NATO SE PREDOMISLIO! Posle izjave Stoltenberga o vojsci Kosova, stiže ŠOK! SADA GOVORE OVAKO!
Komandant združenih snaga NATO-a u Napulju, Džejms Fogo, Foto: AP

poruka!

NATO SE PREDOMISLIO! Posle izjave Stoltenberga o vojsci Kosova, stiže ŠOK! SADA GOVORE OVAKO!

- Kosovo ima pravo da njegova Skupština donese odluku o transformaciji KBS-a u vojsku Kosova - naveo je Fogo

Objavljeno:

NATO će poštovati odluku o transformisanju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku samoproglašenog Kosova, rekao je danas u Skoplju komandant združenih snaga NATO-a u Napulju, Džejms Fogo.

Ova poruka, koja je stigla danas, suprotna je jasno izrečenom stavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je nedavno ocenio da namera Kosova da trasnsformiše svoje bezbednosne snage u vojsku dolazi u pogrešno vreme, da je suprotna preporukama mnogih NATO članica i da može imati ozbilje posledice po evroatlantske integracije Prištine.

Fogo je, međutim, danas izneo u izvesnoj meri drugačiji stav, i to nakon sastanka sa makedonskim ministrom odbrane Radmilom Šećerinskom, da samoproglašeno "Kosovo ima pravo da donosi odluke u svoje ime, kao i Makedonija i Srbija".

- Kosovo ima pravo da njegova Skupština donese odluku o transformaciji KBS-a u vojsku Kosova - naveo je Fogo.

On je dodao da je NATO spreman za odluku koja će biti donesena ove sedmice i da zna da će proces transformacije trajati 10 godina. Fogo je poručio da je uloga NATO-a na Kosovu i Metohiji da brine o bezbednosti i da će u tome istrajati.

On je prošle nedelje u Prištini izjavio da se NATO protivi transformaciji KBS-a u vojsku izmenom zakona, umesto poštovanjem Ustava kojim je predviđeno da je za izglasavanje zakona o formiranju vojske potrebna dvotrećinska podrška srpskih poslanika, kojih u parlamentu ima 10.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.