ČVRST I UTEMELJEN PUT KA EU: Otvorena još dva KLJUČNA poglavlja u pregovorima o prijemu u Evropsku uniju
Evropski komesar za proširenje Johanes Han, Foto: Reuters

dobre vesti

ČVRST I UTEMELJEN PUT KA EU: Otvorena još dva KLJUČNA poglavlja u pregovorima o prijemu u Evropsku uniju

Na Međuvladinoj konferenciji Srbija-EU u Briselu danas su otvorena još dva poglavlja u pregovorima Srbije o prijemu u Evropsku uniju - 17. o ekonomskoj i monetarnoj politici, i 18. o statistici

Objavljeno:

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je na konferenciji za štampu istakao da otvaranje novih poglavlja pokazuje da je pouzdan, čvrst i utemeljen put Srbije ka EU, jer su poglavlja 17. i 18. "ključna za strukturne reforme Srbije" koje su dobre, ali treba da se pospeše.

Podvukao je da su presudno važni rezultati reforme vladavine zakona, dobrog upravljanja i temeljnih prava, jer su s tim povezana sva poglavlja.

Ministarka za evro-integraciju Srbije Jadranka Joksimović je izjavila da je moglo biti otvoreno bar još jedno poglavlje, za šta se založila većina članica EU, a neka zemlje su bile protiv otvaranja bilo kojih poglavlja.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović foto: Filip Plavčić

Poglavlje 17. tiče se nezavisnosti centralnih banaka u ekonomskoj i monetarnoj politici, i zakonski sprečava da centralne banke direktno finansiraju javni sektor, kao i da javni sektor ima povlašćeni pristup finansijskim institucijama, čime se obezbedjuje delovanje tržišne privrede.

Poglavlje 18. obuhvata oblast statistike s ciljem da se obezbede pouzdani i tačni podaci za procene stanja u društvu i državnim institucijama.

Govoreći o 18. pregovaračkom poglavlju, o statistici, Han je rekao da Srbija ima opsežnu statističku bazu i ocenio da su oba poglavlja otvorena danas, itekako važna i korisna "jer domaći i strani investitori pomno prate srpsku monetarnu i ekonomsku politiku".

U pregovorima o prijemu Srbije u EU je ukupno otvoreno 16 poglavlja, a privremeno su zatvorena dva.

Joksimović je po završetku Medjuvladine konferencije Srbija-EU iznela zabrinutost zbog postupaka vlasti u Prištini i rekla da je sagovornicima danas u EU ukazala da Kosovo preti novim merama protiv dijaloga i Srbije, čime se ruše evropske vrednosti koje sprovodi Srbija.

BONUS VIDEO: ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane da li znaju ko je bio Nikola Pašić

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.