HOĆE LI BITI RATA? Otkrivamo da li formiranje Vojske Kosova znači UVOD U ORUŽANE SUKOBE (FOTO)
Tvrde da neće nikog napadati: Kosovske bezbedonosne snage, Foto: Printscreen

ESPRESO ISTRAŽUJE

HOĆE LI BITI RATA? Otkrivamo da li formiranje Vojske Kosova znači UVOD U ORUŽANE SUKOBE (FOTO)

Šta se valja iza brega?

Objavljeno:
Milka Radović
Dejan Katalina

Za 14. decembar zakazano je glasanje o formiranju Vojske Kosova.

Svi izvori iz Prištine kažu da će do toga sigurno doći i da je podrška svetskih sila već obezbeđena.

foto: Facebook

Prva oklopna vozila stigla su iz Amerike, a komandat Kosovskih bezbedonosnih snaga Rahman Rama otkrio je nedavno i kako bi ta buduća vojska trebalo da izgleda.

- Jedna stvar je jasna - Kosovska vojska neće imati teško naoružanje. Još je rano da se detaljnije govori o izgledu buduće vojske, jer političari treba da odluče o nekim stvarima. Međutim, mogu da kažem da ćemo mi biti otvoreni za sve građane. Bili smo transparetni do sada i nema razloga da bilo šta krijemo. U obavezi smo da štitimo svoje građane i da račune polažemo njima, baš kao i državnim institucijama - kazao je Rama i dodao:

- Naš najveći problem je mentalitet. Globalna bezbedonosna strategija se promenila. Moramo se uklopiti u te trendove. Mi smo mala zemlja i naš cilj je da uđemo u NATO. Kad ste član NATO-a, onda se stvari menjaju - kazao je Rama, dok je Predsednik skupštine tzv. Kosova Kadri Veselji o Vojsci Kosova rekao sledeće:

- Kosovo ne želi da samo uživa u miru, već i da proizvodi mir u drugim regionima gde postoji neka kriza i biće to u mogućnosti kada formira svoje oružane snage. Naša armija biće vojska koja nudi partnerski odnos, a ne ona koja utiče negativno na svoje susede. Formiranje Vojske Kosova nije pretnja Srbima na severu Kosova - kazao je Kurti.

Dakle, stav Prištine je potpuno jasan. Njihov cilj je ulazak u NATO, koji baš i nije preterano oduševljen tim scenarijom, ali tvrde da formiranje oružanih snaga neće uticati na podizanje tenzija u regionu, specijalno kad su odnosi sa Srbijom u pitanju. S druge strane, u Srbiji su mišljenja podeljena. Ima onih koji smatraju da je formiranje Vojske Kosova prvi korak ka budućem ratnom sukobu, dok je dosta i onih koji smatraju da se ništa neće promeniti nakon 14. decembra.

Spoljnopolitički i vojni analitičar i novinar Boško Jakšić za Espreso kaže da je formiranje vojske Kosova bitna stvar samo za simboliku kosovske državnosti, i da je očigledno da su oni zbog toga insistirali da imaju svoju vojsku, koja je jedno od obeležja države. - Imajući u vidu protivljenje NATO-a, ozbiljne rezerve EU i čitavog Zapada, to je najavljeno samo kao početak preobražaja Kosovskih bezbednosnih snaga u armiju, i to će trajati godinama. Dakle, mi ovde imamo samo okićenu Prištinu američkim zastavama, jer Amerikanci najviše stoje iza te proslave i iza početka osnivanja tih snaga. Strahovi da bi ta vojska mogla da uđe na Kosovo, apsolutno su neosnovani. Radi se o jednom ceremonijalnom događaju, a ne događaju od neke velike suštine. Naravno, on ima svoj značaj jer je to nastavak utvrđivanja kosovske državnosti, ali to je proces koji godinama traje - rekao je Jakšić.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za Espreso da Albanci na taj način žele da pokažu kako jačaju i zaokružuju tu svoju državnost, ali misli da su zeleno svetlo dobili od vodećih zapadnih država iz razloga što Vašington najpre želi da ih natera da zauzmu jedinstven stav u razgovorima sa Srbijom i Beogradom.

- To je neka vrsta vezivnog tkiva nagrade, da ih na taj način privuče, da bi mogli da se ujedine i imaju neki zajednički stav u nastavku razgovora do kojih će verovatno doći. Naravno da je postojeća formacija takozvane Kosovske bezbednosne snage organizovana na klasičan vojni način, i to jeste vojna formacija, iako joj je mandat sasvim drugačiji, da pomaže civilnim vlastima u elementarnim nepogodama, u tim narednim situacijama, oni imaju nekoliko tih mobilnih brigada za brzo reagovanje, automatsko naoružanje, borbena vozila, brojno stanje im je 2.500 ljudi, plus 500 i sada žele da pod istim imenom zapravo naprave zvanično vojsku koja se neće tako zvati da bi izbegli promenu takozvanog Ustava, za šta im je neophodna i saglasnost srpskih predstavnika u Parlamentu - kaže Drecun i nastavlja:

- Žele da novim mandatom definišu da ta formacija može da štiti suverenitet i integritet te lažne države, da garantuje bezbednost ljudima i imovini, da idu u međunarodne misije, i što nisu mogli sa postojećim kosovskim snagama, budu podrška civilnim vlastima, što je zapravo deo mandata koji je direktno uperen protiv srpskog naroda, jer može da se donese odluka da uspostave kontrolu nad severnim delom Kosova. Ta opasnost je već godinama prisutna, oni imaju jednu brigadu za brza reagovanja u južnom delu Kosovske Mitrovice, i oni će sada nastaviti da jačaju tu formaciju, da je podignu na 5.000 plus 3.000 u rezervi. Ona će biti nesumnjivo glavni činilac ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda i njegovog opstanka, zatim će poremetiti uspostavljeni kakav, takav odnos vojnih snaga u regionu. Ključna stvar je što je ona potpuno suprotstavljena rezoluciji 1244, koja ne predviđa takvu formaciju - rekao je Drecun.

foto: Fejsbuk

Analitičar Vlade Radulović rekao je za Espreso da se formiranjem vojske Kosova neće promeniti ništa značajno jer formacije koje već postoje praktično predstavljaju vojsku. - Možemo reći da su to kozmetičke promene, suštinski se ništa neće promeniti jer KBS su na neki način već vojska, samo bez teškog naoružanja. Izmenom teze "zaokruživanju" državnosti, a suštinski i izigravanju Ahtisarijevog plana i njihovog Ustava zbog povećanja broja pripadnika i podrške Srba - rekao je Radulović.

BONUS VIDEO:

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE: Cirkularna ekonomija


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.