DANAS JE DAN IZBORA: Otvorena birališta u Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli (UŽIVO)
Lokalni izbori u Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli, Foto: Filip Plavčić

GLASANJE

DANAS JE DAN IZBORA: Otvorena birališta u Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli (UŽIVO)

Lokalni izbori održavaju se danas u četiri grada u Srbiji

Objavljeno: 16:40h

U Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli danas će biti održani lokalni izbori.

15:33 - OIK: Izlaznost u Kuli do 14 časova oko 28,5 odsto

Na vanrednim lokalnim izborima u opštini Kula, do 14 časova glasalo je 28,58 odsto upisanih birača, rečeno je agenciji Beta u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK).

Od upisanih 35.914 birača, do 14 časova glasalo je njih 10.267.

15:31 - Kladovo: Priveden funkcioner SPS

Potpredsednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) u Kladovu Perica Panković priveden je danas na informativni razgovor u policiju jer je, po navodima socijalista, ukazao na prisustvo osoba iz Beograda u blizini biračkih mesta.

Kako je novinarima rekao predsednik socijalista u Kladovu Radovan Arežina, Panković je priveden pošto je u blizini jednog biračkog mesta upitao izvesnu osobu iz Beograda: Šta tu tražiš?

- Socijalistima se ne dozvoljava da aktivno učestvuju u izborima - rekao je Arežina navodeći da je u Kladovu tokom prethodne dve nedelje primećen veliki broj džipova beogradskih registracija.

Predsednik Opštinskog odbora SPS je dodao da je Panković pušten pošto je dao iskaz.

15.20 - MUP: Identifikovan nasilnik u Kotraži

Policijskoj stanici Lučani od strane dvoje građana prijavljeno je da su, prilikom dolaska na biračko mesto broj 25 u Kotraži, napadnuti od strane njima nepoznatog lica.

Policija je odmah po prijavi izašla na mesto događaja i tom prilikom tridesettrogodišnja građanka je izjavila da ju je nepoznati muškarac odgurnuo vratima, kada je pokušala da uđe na biračko mesto kako bi glasala. Istovremeno je i dvadesetjednogodišnji muškarac, koji je takođe došao da glasa, prijavio policiji da ga je ista osoba odgurnula rukama kada je hteo da uđe na biračko mesto.

Pripadnici policije identifikovali su osumnjičenog i ustanovili da se radi o B.P. (1981) iz Prijepolja.

O svemu je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Čačku koje je naložilo da se osumnjičeni privede tužiocu, a protiv njega će, po nalogu nadležnog tužilaštva, biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

13.45 - Opštinska izborna komisija: U Doljevcu do 11.30 sati glasalo 22,95 odsto birača

Po podacima Opštinske izborne komisije (OIK) u Doljevcu, na vanrednim lokalnim izborima u toj opštini do 11.30 časova glasalo je 22,95 odsto upisanih birača.

Po rečima sekretara OIK Gordane Cvetković, izborni proces protiče "u najboljem redu" a izlaznost je manja u odnosu na prethodne lokalne izbore kada je do podneva svoj biračko pravo iskoristilo 38 odsto upisanih birača.

- Izlaznost je manja nego na prethodnim izborima, a razlog je verovatno loše vreme. Komunalno preduzeće čisti puteve i ulice na području opštine i verujemo da će izlaznost biti puno bolja u popodnevnim časovima - kazala je Gordana Cvetković.

12.05 - SNS: Nasilje na biračkom mestu u Kotraži

Srpska napredna stranka saopštila je da su pristalice Saveza za Srbiju u toku prepodneva protivzakonito upali na biračko mesto 25 u Kotraži, u opštini Lučani, gde su nasilnim metodama sprečavali građane da glasaju i ometali izborni proces.

- Najbliži saradnik Boška Obradovića, Borko Puškić, predsednik Izvršnog odbora i član Predsedništva Dveri iz Prijepolja, zajedno sa 15 batinaša iz Čačka i Prijepolja, upao je jutros na biračko mesto 25 u Kotraži, gde je udario vratima i povredio građanku koja je stajala u redu za glasanje, a nakon toga udario i odgurnuo građanina na istom biračkom mestu - piše u saopštenju.

SNS je pozvala nadležne državne organe da reaguju i hitno privedu pravdi "sve Ðilasove batinaše koji tuku žene, čak i na biračkom mestu, i na najbrutalniji način uznemiravaju sve građane", i da o tome obaveste javnost.

Prema informacijama CRTE, zbog ovih tenzija morala je da interveniše i policija.

11.35 - Za sada sve regularno

Predsednik Opštinske izborne komisije Jovan Kovačević rekao je da su sva biračka mesta u opštini Lučani otvorena na vreme u 7 časova i glasanje za sada protiče bez probema.

On je agenciji Beta kazao da lokalne izbore u Lučanima prati i pet akreditovanih udruženja sa oko 200 posmatrača.

10.00 - CRTA: Do sada glasalo 2.049 građana

Posmatračka misija organizacije CRTA saopštila je danas da je na biračka mesta lokalnim izborima u Lučanima do 10 časova na glasanje izašlo ukupno 2.049 građana, što je 12.4 odsto od ukupnog broja birača, a zabeleženo je nekoliko nepravilnosti.

08.55 - Biračka mesta u Opštini Kula u kojoj se danas održavaju vanredni lokalni izbori, orvorena su na vreme, potvrdjeno je Beti u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK).

Predsednica OIK Nevenka Rabrenović rekla je da je svih 40 biračkih mesta otvoreno na vreme, da nije bilo nikakvih problema ili kašnjenja.

08.50 - Izborna mesta na području opštine Doljevac otvorena su jutros u 7.00 časova bez obzira na loše vreme i glasanje za lokalnu skupštinu za sada protiče bez problema, izjavila je sekretar doljevačke Opštinske izborne komisije Gordana Cvetković.

Na redovnim izborima u opštini Lučani učestvovaće osam lista, a pravo glasa ima 16.483 birača.

Glasaće se na 43 biračka mesta, jednom više nego 2014. godine.

Prva na glasačkom listiću na izborima u Lučanima je lista Aleksandar Vučić - Zato što volimo Lučane i Dragačevo, druga je PUPS Milana Krkobabića, dok je treći Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS).

Četvrta lista je koalicija okupljena u Savezu za Srbiju, peta Vojislav Šešelj SRS, šesta Ivica Dačić - SPS, sedma je Grupa građana "Jedan tim" - Ivica Vukićević i osma je Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma.

Novi skupštinski saziv opštine Lučani nakon ovih izbora imaće 35 odbornika, što je za deset manje nego do sada.

U Doljevcu, gde su vanredni izbori raspisani posle ostavke predsednika Gorana Ljubica, građani će birati 37 odbornika u lokalnoj skupštini.

Na izborima će se takmičiti pet stranaka i jedna grupa građana: SNS, SPS, PUPS, Jedinstvena Srbija, SRS i Grupa građana "Za demokratski Doljevac".

Pravo glasa na izborima u Doljevcu ima 14.700 građana.

Na vanrednim lokalnim izborima će na 31 biračkom mestu moći da glasaju i građani Kladova i to za 28 odbornika u lokalnom parlamentu.

Prijavljene su četiri liste - SNS, SPS, PUPS i SRS, a pravo glasa ima nešto više od 22.300 gradana.

U opštini Kula oko 36.000 birača moći će da glasa na 40 biračkih mesta za izbor novog saziva lokalnog parlamenta koji će imati 37 odbornika.

Na izborima u Kuli učetvovaće osam izbornih lista: Aleksandar Vučić - Zato što volim Kulu, SPS - Ivica Dačić, Pokret Kraljevine Srbije - Marko Košutić, Ruska stranka, Dušan Hajduković - Kekini principi, Pokret socijalista - Aleksandar Vulin, SRS - dr Vojislav Šešelj, PUPS - Milan Krkobabić i Grupa gradana "Kritična masa".

BONUS VIDEO: PROTESTI U KOSOVSKOJ MITROVICI NE POSUSTAJU: Ni sneg im ne može ništa, timovi Trepče i Mokre Gore igrali utakmicu ispred Euleksa (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.