USTAŠA ŽESTOKO DOBIO PO NOSU OD HRVATICE: Ona je RAZORILA njegovu sramnu knjigu o RADNOM LOGORU JASENOVAC!
Tvrde da je Jasenovac bio zabavni park, Foto: Wikipedia

kako vas više nije sramota?!

USTAŠA ŽESTOKO DOBIO PO NOSU OD HRVATICE: Ona je RAZORILA njegovu sramnu knjigu o RADNOM LOGORU JASENOVAC!

NDH je bila normalna država koja je nasilje, uključujući deportacije u logore, koristila samo protiv aktivnih državnih neprijatelja, kao što čine i ostale države

Objavljeno:

U hrvatskim medijima konačno se pojavila jedna poštena kritika skandalozne i ustašoidne knjige Igora Vukića "Radni logor Jasenovac", u kojoj je minorizovao i ismevao žrtve u ovom zloglasnom kazamatu,a situaciju u njemu prikazao kao mesto u kojem su se logoraši super zabavljali - bavili se sportom, pevali u horu i sadili povrće.

foto: Wikipedia

Mirjana Kasapović je u zagrebačkom Globusu pokušala da ukaže na pogubnost ovakvih tvrdnji i Vukićev "rad" predstavila kao istorijski plagijat koji se podsmeva žrtvama ovog logora i njihovim porodicama.

- Nijedan od “crnih mitova” ne poklapa se s Vukićevim uverenjem da su u Jasenovcu stradali malobrojni politički protivnici ustaškog režima: “Prema najvećem broju logoraša koji su u njemu bili i kroz njega prošli, Jasenovac je bio radni logor za aktivne protivnike Nezavisne Države Hrvatske. Među njima je bilo najviše Hrvata, te nešto manje Muslimana i Srba. Uz njih je tu bila skupina Jevreja izuzeta iz deportacija kojima je bila zahvaćena glavnina jevrejske zajednice na području NDH pod njemačkom okupacijom”. NDH je, dakle, bila normalna država koja je nasilje, uključujući deportacije u logore, koristila samo protiv aktivnih državnih neprijatelja, kao što čine i ostale države. Najveći politički protivnici NDH, pa stoga i najbrojniji zatvorenici u logoru, bili su hrvatski komunisti, nešto predratnih HSS-ovaca i pokoji gradski mason. Takvo dejudeiziranje i desrbiziranje jasenovačkih zločina glavni je uslov revizije rasističke i nacionalističke prirode NDH iz kojih su oni proizlazili - tvrdi Kasapovićeva i nastavlja:

- Vukić tvrdi da jasenovački logoraši nisu masovno ubijani nego su najviše umirali od bolesti, iscrpljenosti i starosti, u odmazdama zbog pokušaja bega i počinjenih kriminalnih dela, od savezničkog i partizanskog vazdušnog bombardovanja logora te pri begu iz logora. Koliko ih je umrlo u logoru? Iz haotičnog opisa sudbina pojedinih logoraša, pri čemu se stiče utisak da je iz logora više logoraša pušteno nego što ih je u njega deportovano, teško je išta pouzdano zaključiti. Ali iz zaključka se može naslutiti kako to nije ni desetina žrtava koje su utvrdili Žerjavić i Kočović. “Uprkos svim indicijama i dokumentima da popis s više od 83.000 imena navodnih žrtava uglavnom nema stvarne veze s Jasenovcem, on je i dalje u Hrvatskoj službeno prihvaćen. Bez obzira što, na primer, dokumenti i veći broj bivših logoraša govori da je u Jasenovcu 1941. bilo oko 1.200 zatočenika, popis kaže da ih je tada ubijeno 10.700”.

foto: Printscreen/youtube

Kasapovićeva zatim ironično kometariše činjenicu da je Vukić konstatovao kako su u logoru skoro svi bili rumeni i dobro uhranjeni:

- Međunarodni posmatrači, koje su činili vojni, diplomatski i novinski predstavnici “zemalja kojima je Hrvatska bila saveznica”, doputovalo je 1942. u logor i zateklo sledeće stanje: Jevreji “loše izgledaju, iscrpljeni su i bledi. Kao što su nama objasnili razlog je što nisu navikli na fizički rad. Naprotiv, Srbi i Hrvati-komunisti izgledaju dobro, živahno i čak rumeno”. Eto šta čine zdrav fizički rad i dobra hrana. Živahnosti i rumenilu logoraša sigurno je pridoneo bogat zabavni i sportski život: nastupi logoraškog hora i orkestra, rad muzičke i dramske sekcije, cirkuske priredbe, logorsko fudbalsko prvenstvo itd - konstatoval je autorka i poentirala:

foto: Printscreen/Youtube

- Pošto o masovnim zločinima nema ni govora, Vukić je napisao svoju knjigu kao svojevrstan vodič kroz privredni, gastronomski i zabavni život Jasenovca.

BONUS VIDEO:

KRAN OD 30 METARA PRETI DA SE SRUŠI U CENTRU BEOGRADA! DRAMA U TAKOVSKOJ: Blokirana ulica, stanari evakuisani! Stiglo vozilo za demontažu (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Globus)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.