SLAVILI SMO SLAVU S KARAĐORĐEVIĆIMA NA DVORU! Dok je patrijarh Irinej služio liturgiju jedna stvar nas je naježila
Aleksandar Karađorđević lomi kolač s patrijarhom Irinejom, Foto: Stefan Kojić

EKSKLUZIVNI VIDEO I FOTO

SLAVILI SMO SLAVU S KARAĐORĐEVIĆIMA NA DVORU! Dok je patrijarh Irinej služio liturgiju jedna stvar nas je naježila

Puno simbolike baš na današnji dan bilo je u Kraljevskom dvoru

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Svečano i slavski bilo je danas na srpskom dvoru - porodica Karađorđević proslavila je svoju krsnu slavu - Svetog Andreja Prvozvanog.

Domaćin i starešina Kraljevskog doma prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević dočekao je sve zvanice u Kraljevskom dvoru, baš onako kako to običaji i nalažu.

Domaćini ove godine bili su pojačani prisustvom princeze Danice i princa Stefana koji je prvi put proslavio svoju krsnu slavu.

Proslavi su prisustvovali verski velikodostojnici, članovi Savetodavnih tela Krune, kao i prijatelji Kraljevske porodice.

Njegova Svetost Patrijarh Irinej služio je svetu liturgiju, zajedno sa sveštenstvom beogradsko-karlovačke mitropolije. Posle liturgije, Njegova Svetost Patrijarh Irinej obavio je i čin rezanja slavskog kolača u Plavom salonu Kraljevskog dvora.

„Njegova Svetost Patrijarh Irinej, ove godine ponovo nam je ukazao čast služeći liturgiju u Dvorskoj kapeli na našu krsnu slavu, Sv. Andreja Prvozvanog. Hvala Vam na tome, Vaša Svetosti. Na dan slave, mi Srbi uvek se setimo šta se sve desilo u prethodnoj godini. Ono što je nama donelo najveću sreću bilo je rođenje našeg unuka Stefana, čijem se predstojećem krštenju veoma radujemo. Princ Stefan je sedma generacija Karađorđevog potomstva, i ja sam izuzetno srećan što se naša porodica podmladila. Na mladima svet ostaje, a na nama je da učinimo sve da im ga ostavimo u miru i slozi. Svima vama i svim građanima Srbije želim dobro zdravlje, veru, strpljenje i mudrost“, rekao je Prestolonaslednik Aleksandar.

Proslavi krsne slave Kraljevske porodice prisustvovali su i Milan-Cile Marinković sa suprugom Bebom, roditelji princeze Danice, Beti Rumeliotis, sestra princeze Katarine, episkopi Srpske pravoslavne crkve Lavrentije, Atanasije, Jovan i Dositej, mutfije bački i niški Islamske zajednice Srbije, rimokatolički nadbiskup Beograda Monsinjor Stanislav Hočevar, Veliki Rabin Isak Asiel, kapelan Anglikanske crkve otac Robin Foks i mnogi drugi uvaženi gosti.

Liturgija je obavljena u Dvorskoj kapeli, posvećenoj Sv. Andreju Prvozvanom, nju je predvodio patrijar Irinej, a zanimljivo je da je sve to rađeno u onoj kapeli u kome su komunisti pucali u čelo Isusa Hrista.

1 / 5 Foto: Stefan Kojić

Rupa od metka je i dalje tu da svedoči da je nekada davno na ovom mestu bilo zabranjeno služiti liturgiju, da su Karađorđevići proterani sa svog ognjišta, ali i sada se Karađorđevići odlukom Agencije za restituciju izbacuju ponovo na ulicu...

1 / 5 Foto: Stefan Kojić

Ostaje i dalje Isus sa rupom od metka na čelu da nas sve opominje.

Pogledjate i kako se sekao slavski kolač na Kraljevskom dvoru:

Bonus video - pogledajte šta je patrijarh Irinej rekao nakon liturgije:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.