PANDORINA KUTIJA JE VEĆ OTVORENA. BRNABIĆ: Formiranje vojske Kosova je najveća PRETNJA miru!
Brnabić je rekla kako je formiranje vojske na KiM pretnja miru, Foto: Reuter

Reagovanje

PANDORINA KUTIJA JE VEĆ OTVORENA. BRNABIĆ: Formiranje vojske Kosova je najveća PRETNJA miru!

Srbi na Kosovu se spremaju da dočekaju Božić i Novu godinu sa oskudnim zalihama hrane, dodala je ona

Objavljeno:

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je najavljeno formiranje vojske Kosova najveća pojedinačna pretnja regionalnom miru na Balkanu i da to izuzetno zabrinjava Srbiju.

- Ne samo da bi vojska Kosova bila u suprotnosti sa svim međunarodnim sporazumima, već bi predstavljala i kršenje Ustava koji su oni sami izradili i usvojili. Na taj način, oni zapravo pokazuju, a to zvuči neverovatno, da su spremni da prekrše sopstveni Ustav... (Ramuš) Haradinaj je izjavio da vojska neće delovati protiv Srba na Kosovu, već će pomagati Iračanima. To je smešno. Ovo je najveća pretnja miru, a ja želim opet da apelujem na Haradinaja, Tačija, Veselija da ponovo razmisle o takvoj odluci -navela je ona u intervjuu za italijanski list La Republika.

Ana Brnabić je rekla da je posle jednostranih poteza Prištine, poput uvođenja taksi na robu iz Srbije, veoma teško govoriti o pregovorima i da je situacija tako daleko od dijaloga da prvo mora da se razmišlja o osnovnim ljudskim pravima.

- Srbi na Kosovu se spremaju da dočekaju Božić i Novu godinu sa oskudnim zalihama hrane, sve manjom količinom goriva za ogrev, kao i lekova i medicinskih sredstava. Govorimo o Evropi u 21. veku, a Srbi već više od dve nedelje ne dobijaju novine na svom jeziku jer je Priština uvela zabranu na srpsku štampu 21. novembra. Priština podriva sve rezultate postignute tokom Berlinskog procesa, uključujući i sve sporazume u oblasti privrede i infrastrukture koji podržavaju rast u regionu - navela je Brnabić.

Ona je ponovila da Srbija želi normalizaciju pa i kompromis ali da Priština postavlja ultimatum koji podrazumeva priznanje nezavisnosti.

- To se nikada neće desiti. Da bi se postigao kompromis, oni takođe treba da se potrude i razumeju poziciju Beograda. Razgovori o promeni granica ne bi otvorili Pandorinu kutiju: tu kutiju je već otvorila Priština pre deset godina kada je donela jednostranu odluku ne poštujući nijedan demokratski princip, kao što je, na primer, referendum. I ne zaboravite da dve trećine svetskog stanovništva živi u zemljama koje ne priznaju nezavisnost Kosova, uključujući pet članica EU - navela je ona.

Premijerka je rekla da Kosovo nije bilo jugoslovenska republika, poput Hrvatske, Slovenije, Makedonije, BiH ili Crne Gore, već oduvek sastavni deo Srbije i da Beograd zapravo želi da zatvori Pandorinu kutiju.

- Smatram da je moguće postići kompromis putem razmene teritorija, ali ne na etničkoj osnovi. Srbija je zemlja sa najvećim brojem nacionalnih manjina u čitavoj Evropi - ukupno 26 i sa više od 15 jezika u službenoj upotrebi. Ne želimo granice po etničkim linijama. A kompromis mora da bude zasnovan na ljudskim pravima, zaštiti manjina i njihovih spomenika. Za kompromis su nam potrebni hrabri i odgovorni lideri koji mogu da donesu hrabre i odgovorne odluke, pa čak i da rizikuju da budu kritikovani kod kuće, bez emocija prema biračima - dodala je ona.

Ona je poručila svim partnerima Beograda iz SAD i EU da je veoma zabrinuta zbog opasnog razvoja dogadjaja i ocenila da je dovoljan jedan mali incident da "ceo region bukne".

- Čini se da nisu mnogo naučili iz prošlosti ovog regiona. Svi mi, uključujući i naše medjunarodne partnere, moramo da apelujemo na pragmatizam. Kako da očekujemo da će doći investitori kada postoje takve tenzije? Da li Priština razmišlja o tome i na koji način će rešiti problem visoke nezaposlenosti? Oni se okreću politici iz 19. veka, pričaju o oružju i vojsci, a prioriteti moje vlade su obrazovanje i škole - rekla je Ana Brnabić za italijanski list.

Bonus video:

VOZILA KFORA I POLICIJA ZAUZELI POLOŽAJE NA MOSTU PREKO IBRA: U Kosovskoj Mitrovici od jutros mirno, čeka se glasanje o vojsci (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.