TETA NA TRAPEZU OTIŠLA JE U SKUPŠTINU, TAMO JE SAD CIRKUS KOLORADO! Da li je dosta s UNIŠTAVANJEM parlamenta?
Cirkus Kolorado nastupa u Skupštini Srbije, Foto: marina lopicic, printscreen youtube

AUTORSKI TEKST

TETA NA TRAPEZU OTIŠLA JE U SKUPŠTINU, TAMO JE SAD CIRKUS KOLORADO! Da li je dosta s UNIŠTAVANJEM parlamenta?

Vratimo dostojanstvo najvažnijoj ustanovi u Srbiji

Objavljeno:
Darko Zlojutro

"I staro i mlado u cirkus Kolorado", glasi refren čuvene pesme Nervoznog poštara. Nekad je stvarno bilo tako kao što grupa kaže, svi su išli da gledaju "tetu na trapezu", a danas se taj cirkus preselio u Skupštinu Srbije.

Svedoci smo da je parlament potpuno izgubio svoje dostojanstvo i da je postao mesto u kome lete cipele, unosi se kamenje za kiseli kupus, izbacuju se slike "Plave grobnice", nose se žuti prsluci, a rečnik je odavno postao krajnje uličarski.

Umesto parlamenta kao ringa u kome se tribuni bore za bolji život građana, dobili smo gore pomenuti cirkus Kolorado.

Uvela je, istini za volju, predsednica Skupštine Maja Gojković kodeks ponašanja, ali njime je samo uspela da "prevaspita novinare, da više u patikama ne mogu ući u Skupštinu, ali sve ostalo, što bi se reklo u onoj dečjoj "Pačijoj školi", nije se maklo dalje od početka.

I taman kad pomislimo da smo videli sve od poslanika, oni nas iznenade svojim novim igrokazom. Tako smo umesto rasprave i usvajanja zakona o lečenju dece, o uvođenju doživotne kazne zatvora za silovanje maloletnika, ozbiljnih rasprava o budžetu i finansijama Srbije, slušali razne gluposti (izvinite što psujem, ali ja samo pričam onako kako čujem).

A pravi koncert sa svojim putujućim cirkusom koji se u parlamentu raspao kao kula od karata održao nam je Saša Radulović, kad je sa gitarom zasvirao, zapevao, a i za pojas zadenuo u centru Skupštine.

Boško Obradović je, mislili smo, dosegao najveće visine kad je u Skupštinu uneo kamen, za koji je Marjan Rističević tvrdio da je za kiseo kupus. Ipak, on nas je posle demantovao kad je ušao u salu Skupštine u žutom prsluku?!

Iznošenje Voje Šešelja iz Skupštine odavno je postalo passe, jer nas je četnički vojvoda častio diplomatskim skandalom kad je navodno šutnuo zastavu EU i Hrvatske na samom ulazu u parlement.

Čak i da je to samo on video, opet je skandalozan potez. Da ne pričamo o njegovim izjavama i rečniku kojim sočno čašćava sve odreda kao da je na pijaci.

Maja Gojković često ne može da veruje šta čuje
Maja Gojković često ne može da veruje šta čuje foto: Fonet

Vrhunac svega svakako je potez Maje Gojković, koji nam je dokazala da je možda vreme za neku novu Skupštinu Srbije. Ona je, naime, na sednici čitala, verovali ili ne, tvitove s društvenih mreža?!

Ma koliko rečnik pojedinih predstavnika opozicije upućen prvoj dami parlamenta bio prostački, kao što jeste, toliko i nepriliči čitanje tvitera na sednicama gde se usvajaju zakoni.

Da ne pominjemo to da poslanici sa sednica Skupštine često na društvenim mrežama "kače" selfi fotografije, ali nije čudno ni kada na iste postave sliku nekog soka i sličnog napitka sa poslaničke klupe?!

Valjda rade PR za neke detoks proizvode, šta li?

Boško Obradović u žutom prsluku na sednici parlamenta
Boško Obradović u žutom prsluku na sednici parlamentafoto: Prentscren

O ružnim rečima koje slušamo svaki dan iz parlamenta zaista ne treba trošiti reči, kao ni o prozivanjima poslanika da su nastali od majmuna ili magarca. O takvima koji ih izgovaraju same te reči govore.

Uputio bih im samo pitanje: Kad je dosta? Ima li kraja ovome ludilu koje je zahvatilo parlament?

Jer, baš kao iz gore pomenute pesme Nervoznog poštara, "ja maleni, klipan maleni hoću da gledam tetu na trapezu" (u ovom slučaju parlament u izvornom smislu postojanja. Parlament u parlament, a cirkus na poljanu), a ne Vjericu Radetu kako širi govor mržnje i dobija za to aplauz, ili kako funkcionera iz Italije nazivamo Mortadelom (salamom), a ne Matarelom kako se čovek stvarno preziva, niti da slušam opravdanja kako je čovek imao proliv, a ne krao po radnjama i slične stvari...

Zato takvima u parlamentu Srbije nije mesto i moglo bi da im se kaže rečenica koju je izgovorio veliki Bata Živojinović u filmu Lepa sela, lepo gore:

"Vreme je, da se kreće..."

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.