HAN STIŽE NA KOSOVO DA URAZUMI HARADINAJA I TAČIJA! Evropska unija rešila da pritisne Albance
Johanes Han stiže na Kosovo, Foto: AP

Da li će uspeti?

HAN STIŽE NA KOSOVO DA URAZUMI HARADINAJA I TAČIJA! Evropska unija rešila da pritisne Albance

Diplomatska ofanziva Brisela

Objavljeno:

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han 3. decembra putuje na Kosovo kako bi sa prištinskim zvaničnicima razgovarao o uvedenim tarifama na robu iz Srbije, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da će fokus posete biti na nedavnoj odluci kosovskih vlasti da nametnu takse na robu iz Srbije i BiH.

”Komesar će ponoviti stav EU, pozvati na povalačenje ovih mera i naglasiti porebu za fokuranjem na popravljanju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje što su principi koje su Kosovo i svi partneri sa Zapadnog Balkana prihvatili”, saopšteno je u Komisiji.

Planirano je da se komesar Han u ponedeljak sastane sa prištinskim zvaničnicima Hašimom Tačijem, Ramuššom Haradinajem i Kadri Veseljijem kao i sa predstavnicima opozicije.

U Evropskoj komisiji za Tanjug su potvrdili da je Johanes Han povodom nametnutih mera od strane Prištine u kontaktu sa liderima i Beograda i Prištine i da se razgovara o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja tenzija.

Iz EU više puta su naglasili da su od vlasti u Prištini jasno tražili povlačenje tarifa uvedenih na robu iz Srbije i BiH.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatražila je ukidanje tarifa i u direktnom razgovoru sa Hašimom Tačijem.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.