AMERIKA ZNA GDE JE GRANICA KOSOVA! Profesor iz SAD otkrio planove Vašingtona
Danijel Server, profesor Univerziteta Džons Hopkins, Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

DA LI JE SADA JASNO?

AMERIKA ZNA GDE JE GRANICA KOSOVA! Profesor iz SAD otkrio planove Vašingtona

Zbog problema koji je nastao uvođenjem taksi na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, on ocenjuje da Kosovo i Srbija nisu bliže dogovoru

Objavljeno: 12:47h

Profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu Danijel Server, ocenio je da poziv iz Sjedinjenih Američkih Država da Beograd i Priština postignu dogovor ne znači da je dogovor blizu.

- Nije loše da pozivaju na postizanje dogovora, ali ne vidim da je ovaj momenat nešto posebno i smatram da pozivanje na postizanje brzog rešenja može da bude kontraproduktivno - rekao je Server za program na srpskom Glasa Amerike.

Nedavno su američki državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton pozvali Srbiju i Kosovo da postignu dogovor i u razgovoru sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem ocenili da je došlo „vreme za to“.

- Samo to što kažu da ‘dogovor treba postići što pre’, ne znači da će se to i desiti. I ne deluje mi ubedljivo. Nadam se da iza tih reči ima i neke suštine…Obe strane treba da sednu i reše otvorena pitanja, ali ne vidim nikakve pokazatelje da se to sada dešava - ocenio je Server.

On ocenjuje da je ideja predsednika Kosova Hašima Tačija o „definisanju granica“ bolja od ideje o „korekciji“ ili etničkoj podeli.

- Zna se gde je granica Kosova. Ključno pitanje neće biti njeno određivanje, već njena demarkacija. Naravno, kada se radi demarkacija uvek se mora računati na manje korekcije, jer ne može granica da prolazi kroz nečiju dnevnu sobu. Recimo, Makedonija i Kosovo su to uradili, bilo je uspešno i dve zemlje su poboljšale odnose - kazao je on.

Zbog problema koji je nastao uvođenjem taksi na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, on ocenjuje da Kosovo i Srbija nisu bliže dogovoru.

Naglašava da je za dalje razgovore ključna politička volja Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, a da dijalog ne mora nužno da se vodi u Briselu.

- Mislim da oba predsednika imaju jako dobre razloge za dogovor. Srbiji ova situacija škodi kada je reč o članstvu u EU, a takođe sputava Kosovo na putu ka EU. Mislim da će pritisak na dvojicu lidera biti veliki, ali ako imaju političku volju da se sastanu – mesto nije problem - zaključio je Server.

Bonus video:

Espreso intervju - Milovan Drecun

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.