JOHANES HAN OKRENUO LEĐA SRBIJI: Umesto da zaustavi LUDILO Albanaca, pohvalio ih i obećao POKLON!
Johanes Han, Foto: Reuters

neverovatno!

JOHANES HAN OKRENUO LEĐA SRBIJI: Umesto da zaustavi LUDILO Albanaca, pohvalio ih i obećao POKLON!

Na konferenciji za medije rekao je da šest zemalja Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu

Objavljeno:

Umesto da izvrši pritisak na Prištinu kako bi privremene institucije ukinule takse na robu iz Srbije i BiH, predstavnik Evropske komisije za proširenje Johanes Han, rekao je Albancima da očekuje da će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju do 2020. godine.

Kako je rekao Johanes Han, EU je iznenađena i razočarana podizanjem taksi na robu iz Srbije, ali je rekao da "građani Kosova moraju da se strpe još malo za viznu liberalizaciju".

Prema njegovim rečima to će potrajati još nekoliko meseci.

Na konferenciji za medije rekao je da šest zemalja Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, a da je jedan od kriterijuma rešavanje međusobnih problema i fokusiranje na dijalog sa Srbijom, kao i preduzimanje neophodnih reformi za integraciju u Evropu.

- Radimo na uklanjanju trgovinskih barijera. Kosovo je uradilo mnogo da tome doprinese, na mnogim poljima i problemima u Regionalnih ekonomskoj zoni i CEFTA - rekao je.

Han je pomenuo i takse na robu iz Srbije i BiH.

- Svi smo bili iznenađeni i razočarani kada su uvedene takse, i one ne treba da ostanu na snazi - rekao je.

Ipak, Han je govorio i o viznoj liberalizaciji za Kosovo, rekavđi da je potrebno vreme da se primene sve pravne mere, i zamolio kosovske Albance da se strpe nekoliko meseci.

- Kosovo je uradilo svoj deo posla i sada je naš red da primenimo svoje mere, i to je navedeno u izveštaju Parlamenta koji je većinom usvojen. Sada je pitanje pred Evropskim većem, što nosi i najviše vremena kako bi se usvojio ovaj korak procesa, i verujem da će je 2020. godine najrealnija - rekao je Han.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Koha.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.