OČI SRBA SA KOSOVA UPRTE SU U VUČIĆA, BILI SMO NA IVICI RATA! Rakić za Espreso o provokacijama Albanaca
Goran Rakić za Espreso o situaciji na Kosovu, Foto: Beta/Miloš Miškov

ESPRESO INTERVJU

OČI SRBA SA KOSOVA UPRTE SU U VUČIĆA, BILI SMO NA IVICI RATA! Rakić za Espreso o provokacijama Albanaca

Predsednik Srpske liste govori o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Predsednik Srpske liste Goran Rakić u intervjuu za Espreso govori o situaciji na Kosovu i Metohiji, Milanu Radojičiću, ćutanju međunarodne zajednice i stvaranju velike Albanije.

Jedan od lidera Srba na Kosovu kaže za naš portal da je situacija samo trenutno mirna.

- Situacija je mirna ali sa tenzijama zbog neizvesnosti jer je odluka o nastavka blokade distribucije proizvoda iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju i dalje na snazi, a to znači da se zalihe hrane, lekova, sanitetskog materijala i energenata troše, bez naznaka da će se uspostaviti redovno snabdevanje. Ono što mi je drago jeste da izveštaji kriznog štaba govore o solidarnosti srpskog naroda, i odgovornog ponašanja, što znači da niko ne stvara zalihe.

Rekli ste da je na Kosovu moglo doći do oružanog sukoba, na šta ste konkretno mislili?

- Ulazak više stotina do zuba naoružanih pripadnika specijalnih jedinica iz Prištine u 5 ujutru u čisto srpsku sredinu, uz nasilje i hapšenje porodičnih ljudi, bez ikakvog naloga ili sličnog dokumenta, a u trenutku visokih tenzija, samo je zahvaljujući smirenosti građana i naše nadljudske borbe da se sačuva mir, mi smo izbegli sukobe na severu Kosova i Metohije, koji bi imali nesagledive posledice po mir na zapadnom Balkanu.

Da li mislite da su Albanci hteli da ubiju Milana Radojičića kako bi izazvali haos na Kosovu?

- Način na koji su vršena hapšenja uz primenu sile i demonstraciju moći, posebno govorim o upadu u stan potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića više je nego realno da im namera nije bila da uzmu izjavu ili nešto slično. Ako se dobro zna da je on kao uspešan biznismen uvek bio spreman da stane u odbranu prava Srba na život ovo je napad na njega, njegovu porodicu, ali i sve slobodomisleće Srbe na Kosovu i Metohiji.

Kako Srbi treba da se ponašaju u narednom periodu?

- U ime kriznog štaba i svoje lično ime pozivamo sve Srbe da ostanu mirni i dostojanstveni. Svi međunarodni akti nam garantuju pravo na protest i pravo na život dostojan čoveka. Mi verujemo, i apelujemo, da građani ne reaguju na provokacije, da će sačuvati mir i ni na koji način ne smemo dati povod za primenu nasilja nad golorukim narodom.

Kako komentarišete izostanak reakcije ili to što tamo gde je ona bila bila je blaga, međunarodne zajednice na KiM?

- Lično sam duboko razočaran, a moj stav dele i svi građani, što međunarodna zajednica, pre svih EU i SAD, osim blagih osuda i poziva Prištini da ukinu ove namete koji ugrožavaju opstanak Srba, nismo čuli jasnije poruke da je ovako nešto nedopustivo, i neće biti tolerisano.

Da li su Rama i Haradinaj u Peći udarili temelj stvaranja Velike Albanije?

- Ono što se desilo na sednici te Vlade neće doneti ništa posebno u životima Albanaca na Kosmetu i u Albaniji, ali jeste demonstracija antievropskih vrednosti, kao i pretnja regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Najava Edija Rame kako carine na jugu trebaju biti 0%, a na severu 100% su poziv na diskriminaciju direktnu uperenu protiv našeg naroda, nisam video da je bilo ko na to reagova. Zamislite fotografiju srpskih ministara iz Srbije i Republike Srpske sa podignuta tri oprsta, i samo zamislite kakve bi reakcije međunarodne zajednice bile.

Provokacija Srbije
Provokacija Srbije foto: Fejsbuk

Kako su se ova dešavanja odrazila na život Srba u enklavama?

- Srbi na jugu Kosmeta su posebno ugroženi ovim odlukama, ali i zbog podizanja tenzija usled apsolutno sramne kampanje medija u Prištini. Ja apelujem i na našu braću južno od Ibra da ne nasedaju na provokacije, da nam je potreban mir i bezbedno okruženje tako da moraju biti suzdržani. Istovremeno im se duboko zahvaljujem na podršci koju svakog dana upućuju nama na severu. Mi smo njihov svetionik u političkom i svakom drugom smislu.

Kako komentarišete izjave predsednika opštine Bujanovac, da taj deo treba da bude pripojen Kosovu i Albaniji?

- To je reciklirana ideja iz prošlosti. Dijalog koji se vodi u Briselu tiče se Kosova i Metohije, a ne Bujanovca, i smatram da je ovo pokušakj da se skrene pažnja javnosti sa događaja na Kosmetu.

Srbi s Kosova slušaju šta im kaže Beograd
Srbi s Kosova slušaju šta im kaže Beograd foto: aleksandar jovanović

Kakva je saradnja Srba sa KiM i zvaničnika iz Beograda?

- Saradnja je na izvanrednom nivou, Bez podrške Beograda nema opstanka, ali ni bezbednosti za Srbe na Kosovu i Metohiji. Naše oči i u ovim teškim vremenima su okrenute ka predsedniku Vučiću, Vladi Srbije i našim institucijama. Reči predsednika Vučića da Srbija neće dozvoliti da mi imamo humanitarnu katastrofu, niti ponavljanje nekakve vojne Oluje kojom bi Srbi bili proterani, nas umiruje u ovim trenucima.

Da li su ugrožene i u kojoj meri srpske svetinje na KiM?

- U ovim danima, snabdevanje srpskog naroda, pa i monaštva naših manastira je otežano, to nesumnjivo remeti normalan rad. Sa druge strane, naša crkva je uvek bila uz svoje narod i delila sudbinu naroda. Kfor je na Kosmetu dobio mandat po rezoluciji SBUN 1244 da štite mir i bezbednost, te se nadam da neće dozvoliti da neke usijane glave ugroze bezbednost naših svetinja.

Koja je Vaša poruka Srbima sa Kosova?

Mi smo svoji na svome, i imamo pravo da sa svojom decom živimo život dostojan čoveka u 21. veku. Naša borba nije uperena protiv bilo koga, već kako bi se obezbedili uslovi da možemo imati normalne živote, ne samo Srbi već i naše komšije Albanci, koje takođe ove takse pogađaju. Zato pozivam sve Srbe da ne nasedaju na provokacije, već da po svaku cenu sačuvaju mir i prisebnost.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.