužnost premijera nije da javnosti postavlja takva pitanja, već da javnosti na njih daje odgovor. Jasno je da tom odgovoru moraju prethoditi istražne radnje nadležnih organa da bi se utvrdilo ko su lica koja moraju krivično da odgovaraju, ali nije jasno zbog čega premijer nije odmah smenio Ivicu Dačića, budući da je jasno da on nosi direktnu političku odgovornost za pogibiju službenika ministarstva na čijem je čelu. Činjenica da premijer nije smenio odmah Dačića, baš kao što to nije učinio ni nakon helikopterske nesreće, čini i premijera politički odgovornim za ovu nesreću", navedeno je u pismu.
Tadić kaže da Ambasada u Libiji nije zatvorena tokom njegovog predsedničkog mandata jer bi, u okolnostima građanskog rata koji je buktao, zatvaranje ambasade značilo ostavljanje na cedilu hiljade naših građana koji su bili na radu u Libiji. On navodi da tada ambasadu nisu zatvorile ni druge zemlje sa sličnim problemom. - Upravo zbog toga smo odmah po izbijanju rata započeli vrlo složene i visoko rizične operacije spasavanja naših građana iz Libije, a naša ambasada tamo je imala svoju značajnu ulogu u tome. Ta operacija je završena neposredno pre nego sto je završen moj predsednički mandat, a rezultat te operacije je činjenica da smo uspeli da spasimo 1.300 naših građana iz ratom zahvaćenih teritorija i da nije izgubljen nijedan jedini ljudski život. Medjutim, nejasno je zašto ambasada nije zatvorena nakon završetka te operacije u mandatu ove vladajuće koalicije I to je odgovor koji nismo čuli ni od premijera ni od ministra spoljnih poslova. Neistine i lični napadi na mene nisu odgovori koji zanimaju sve građane Srbije i odgovori koje duguju porodicama poginulih državnih službenika, kojima ovom prilikom izražavam svoje najdublje saučešće. Nažalost, takođe je izostao odgovor zbog čega nije postojala komunikacija i koordinacija sa SAD i NATO i ko je odgovoran za to što Amerikanci nisu imali informaciju da se na mestu koje su bombardovali nalaze i civili. Postoje tačno utvrđene procedure i linije komunikacije kojima je Ministarstvo spoljnih poslova moglo da pošalje takvu informaciju - navedeno je u otvorenom pismu.
On za pogibiju srpskih državljana direktno okrivljuje Ministarstvo spoljnih poslova. Za tragično izgubljene živote direktno je odgovorno Ministarstvo spoljnih poslova i zbog toga Ivica Dačić mora hitno biti smenjen sa mesta ministra spoljnih poslova. Takođe je potrebno što pre utvrditi da li je bilo trgovine oružjem i vizama i da li ambasada nije zatvorena samo da bi se preko nje i dalje obavljali ovi ilegalni poslovi, a ukoliko je to tačno i u čije ime su obavljani ti poslovi. Potrebno je utvrditi ko je krivično odgovoran, ali politička odgovornost je jasna. Nažalost, ovo nije prvi put tokom mandata ove vladajuće koalicije da je izostalo prihvatanje političke odgovornosti - zaključio je Tadić. (Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.