KOLAPS NA KOSOVU: Prištinski studenti sahranjuju rezoluciju 1244, a Albanci u južnoj Mitrovici proslavljaju!
Vojnici u parlamentu KiM, Foto: Printscreen/Facebook/KOHA

Prisutna napetost

KOLAPS NA KOSOVU: Prištinski studenti sahranjuju rezoluciju 1244, a Albanci u južnoj Mitrovici proslavljaju!

Na otprilike 1 metara iza, kružni tok i cela ulica okićeni su zastavama SAD

Objavljeno:

Na sednici kosovskog parlamenta danas su izglasana sva tri zakona kojima se omogućava transformacija KBS u vojsku Kosova. Sednici su prisustvovali premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i kosovski predsednik Hašim Tači.

Usvojeni su Zakon o Bezbednosnim snagama Kosova, Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova i Zakon o službi u Bezbednosnim snagama Kosova.

Na mostu koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice uoči današnjeg izjašnjavanja o formiranju vojske Kosova u Prištini, stacionirano je više vozila Kfora.

foto: Zoran Šaponjić

Na ulazu u južni deo Kosovske Mitrovice parkirana su borna kola i 15-ak pripadnika Kfora, a reč je o austrijskom kontignetu Kfora, javlja reporter Kurira s lica mesta.

foto: Zoran Šaponjić

Na otprilike 1 metara iza, kružni tok i cela ulica okićeni su zastavama SAD.

foto: Zoran Šaponjić

Na mostu je prisutna i kosovska policija (KPS). S druge strane mosta, na 100 metara udaljenosti, balkoni koji gledaju ka Južnoj mitrovici, kao i šetalište, osvanuli su ukrašeni srpskim zastavama.

foto: Zoran Šaponjić

U Kosovskoj Mitrovici je situacija mirna, a sneg koji pada od noćas je zavejao grad. Ipak, u vazduhu se i te kako oseća napetost u iščekivanju vesti iz Prištine.

foto: Zoran Šaponjić

Kako su za Kurir rekli građani, Kforu više ne veruju, niti veruju da će on zaštititi sever od eventualnog upada vojske tzv. Kosova. Veruju jedino u srbiju, naglasili su, jer je ona njihova jedina država.

U Kosovskoj Mitrovici je situacija mirna, a sneg koji pada od noćas je zavejao grad.

1 / 3 Foto: Zoran Šaponjić

Skupština samoproklamovanog Kosova usvojila je zakon po kome se menja uloga bezbednosnih snaga Kosova u tzv. vojsku Kosova.

Reč je o paketu zakona kojima se menja mandat KBS iz bezbednosnih snaga u vojne snage, ali bez promene imena. Ovaj potez Prištine podržale su pre svega SAD, Velika Britanija i Nemačka.

Formiranje vojske Priština nije uspela da sprovede u skladu sa sopstvenim ustavom, kroz izmene tog akta, za šta je bila potrebna podrška srpskih poslanika, pa ceo proces sprovodi kroz izmene zakona, na predlog vlade.

Takođe, kako Novosti nezvanično saznaju, sazvan je sastanak Kriznog štaba na severu Kosmeta zbog dešavanja u skupštini tzv. Kosmeta Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom odluke Prištine da je ovo težak dan za našu zemlju, ali nastavljamo put ka miru i properitetu.

DAUT HARADINAJ: FORMIRANjEM VOJSKE BIĆE ZAOKRUŽENA REPUBLIKA KOSOVO

Daut Haradinaj, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, stranke koju predvodi njegov rođeni brat i premijer Ramuš Haradinaj, izjavio je da od danas Kosovo ima svoju vojsku.

1 / 5 Foto: Printscreen/Facebook/KOHA

- Time će biti zaokružena Republika Kosovo. To je zasluga svih žrtava koje smo dali do današnjeg dana - rekao je Haradinaj za tv Klan Kosova. On kaže da je to proces tokom kojeg će se vojska razvijati i širiti ljudstvom i borbenom opremom. - Od danas Kosovo će imati svoju vojsku. Suština je na očuvanju bezbednosti, ali i na zaštiti teritorije - naveo je Daut Haradinaj. - Mi ne stvaramo etničku vojsku. Mi vam kažemo da od sada imate posla sa Kosovskom vojskom - kazao je, prenela je GazetaExpres onlajn.

FABRICI: KOSOVO DA POŠTUJE SPORAZUME SA EU I BEOGRADOM

Pozicija Evropske unije je veoma jasna povodom formiranja kosovske vojske, mi delimo stav NATO, a to je da proces transformacije bezbednosnih snaga Kosova treba da bude inkluzivan i dugoročan, u skladu sa Ustavom, kazao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. - Pozivamo Kosovo da poštuje sve sporazume koji su postignuti 2013. sa EU i Beogradom. Naša pozicija je jasna i tu poziciju ne menjamo - istakao je Fabrici novinarima u EU info centru. Fabrici dodaje da Evropska unija ostaje da glavni "sponzor" dijaloga između Beograda i Prištine, napominjući da je ova faza izazovna. - Vidim da su lideri na obe strane posvećeni dijalogu, potvrđujući da ne postoji alternativa tome. To je poruka koju smo mi čuli od njih i to je poruka koju smo čuli i na Savetu ministara EU, kada su ministri spoljnih poslova država članica EU potvrdili značaj dijaloga i ponovili poverenje Federiki Mogerini da bude ključni medijator - kazao je on. Takođe, Fabrici podseća da se EU protivi taksama koje je Priština uvela za srpske proizvode, koje su, prema njegovim rečima, u suprotnosti sa CEFTA ali i u suprotnosti sa ŠP koji EU ima sa Kosovom. - Mi ubeđujemo Prištinu da ukine te takse, a to je radio i komesar Han posećujući BG i PR prošle nedelje - naglašava Fabrici. Povodom tvrdnji Prištine da Beograd postavlja mnoge trgovinske barijere za kosovske proizvode, Fabrici odgovara da je "Han čak predložio pregovarački sto za trgovinske sporove". - Nastavićemo da upravljamo procesom i da postavljamo platformu koja će omogućiti da problem bude rešen - zaključio je Fabrici.

Zakoni usvojeni: Kosovo formiralo vojsku

Kako prenose prištinski mediji, srpski poslanici nisu u skupštinskoj sali, a u parlament je navodno ušlo i nekoliko budućih "vojnika".

Nakon glasanja Zakona o kosovskim bezbednosnim snagama salom su odjekivali aplauzi.

Oni su ovim, kako je ranije objasnio srpski državni vrh, prekršili međunarodne sporazume, Kumanovski sporazum, Rezoluciju 1244 i Briselski sporazum.

Rustem Beriša postao je ministar odbrane.

Rustem Beriša jedan je od osam bivših boraca OVK koji je u Višem sudu u Nišu osuđen zbog terorizma, tačnije zbog ubistva srpskih vojnika na Košarama 1998.

Posle usvajanja sva tri zakona kojima se omogućava transformacija Kosovskih bezbednih snaga u tzv. vojsku Kosova, u okolini Gračanice okupljaju se Albanci kako bi otišli u Prištinu da proslave, javalju mediji.

U južnoj Mitrovici slavlje uz petarde

U južnom delu Kosovske Mitrovice većinsko albansko stanovništvo je vest o usvajanju zakona koji omogućavaju transformaciju KBS u vojsku proslavilo uz petarde.

Poznati albanski reper Gold AG (Gold AG ) i pevačica Kastriot Tušom (Kastriot Tusha ) najavili su premijerno novu pesmu pod nazivom "Kosovska vojska", pišu kosovski mediji.

Pesma će biti premerno izvedena tokom svečane cermonije povodom osnivanja tzv. Vojske Kosova u 18 sati, a za sada se zna da je pesma namenjena borbi OVK.

STUDENTI SAHRANJUJU REZOLUCIJU 1244

Novi protest studenata Prištinskog univerziteta zakazan je za danas u 12.30 satu kada će se od studentske menze uputiti ka sedištu OEBS i Unmiks gde će simbolično, u 12.44 sati sahraniti Međunarodno pravo, Rezoluciju 1244 SB UN, Povelju UN i vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

Bonus video:

VOZILA KFORA I POLICIJA ZAUZELI POLOŽAJE NA MOSTU PREKO IBRA: U Kosovskoj Mitrovici od jutros mirno, čeka se glasanje o vojsci

(Espreso.co.rs/Kurir.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.