SRBI, RUSI I SPC PRAVE VELIKU SRBIJU: Crnogorski pisac izneo ZASTRAŠUJUĆE TEORIJE
Današnja retorika SPC-a nije ništa drukčija od onog priprostog komunističkog agitpropa u prvim godinama nakon Drugog svetskog rata, Foto: Printscreen

šta priča ovaj lik?!

SRBI, RUSI I SPC PRAVE VELIKU SRBIJU: Crnogorski pisac izneo ZASTRAŠUJUĆE TEORIJE

Crna Gora je srpska Sparta. Isto je i Kosovo. Bez ta dva segmenta ideja velikosrpstva je, zapravo, umrtvljena i banalna

Objavljeno: 10:12h

Crnogorski književnik Milorad Popović, dobitnik za svoja dva romana, “Karnera” i “Čovjek bez lica”, nagrade Meša Selimović i Njegoševe nagrade, u hrvatskim medijima obrušio se na aktuelno srpsko rukovodstvo i SPC optuživši ih da svojim delovanjem "guraju" ruski uticaj na Balkanu i pokušavaju da sruše nezavisnost Crne Gore.

- Ta želja, da tako kažem, ideologa srpstva da od Crne Gore učine svoju zemlju i od Crnogoraca Srbe još uvijek je jaka i dominantna u srpskom političkom i kulturološkom i inom korpusu, bez obzira na to koje su ideološke boje oni na vlasti. Nažalost, ta zadrta i zadrigla negacija i potiranje crnogorske samostalnosti, samosvijesti i posebnog identiteta duboko su ukorijenjeni u srpskoj političkoj misli. Oni se jednostavno ne mogu pomiriti ni suočiti s tim da postoji nešto što je autentična Crna Gora i Crnogorci, koji su zasebni entitet i političko-kulturološka kategorija - kaže pisac i pojašnjava:

- Vučić se osetio snažnim da započne ponovno “čačkati” Crnu Goru. Oni za ovo što rade ipak imaju jednu aktivnu poziciju u samoj Crnoj Gori. Vučić se oslanja na deo političkog spektra u Crnoj Gori koji je prosrpski, odnosno velikosrpski, a i sve više proruski. Osim politike, i neke druge važne institucije u Srbiji stoje ili čak predvode tu politiku, poput Akademije nauka, Društva književnika, a jedna od najvažnijih poluga je i Srpska pravoslavna crkva, jer se upravo i brine za taj, kako da kažem, utjecaj ili odgoj srpskog nacionalnog bića kod Crnogoraca. A sada se i tu događaju neke promene koje su izazvale Srbiju da ovako burno i neadekvatno reaguje. Treći, vrlo važan segment, koji dodatno motiviše Vučića na ovakvo ponašanje jest novo rusko penetriranje na ove prostore, koje je, po meni, više taktičke negoli strateške naravi. Rusi žele sebe pozicionirati kao veliku i značajnu državu pa imaju svoje geopolitičke fantazije u kojima je Balkan njihova tradicionalna želja i meta ističe pisac i nastvalja u istom tonu:

- Ulaskom Crne Gore u NATO Rusija je, definitivno, izgubila tu jednu šansu da bude prisutna makar na malom dijelu Sredozem­lja, a, s druge strane, i Srbija je tim činom izgubila mogućnost da te svoje “crnogorske planove” sprovede u delo. Zato prosrpske stranke u Crnoj Gori stalno i govore da će tražiti izlazak zemlje iz NATO-a, jer pripadnost Crne Gore NATO-u i EU njih udaljava od njihovih programatskih osvajačkih ciljeva. Svaka velikosrpska ideja promašena je bez Crne Gore. Naime, Crna Gora je “sukus” velikosrpske ideje, ona je, kako se kaže, srpska Sparta. Isto je i Kosovo. Bez ta dva segmenta ideja velikosrpstva je, zapravo, umrtvljena i banalna. U nekom kratkoročnom periodu oni bi se zadovoljili i nezavisnom Crnom Gorom, ali koja bi bila zapravo marioneta Srbije odnosno Rusije. Pristali bi na Crnu Goru kao neku Republiku Srpsku. To je maksimum na koji najveći broj političke elite u Srbiji pristaje kada je Crna Gora u pitanju.

Popović se obrušio i na SPC:

– SPC je najmračniji deo srpskog političkog i nacionalnog bitka. U Crnoj Gori ona je pre paravojna, parapolitička i parakulturna institucija negoli duhovna i verska u onom iskonskom hriršćanskom smislu i poslanju. Njihova jedina misija u Crnoj Gori jest da propagiraju srpstvo odnosno velikosrpstvo, negiraju ne samo državnost nego i etničku, kulturnu, društvenu i svaku drugu posebnost Crnogoraca. Njihov je cilj i poslanje da odbijaju, ponižavaju, negiraju i degradiraju svaku naznaku bilo kakve crnogorske posebnosti. Crna Gora je za njih ili povesni srpski termin ili tek geografski, a najviše što mogu podneti kao folklorni. Ovo je jedinstven primer u pravoslavnom svetu da je jedna pravoslavna Crkva ne poštuje i odbacuje svetovnu vlast u zemlji u kojoj djeluje. Smatraju da je Crna Gora neodrživa jer su recimo, kroz povest, bili vrlo lojalni i osmanskoj i komunističkoj vlasti - tvrdi pisac i nastavlja svoju tiradu:

- SPC je srpski i ruski bastion za degradaciju crnogorskog bića i identiteta. Delovanje SPC-a veliki je problem za unutrašnju stabilizaciju Crne Gore, njenu samostalnost i evroatlantske integracije te stalni deo destabilizacije i nespokoja. Današnja retorika SPC-a nije ništa drukčija od onog priprostog komunističkog agitpropa u prvim godinama nakon Drugog svetskog rata. Brutalna crna propaganda koja nema nikakve veze s realnim stanjem. U kojoj se izgovaraju optužbe koje nemaju nikakve veze, niti se ičim mogu potkrepiti, ali je važno da se napravi efekat, da podobni režimski mediji to raspaljuju i šire, a zapravo uopšte ne vide da, s jedne strane, takvim izjavama relativizuju stvarni karakter NDH te banalizuju ono o čemu danas govore. No, njih za to nije briga. Bitan im je onaj prvi efekt, jer NDH je nešto strašno, a sada, eto, ima nešto još gore – Crna Gora Mila Đukanovića, a iz toga onda proizlazi – što s takvim zlom treba učiniti i da su sva sredstva tu dopuštena. Nije to izrečeno bez vraga. Ima to duboki koren bez obzira na svesnu apsurdnost te tvrdnje. Laž je u hriršćanstvu smrtni grih, ali oni je stalno koriste, dokazujući time da nisu tu zbog hriršćanskog i verskog poslanja, nego u službi politike Velike Srbije - zaključuje Popović.

BONUS VIDEO:

AUTOMOBIL SLETEO S PUTA NA AUTOBUSKO STAJALIŠTE! Ima poginulih u nesreći na auto-putu za Zagreb! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Globus)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.