KAKO SAM SISTEMATSKI UNIŠTEN OD SAMOG SEBE: Ovo su KLJUČNI MOMENTI u političkom životu Saše Jankovića
Janković je dao ostavku, Foto: Filip Plavčić

nije se pronašao u liderstvu

KAKO SAM SISTEMATSKI UNIŠTEN OD SAMOG SEBE: Ovo su KLJUČNI MOMENTI u političkom životu Saše Jankovića

Janković će povukao i iz PSG i iz Građanskog bloka 381

Objavljeno:

Saša Janković, sada već bivši lider Pokreta slobodnih građana, obeležio je nedelju u politici kad je napisao na svom Tviteru da se povlači sa mesta predsednika PSG i iz Građanskog bloka 381.

- Činim to jer neću da delim ljude koji svi podjednako žele da uklone opasan i kriminalizovan režim koji nam je oteo državu. Srbija je naša zajednička domovina i ja neću biti prepreka najbitnijem cilju. Takođe, hoću da budem kristalno jasan: smatram da zamena jedne greške drugom, makar i manjom, ne donosi prave promene. To je rađeno proteklih 30 godina i rezultate toga danas živimo. Osećaj odgovornosti i iskrenosti mi nalaže da u tome ne učestvujem - napisao je Janković, i naveo da nema dilemu da li su ciljevi koje su postavili vredni borbe, kao i da će je nastaviti kao običan član Pokreta slobodnih građana i na druge načine.

Ova informacija prilično je zatekla javnost, iako je u poslednje vreme mnogo članova otišlo iz ovog Pokreta.

Njegov politički život obeležili su mnogi turbulentni momenti, počevši od odlaska, nekada najbližih saradnika iz Pokreta, okretanja leđa, preko gafova koje je, prema mišljenju javnosti i sam pravio.

A kako je sve krenulo. Kada je posle funkcije zaštitnika građana ušao u politiku, Jankovića su podržale mnoge javne ličnosti, među kojima je bilo puno glumaca, novinara, profesora, akademika...Na predsedničkim izborima osvojio je više od 16 odsto glasova, što je nešto više od pola miliona. S obzirom na činjenicu da je u politiku tek ušao, ovo je bio ozbiljan rezultat, i svi su mislili da će on biti pravi lider opozicije. Međutim, negde je zapelo!

Prvo ga je napustio akademik Dušan Teodorović, a onda su problemi kulminirali otvorenim pismom novinara Srđana Škora, koji je optužio Jankovića i njegovu suprugu Slavicu "da sami donose sve odluke u PSG, i da liče na Slobu i Miru". I, tako je krenulo rasipanje, Dušan - Duda Ivković, Zoran Ivošević, Biljana Lukić, Ognjan Radivojević, Kristina Kovač, Sreto Malinović, Marinika Tepić, Bojana Maljević, Nikola Kojo i Branislav Trifunović, i mnogi drugi...

Posle svih ovih odlazaka, usledili su i Jankovićevi potezi koji su bili prilično zbunjujući.

Tako je jednom prilikom prošle godine PSG postavio na Tviter sliku građana koji drže "kafu za poneti" uz komentar da je "kapućino s penom" postao oznaka za one koji misle drugačije.

Javnost je prilično zbunila ova fotografija, odnosno "poruka" još više.

A odmah zatim usledilo je i "grčenje u Beču".

A onda je optužio Demokratsku stranku da nije glasala za njega kada je bio predložen za Zaštitnika građana, pa ga je tadašnji lider DS demantovao.

- Sećam se jer sam tada zvao tadašnjeg predsednika DS, Dragana Đilasa, da pitam zašto. Bio je iznenađen - tvrdio je Janković.

foto: Printscreen/Twitter
foto: Printscreen/Twitter

Međutim, tadašnji lider DS, Dragan Šutanovac, demantovao je bivšeg zaštitnika građana. On je dostavio spisak poslanika koji su glasali za, 14 njih iz DS, među kojima i sam Šutanovac.

- Tačno je da Đilas nije - poentirao je Šutanovac, a Janković mu se izvinio, uz reči da mu je "drago što je imao pogrešnu informaciju".

Prošle godine, kada je ponudio ostavku na mesto predsednika stranke, koju je Skupština PSG jednoglasno odbila, Janković je rekao da "PSG otvara prozor da izađe sve ono što ne valja, za ulazak nove energije".

Janković je svakog petka od ubistva Olivera Ivanovića tražio odgovor ispred Predsedništa Srbije, pa je fotografija na kojoj Janković ispred zaključanih vrata sa megafonom traži odgovor na pitanje "Ko je ubio Olivera Ivanovića" izazvala podsmeh javnosti.

Pre nekoliko meseci zaratio je i sa glumcem Nikolom Kojom, sa kojim je ranije bio u odličnim odnosima. Rat na Tviteru je počeo kada je umro glumac Nebojša Glogovac.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.