OSTAĆEMO BEZ INŽENJERA AKO NEŠTO NE PROMENIMO! Tončev u Skupštini govorio o svim temama
Tončev pohvalio Vladu Srbije i ministra finansija zbog predloženog budžeta za 2019., Foto: Printscreen

diskusija na plenarnoj sednici

OSTAĆEMO BEZ INŽENJERA AKO NEŠTO NE PROMENIMO! Tončev u Skupštini govorio o svim temama

Potpredsednik Socjalističke partije Srbije predložio je drugačiji model raspodele naknade za vodu

Objavljeno: 11:30h

Novica Tončev, potpredsednik SPS i narodni poslanik, u diskusiji na plenarnoj sednici Skupštine Republike Srbije pohvalio je Vladu Srbije i ministra finansija zbog predloženog budžeta za 2019. godinu, jer prema njegovim rečima reč je o izbalansiranom budžetu koji ujedno ima i razvojnu i socijalnu dimenziju.

Tončev je istakao da se budžetom obezbeđuje 33 milijarde dinara za povećanje plata u javnom sektoru, 35 milijardi za povećanje penzija, dok će resor poljoprivrede dobiti čak 7 milijardi više u odnosnu na ovogodišnji budžet.

- Što se tiče transfernih sredstava, moram da naglasim da je planirano da Opština Surdulica iz budžeta Ministarstva finansija iduće godine dobije 238 miliona dinara, što predstavlja značajnu podršku za finansiranje tekućih poslova iz delokruga lokalne samouprave - naglasio je Novica Tončev i dodao da će nedostajući deo sredstava Opština Surdulica nadomestiti kroz ubiranje izvornih prihoda.

Potpredsednik Socjalističke partije Srbije predložio je drugačiji model raspodele naknade za vodu u odnosu na rešenje koje iz Predloga zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, tako da polovina prihoda od ove naknade pripadne Republici, a polovina lokalnim samoupravama - Ako bi 50% tog prihoda ostvarile direktno opštine i gradovi, uz zakonsku obavezu da investiramo u razvoj lokalne infrastrukture to bi za svaku opštinu bio veliki zamajac. Molim vas da o tome razmislite, jer to je na naki način i pravično rešenje, a svaki dinar izvornih prihoda mnogo znači lokalnoj samoupravi - poručio je Tončev ministru finansija.

On se u skupštinskoj diskusiji osvrnuo i na bdžuetsko sufinansiranje IPA projekata koji se realizuju uz pordšku EU, a za šta je iduće godine u državnoj kasi obezbeđeno 4,3 milijarde dinara dinara i od Vlade Srbije je zatražio podršku za novi projekat koji je podržao i predsednik Republike.

- Moja ideja je da kroz IPA fondove realizujemo najveći projekat južno od Niša, a to je projekat izgradnje kanalizacionog prstena oko Vlasinskog jezera. Evropska unija bi obezbedila 50% sredstava, ali potrebno je da Vlada kroz budžet obezedi ostatak novca, a to je oko 4 miliona evra. O tome sam razgovarao i sa predsednikom Vučićem i on je podržao ovaj projekat - rekao je Tončev i podvukao da bi se na ovaj način u Pčinjskom okrugu uposlilo najmanje hiljadu radnika.

On je kritikovao predlog Vlade Srbije da iduće godine na snazi ostane mera zabrane zapoljavanja u javnom sektoru, zbog, kako kaže, objektivnih problema koji zbog takve mere pogađaju sve opštine.

- Zbog ovako restriktivne mere dolazimo u situaciju da ostajemo bez inženjera ili geodeta, jer neće imati ko da nam uradi pregled projekta, da ga overi, ili da izvrši tehnički prijem. To blokira rad svake opštine, a da ne govorim o lekarima koje ako ne zaposlimo, direktnu štetu trpe pacijenti, a to su naši sugrađani -poručio je Novica Tončev ministrima u Vladi Srbije, i zamolio ih da se ova mera "preispita početkom iduće godine".

Takođe, Tončev je uputio i kritike na troškove novčanih kazni osnovnih i viših sudova u Srbiji koji su budžetom planirani u iznosu od 10 miliona evra, zahtevajući da se trošak lošeg rada pravosuđa umesto na građane prebaci na sudije i tužioce.

- Samo u dva slučaja Opština Surdulica je morala da isplati odštetu ukupno 25 miliona dinara dvojici profesora koji su neosnovano otpušteni, pa presudom suda vraćeni na posao - poručio je Novica Tončev, ukazujući na rad aktuelne tužiteljke VJT Vranje Danijele Trajković, za koju tvrdi da je nastavnike iz Surdulice iz političkih razloga proganjala i bez osnova pritvarala, a da su taj trošak na kraju platili građani Surdulice.

Bonus video:

Espreso intervju - Novica Tončev

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.