MORAMO DA IMAMO 41 ODSTO ZEMLJE POD ŠUMOM! Trivan otkrio šta je cilj Srbije
Goran Trivan na konferenciji Južne i Jugoistočne Evrope, Foto: Promo, ministarstvo zaštite životne sredine

DRUGI DAN KONFERENCIJE

MORAMO DA IMAMO 41 ODSTO ZEMLJE POD ŠUMOM! Trivan otkrio šta je cilj Srbije

Ministar ekologije otkrio sve šta je mislio...

Objavljeno: 05.12.2018. 15:50h
  • 4

Srbija problem zagađenja vazduha nastoji da reši pošumljavanjem i takav način rešavanja problema prenela je učesnicima prve Ministarske konferencije "Inovativna rešenja protiv zagađenja u južnoj i jugoistočnoj Evropi" koju organizuje "UN Environment" program - UNEP.

"Šumama se mora gazdovati kao resursom i zato želimo da 41 odsto zemlje bude pošumljeno", rekao je Goran Trivan na skupu i precizirao da je Srbija pošumljena 27 procenata što je, kaže, vrlo dobro.

Problem je Vojdvodina, gde je pošumljeno 6 do 7 odsto, rekao je i on i dodao da se radi na pronalaženju načina da se taj procenat poveća.

"Kina je primer za pošumljavanje i na tom smo tragu", rekao je Trivan i naveo da Ministarstvo zaštite životne u svrhu pošumljavanja izdvojilo 40 miliona dinara.

Na taj konkrus javilo se 12 lokalnih samouprava, rekao je Trivan i izrazio očekivanje i potrebu da broj opština bude veći.

"Insistiramo na novim inovativnim modelima koji mogu da promene situaciju za 10 godina", rekao je on.

Na dvodnevnom skupu koji je u Beogradu okupio predstavnike 20 zemalja južne i jugoistočne Evrope razmenjena su iskustva i inovacije na polju zaštite životne sredine kao i predlozi za rešavaje problema zagađenja prirode u ovim državama.

Trivan je izrazio zadovoljstvo što je Beogradu i Ministarstvu pripala čast da organizuje skup i dodao da je UNEP tu doneo odluku na osnovu poverenja koje je Srbija zadobila ogromnim aktivnim učešćem na svim skupovima o ekologiji i životnoj sredini, ali i zbog toga što je pokretač brojnih inicijativa.

Ministar je naveo da ga je u organizaciji skupa vodila ekološka logika da poveže zemlje sa potpuno istim ekološkim problemima.

UNEP je, kako je dodao, prepoznao značaj novog entiteta - regiona južne i jugoistočne Evrope u borbi za očuvanje živonte sredine.

"Skup će pomoći da se potezi vuku efikasnije i eksplicitnije, da budemo integrisaniji i razmenjujemo inovacije kako bi poboljšali kvalitet životne sredine na dobrobiti čovečanstva", rekao je on.

Ministar je dodao da će zaključi sa te konferencije u martu biti predstavljeni na Skupštini "UN Enviroment" progama u Najrobiju.

Direktor UNEP-a za Evropu Gatano Leone izrazio je zadovoljstvo skupom i posvećenošću učenica u rešavanju problema od kojih je, kako je ocenio, njaveći uništavanje biodiverziteta i ekosistema.

"Ključ celog procesa je prelazak sa linearne ekonomije na ciruklarnu koja omogućuje da se materijali i resursi ponovo koriste", rekao je Leone.

Na skupu je iskazana odlučnost u borbi protiv zagađena vazduha, vode, ugrožavanja i uništavanja biodiverziteta i ekosistema kao i klimatskih promena.

Takođe, uočena je i potreba za obrazovanjem o životnoj sredini i održivom razvoju kao i podršci inovativnim tehnologijama. Jačanje regionalne saradnje označeno je kao nezaobilazni faktor u rešavanju tog problema koji ne poznaje granice.

Leone je izrazio i zadovoljstvo što je skup okupio i veliki broj donosilaca odluka iz Srbije i regiona.

Učesnicima tog dvodnevnog skupa, između ostalih obratili su se i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za inovacije Nenad Popović i gradonačlenik Beograda Zoran Radojičić.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media