ĐURIĆ PORUČIO: Vojska Kosova je ilegalna okupaciona formacija
Đurić kaže da je formiranje vojske suprotno zakonima, Foto: Beta/Slobodan Miljević

suprotno zakonima

ĐURIĆ PORUČIO: Vojska Kosova je ilegalna okupaciona formacija

On je rekao da je cilj da se zaokruži započeti proces nasilnog odvajanja dela teritorije Republike Srbije

Objavljeno:

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je danas po jednonacionalnom diktatu albanske većine i suprotno svim važećim odredbama prava, kosovski parlament doneo odluku o formiranju tzv. vojske kosova.

Đurić je u obraćanju javnosti poručio da to predstavlja pakt protiv mira i čin politilke agresije na Srbiju.

Dodaje da je cilj da se zaokruži započeti proces nasilnog odvajanja dela teritorije Republike Srbije i stvaranja tzv. Kosova na čitavom području AP Kosovo i Metohija.

Ističe da je to suprotno Ustavu u zakonima Srbije, privremenom ustavnom okviru Kosova i rezoluciji 1244, ali i sporazumu iz Kumanova kojim je okončan oružani sukob na Kosmetu.

- Vojska Kosova predstavlja ilegalnu okupacionu oružanu formaciju na teritoriji Srbije - naveo je Đurić.

Još jednom je naglasio da je protivpravni karakter te formacije jasan i nedvosmilen i da odluka ima za cilj nasilnu promenu granica Srbije i narušavanje ustavom utvrđenog položaja pokrajine.

Dodaje da se to dešava u uslovima kada još uvek nije dostupno kompromisno rešenje za uređenje odnosa Beograda i Prištine.

Ističe da se vojska kosova formira u trenu u kome nijedan jedini albanac nije odgovarao za brojene zločine i hiljade ubijenih i stotine hiljada proteranih tokom oružanog sukoba na KiM.

Đurić navodi da su ti zločini činjeni od strane onih koji sačinjavaju tzv. vosjku Kosova uz materijalnu i logističnu podršku pojedinih država koje su i pre dve decenije izvršile oružanu agresiju na Srbiju.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.