DO REŠENJA SAMO POLITIČKIM PRITISKOM MEĐUNARODNE ZAJEDNICE: Ljajić o problemu koji je nastao uvođenjem taksi!
On je rekao da je logično da će, nakon takvih mera Prištine, cena robe u prodavnicama na KiM da poraste, Foto: Beta

reakcija

DO REŠENJA SAMO POLITIČKIM PRITISKOM MEĐUNARODNE ZAJEDNICE: Ljajić o problemu koji je nastao uvođenjem taksi!

Ljajić kaže da nijedan problem vezan za vancarinske barijere do sada nije rešen u okviru Cefte

Objavljeno:

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je da jedino politički pritisak i odlučna reakcija međunarodne zajednice mogu da reše problem koji je nastao uvođenjem taksi Prištine na robu iz centralne Srbije.

On je rekao da je logično da će, nakon takvih mera Prištine, cena robe u prodavnicama na KiM da poraste, ali da će Srbija učiniti sve da Srbi na KiM budu snadbeveni osnovnim životnim namirnicama.

- Niko u svetu ne zabranjuje trgovinu. Ovde nije reč o taksama, ovo je obustava trgovine između centralne Srbije i Kosova - rekao je Ljajić za TV Pink i ukazao da je "skandal" još veći jer Pristina sa jedne strane povećava takse na robu sa centralnom Srbijom, dok sa druge potpuno ukida carine za robu iz Albanije.

- Mislim da su oni krenuli na put bez povratka u političkom smislu. Da su ovim hteli da promene temu sa Interpola, sa poraza koji su doživeli, i da tako sakriju međunarodni neuspeh - rekao je srpski ministar.

Dodaje da ej Priština već sada izložena ogromnoj političkoj osudi, jer ne postoji nijedna država u svetu koja takvu njihovu odluku može javno da podrži.

- Ovo nisu carine, to je zabrana trgovine. Niko ne može da veruje da ovo može da se desi u 21. veku, da takve takse uvodite zemlji sa kojom niste u ratu. Ovo je politička odluka, nema veze s trgovinom, logikom, ekonomijom. Ona na politički način može da se povuče - pojasnio je Ljajić.

Podseća da sada postoje dve prepreke za robu iz centralne Srbije, jedna su takse od 100 odsto, a druga su carinske deklaracije jer Priština sada insistira da na deklaraciji stoji "Republika Kosovo".

Ljajić kaže da nijedan problem vezan za vancarinske barijere do sada nije rešen u okviru Cefte, jer procedura dugo traje, i da se takvi sporovi rešavaju bilateralno.

- Ova situacija preti da preraste u katastrofu, nemamo vremena za procedure - rekao je Ljajić, i podsetio da je do sada trgovinska razmena između centralne Srbije i KiM bila dvostrukoo veća nego sa Makedonijom i Albanijom zajedno.

Bonus video:

Zorana Mihajlović za Espreso o svim važnim stvarima

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.