AMERIKANCI PODRŽAVAJU FORMIRANJE VOJSKE KOSOVA, TAKSE UKIDAMO KAD SRBIJA PRIZNA KOSOVO: Albanci se bahate i u SAD
Otvorio karte: Kadri Veselji, Foto: Profimedia

žestoke provokacije

AMERIKANCI PODRŽAVAJU FORMIRANJE VOJSKE KOSOVA, TAKSE UKIDAMO KAD SRBIJA PRIZNA KOSOVO: Albanci se bahate i u SAD

Stoltenberg bi više trebao da brine u ruskim vojnim bazama u Srbiji poput one u Nišu nego o našem partnerstvu sa NATO koje je blisko vezano sa podrškom koju imamo od strane SAD i većine zemalja koje su u NATO-u

Objavljeno:

Predsednik Skupštine tz. Kosova Kadri Veselji, koga nazivaju i "gospodarom Kosova" zbog njegovog uticaja na političke i ostale strukture u južnoj srpskoj pokariji, dao je opširan intervju za Glas Amerike, u kojem je jasno iscrtao pravac kojim će se samoproklamovana država kretati u bližoj budućnosti - Zapad, Evropska unija, NATO i specijalni partnerski odnosi sa SAD.

On je rekao da nema sumnje kako će Vojska Kosova biti formirana 14. decembra, bez obzira na negodovanje NATO, kao i da u tome imaju potpuno podršku SAD, njihovog dugogodišnjeg pouzdanog partnera.

- Ubeđen sam da gospodin Stoltenberg ima dobre namere i da će shvatiti da je formiranje Vojske Kosova naše legitimno pravo. Mi smo nezavisna i suverena država, a formiranje vojske je logičan korak u funkcionisanju naše države - rekao je Vesleji.

Veselji je istakao da je u SAD imao veoma značajne i korisne sastanke, a posebno je podvukao susret sa senatorom Pitersom iz komiteta za oružane snage SAD, koji ga je, navodno, uverio da tzv. Kosovo ima punu podršku Sjedinjenih država kad je u pitanju formiranje vojske, kao i da će im biti pouzdan partner.

- Kosovo ne želi da samo uživa u miru, već i da proizvodi mir u drugim regionima gde postoji neka kriza i biće to u mogućnosti kada formira svoje oružane snage. Naša armija biće vojska koja nudi partnerski odnos, a ne ona koja utiče negativno na svoje susede. Stoltenberg bi više trebao da brine u ruskim vojnim bazama u Srbiji poput one u Nišu nego o našem partnerstvu sa NATO koje je blisko vezano sa podrškom koju imamo od strane SAD i većine zemalja koje su u NATO-u. Formiranje Vojske Kosova nije pretnja Srbima na severu Kosova. Srbija je tradicionalno poznata po glumatanju i preuveličavanju. Čak i kad su takse u pitanju, oni su predimenzionirali stvari i pričali o nekakvoj humanitarnoj katastrofi, koja u stvarnosti nije postojala. Mi smo spremni da preuzmemo odgovornost za srpske građane na našoj teritoriji. Potrebno je da Srbija ne zastrašuje Srbe u Republici Kosovo, da ih ne ucenjuje da ne pristupaju Bezbedonosnim snagama Kosova, što je činila u mnogo slučajeva, a mi ćemo tretirati Srbe kao suverene građane Kosova i maksimalno ćemo ih respektovati - kazao je Veselji.

On je takođe istakao da je Kosovo na pregovore uvek odlazilo "otvorenog uma", ali da Srbija mora da prizna Kosovo kao nezavisnu državu:

- Srbija mora da prizna našu državu i teritoriju koju imamo. Mi ćemo učiniti sve da ubedimo naše saveznike da su takse od 100 odsto uvedene kako bi zaštitile našu nacionalnu bezbednost, kao i da bismo ubedili Srbiju da mora da poštuje Republiku Kosovo. Dugo vremena već Srbija pokazuje nepoštovanje prema nama. Zato ova odluka nema nikakve veze sa dijalogom sa Beogradom. Mi samo tražimo reciprocitet, jer oni ne poštuju naše proizvode i dokumenta kada želimo da nešto izvezemo njima. Postoje problemi u cirkulaciji kosovske robe. Mi smo spremni za razgovor, da dođemo do sporazuma, ali samo na bazi reciprociteta i međusobnog razumevanja što podrazumeva prizanje naše nezavisnosti i suverenosti - rekao je Veselji i dodao:

- Očekujemo veću racionalnost od Srbije kad je Kosovo u pitanju. Želimo da Srbija i Kosovo budu u identičnim pozicijama. Mi poštujemo državu Srbiju, poštujemo srpske proizvode i nemamo ništa protiv slobodne trgovine na slobodnom ekonomskom tržištu, bilo da je reč o robi iz Srbije ili neke druge države. Uvek smo bili otvoreni po tom pitanju, ali Srbija nema prava da se prema nama ponaša kako joj je volje, nepoštujući našu suverenost i nezavisnost. Zato sam i pružio podršku premijeru Haradinaju za uvođenje taksi na srpsku robu, ne kao reakciju na ponašanje Srbije, ne kao negativnu odluku po Srbiju, već kao refleksiju odnosa Srbije prema nama - rekao je, između ostalog, Veselji za Glas Amerike.

BONUS VIDEO:

KO JE OVO MOGAO DA URADI: Navijačima Zvezde izbušene gume na kolima, očajni ljudi u šoku, ne znaju gde će provesti noć (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Kosovaonline.info/VOA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.