ŠAMARČINA HARADINAJU OD RUSKOG AMBASADORA: Čepurin komentarisao autorski tekst Ramuša u Vašington postu
Aleksandar Čepurin, Foto: Fonet

aleksandar čepurin

ŠAMARČINA HARADINAJU OD RUSKOG AMBASADORA: Čepurin komentarisao autorski tekst Ramuša u Vašington postu

Haradinaj je rekao da je "Vučić ponudio da prizna Kosovo uz pomoć Rusije"

Objavljeno:

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin, reagovao je na autorski tekst premijera privremenih institucija u Prištini u američkom listu, u kom je kazao da "predsednik Aleksandar Vučić, navodno uz podršku Rusije, nudi priznavanje u zamenu za deo teritorije Kosova".

- Tvrdnje koje je Ramuš Haradinaj izneo u "Vašington postu" su po formi karikatura, a po sadržaju apsurd. Istakao bih da je međunarodno pravo na strani vaše zemlje. Srbiju podržava ne samo Rusija nego sve veći broj država. O tome svedoči to da su mnoge zemlje odustale od prethodne odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova. To je pokazao i ishod glasanja u više međunarodnih organizacija, uključujući i Interpol - rekao je Čepurin za "Novosti".

Istovremeno, šef naše države uzvratio je pitanjem da li uopšte ima potrebe da demantuje navode u tekstu, koji, kako ističe, nema nikakvu naročitu težinu, osim da insinuira nešto na temu odnosa Srbije i Rusije:

- Oni pominju Ruse svaki put kada napadnu Srbiju. Mi smo ponosni na naše prijateljstvo sa Rusijom. Samo ne znam zašto je toliko Hašim Tači jurio Vladimira Putina po Parizu, i po drugim mestima. Bilo bi dobro da se dogovore o tome kakav je njihov odnos prema Rusiji. Ali, njihovo unutrašnje trvenje i igra dobrog i lošeg policajca me ne zanimaju - bio je jasan Vučić, koji je dodao da o sposobnostima savetnika Haradinaja da napišu to pismo nema smisla da govori.

Predsednik je istakao i da to što Priština nije spremna da povuče ni takse, kao i da ni po koju cenu neće da da državnost i suverenitet, znači da su pregovori stavljeni "ad akta".

Šef diplomatije Ivica Dačić optužio je Haradinaja da izmišlja i laže kako bi opravdao to što potezi koje vuče vode samo u eskalaciju sukoba:

- Veliko iznenađenje je to što je uspeo da objavi autorski tekst, jer olovka nije njegovo oruđe kojim se služi. To mu je neko napisao. On je ubijao ljude, vodio OVK, na slobodi je, jer nema živih svedoka koje je u međuvremenu pobio. Sebe predstavlja kao američku, a nas kao rusku zonu uticaja. Nadam se da će poslušati Pompea i ukinuti takse - rekao je Dačić.

Hašim Tači je u četvrtak, posle susreta sa vodećim ljudima administracije predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, vratio u igru razgraničenje. On je rekao da se konačni sporazum Srbije i Kosova, koji bi vodio međusobnom priznavanju, ne može postići bez definisanja granica, izmene Rezolucije 1244 i članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.