SELAKOVIĆ: Usvajanjem zakona u Prištini sada je jasno da je međunarodno pravo mrtvo
Selaković o usvajanju zakona, Foto: Boško Karanović

povodom usvajanja zakona

SELAKOVIĆ: Usvajanjem zakona u Prištini sada je jasno da je međunarodno pravo mrtvo

On je dodao da Srbija mora uvek i na svakom mestu da ponavlja da je rezolucija SB UN 1244 iz 1999. godine

Objavljeno:

Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković rekao je povodom usvajanja zakona u Prištini o transformaciji KBS u vojsku da je jasno da je međunarodno pravo "mrtvo".

- Oni koji su doprineli da međunarodno pravo nestane, da umre, više se ni ne pretvaraju u tim svojim delima, više se i ne 'foliraju' kao što bi narod rekao. Ranije su izmišljali, kontruisali različite događaje poput Račka, izmišljali takozvane humanitrarne katastrofe ne bi li opravdali kršenje međunarodnog prava. Od danas više ni to ne rade - rekao je Selaković za RTS.

- Ko to čini - i SAD, Velika Britanija, to čini i Nemačka i čitav deo takozvane međunarodne zajednice koji prihvata formiranje takozvane Vojske Kosova i koji je podržavao i sponzorisao i promovisao takozvanu kosovsku nezavisnost - dodao je Selaković.

On je dodao da Srbija mora uvek i na svakom mestu da ponavlja da je rezolucija SB UN 1244 iz 1999. godine jedini važeći međunarodni pravni akt kada je u pitanju KiM koji tretira prisustvo oružane sile odnosno oružanih vojnih snaga na KiM.

Dodaje da onima koji promovišu tzv. kosovsku vojsku i secesiju Kosova to više uopšte nije važno, kao što im nije važno ni ono što su sami Albanci doneli kao svoj tzv. Ustav.

- Oni nisu mogli da uvuku u taj svoj "đavolji projekat" Srpsku listu, našli su jednog Srbina, nekog "druga Rade Trajković" i njima sličnih koga su privukli na svoju stranu, ali Srpsku listu lisu mogli - naveo je Selaković.

Kada je reč o budućim reakcijama Selaković kaže da će se videti kakve će biti i da li će nešto promeniti, a građani, kako kaže, o tome mogu da sude na osnovu onoga što sm videli do sad.

- Predsednik (Aleksadar) Vučić ovu noć je proveo nespavajući i današnji dan je proveo sa svojim vojnicima, oficirima, ljudima koji su na čelu odgovarajućih komandnih službi od Generalštaba pa naniže i mnogo je važno da predsednik bude sa njima - rekao je on.

Kakve će predsednik ili država odluke doneti, ne mogu da kažem, rekao je Selaković, jer, kako kaže, to zavisi od niza okolnosti.

- Ono što mi se čini kao moguće je proglašenje okupacije dela naše teritorije, a to zahteva sadejstvo predsednika, vlade i skupštine. Jedna izuzetno ozbiljna odluka koja može imati ozbiljne, teške, komplikovane i dugoročne posledice - rekao je Selaković.

Druga je, kaže, odluka o upotreba oružanih snaga.

- Ne moram da vam pričam kakve to posledice sa sobom nosi, ali ono što je očigledno, niko od nas ne može da kaže kakva će odluka biti doneta - istakao je Selaković.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.