OVIH 8 ČLANICA EU JE PROTIV SRBIJE: Direktno su stale na stranu Prištine!
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju SB UN takođe pomenuo da je saopštenje ovih zemalja stiglo neposredno pre početka sednic, Foto: EPA/Stringer

o suverenom pravu Kosova?

OVIH 8 ČLANICA EU JE PROTIV SRBIJE: Direktno su stale na stranu Prištine!

Van Osterom je zajedničko saopštenje Belgije, Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Poljske, Švedske i Britanije — EU8 — objavio i na Tviteru

Objavljeno:

Karel van Osterom, stalni predstavnik Holandije, nestalne članice Saveta bezbednosti UN, pročitao je, nekoliko minuta pre sinoćne sednice, saopštenje o Kosovu osam bivših, sadašnjih i dolazećih članica SB UN iz Evropske unije, u kojem je izneta tvrdnja da je formiranje kosovske vojske “suvereno pravo Prištine”.

Van Osterom je zajedničko saopštenje Belgije, Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Poljske, Švedske i Britanije — EU8 — objavio i na Tviteru. “Želeli bismo da podvučemo da je sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji od ključne važnosti za napredovanje Srbije i Kosova na njihovim evropskim putevima.

Početak procesa tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga je suvereno pravo Kosova. Svesni smo njegove posvećenosti na postepenom transformisanju sopstvenih bezbednosnih snaga, u bliskoj koordinaciji sa NATO i njegovim partnerima”, navodi se u saopštenju.

U njemu EU8 “pozivaju kosovske vlasti da tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga u narednih deset godina učine transparentnim i inkluzivnim procesom koji povezuje sve zajednice i da izbegnu bilo kakav štetni uticaj na dijalog Beograda i Prištine”.

“Takođe naglašavamo potrebu zadržavanja postojećih aranžmana sa KFOR koji se tiču razmeštanja Kosovskih bezbednosnih snaga na severu zemlje. Skoro dve decenije nakon usvajanja Rezolucije 1244 i deset godina nakon kosovskog proglašenja nezavisnosti, pred Beogradom i Prištinom je i dalje da se dogovore oko mnogih aspekata njihovog budućeg odnosa u okvirima sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji”, piše u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju SB UN takođe pomenuo da je saopštenje ovih zemalja stiglo neposredno pre početka sednice.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/webtribune.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.