SFRJ JE BILA NAJBOLJA KUĆA ZA SRBE I MIT O SREĆNOM DOBU: Političari OTVORILI DUŠU o 29. novembru!
Političari o bivšem Danu Republike, Foto: Filip Plavčić, Espreso.co.rs

godišnjica drugog zasedanja avnoj-a

SFRJ JE BILA NAJBOLJA KUĆA ZA SRBE I MIT O SREĆNOM DOBU: Političari OTVORILI DUŠU o 29. novembru!

Dan Republike ostao je zvanični praznik u Saveznoj Republici Jugoslaviji sve do 14. novembra 2002

Objavljeno:
Milka Radović

Dan Republike, 29. novembar bio je praznik u bivšoj SFRJ, a obeležavao je godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu 29. novembar 1943. godine kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945. godine.

Kako se raspala SFRJ, prestalo se sa obeležavanjem ovog praznika u svim republikama, osim u Srbiji. Dan Republike ostao je zvanični praznik u Saveznoj Republici Jugoslaviji sve do 14. novembra 2002, kada je ukinut odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ.

Pitali smo srpske poslanike da li su jugonostalgični i šta je prva acocijacija na 29. novembar.

Lider SPP Muamer Zukorlić kaže za "Espreso" da većina javnih faktora koji govore o Jugoslaviji prave jednu veliku grešku što se tema Jugoslavije i tema komunizma identifikuje, a tako se dobila situacija da svi oni koji su anti-komunisti po svom duhovnom i ideološkom opredeljenju su sada i anti-jugosloveni, što je potpuno pogrešno.

- Mislim da Jugoslavija nije bila loša ideja. Ona je, nažalost, samo imala loše izvođače radova i doživela je propast jer nije imala dušu, što bezdušni ideološki sistem komunizam zapravo nije mogao da joj da dušu i zahvaljujući toj bezdušnosti ona je doživela svoj krah. Ja sam ipak proživeo detinjstvo u znaku obeležavanja 29. novembra i to je deo mog pamćenja. To je nasilna kultura kojom smo pripadali kao pioniri, a ona nije uspela jer komunisti nisu shvatali razliku obrazovanja i vaspitanja s jedne strane, i dresure sa druge strane.

Poslanik Srpske napredne stranke Ljubiša Stojmirović kaže da nije jugonostalgičan, ali da poštuje sve što je bilo dobro u bivšoj Jugoslaviji.

- Ovaj praznik je bio veoma aktuelan u bivšoj Jugoslaviji, svi ga pamtimo, i ako ništa drugo, to je bio jedan mali raspust za nas kad smo išli u školu. To je bilo vreme kada su se spremali čuveni zimski specijaliteti, bio je uvek neki svečani ručak, i mislim da je loše što zaboravljamo praznike i nešto što je bilo lepo vrlo lako, umesto da čuvamo našu tradiciju, i da je prenosimo na pokoljenja koja dolaze.

Lider Dveri Boško Obradović kaže da nije jugonostalgičan, i da se uvek seti one pesme Neleta Karajlića i "Zabranjenog pušenja" za Dan Republike, koja ga podseća na sadašnje vreme.

- Otac porodice pojačava Dnevnik, sluša kako je na vestima sve savršeno, a onda mu supruga kaže da malo smanji Dnevnik i zatvori prozor jer nemaju grejanje. To je u stvari slika istine o tome koliko je to jedan mit o nekom srećnom dobu.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić kaže za "Espreso" da njena jugonostalgičnost ide u pravcu toga da je ona Jugoslavija bila ipak najbolja kuća za sve Srbe.

- Bez obzira na mnoge mane koje je Jugoslavija imala, ona je bila zemlja u kojoj su Srbi bili konstitutivni narod svake od jugoslovenskih republika, i gde se sigurno živelo. Naravno da mi je smetala komunistička diktatura, ali komunistička diktatura i režim je jedno, a država koja obuhvata sve Srbe je jedna druga stvar i zbog te države i nestanka te države meni je jako žao. Pamtim da sam u to vreme u školi imala raspust, inače u mojoj kući se nije naročito slavio 29. novembar, zato što smo mi smatrali da je Jugoslavija nastala mnogo pre 29. novembra, 43. godine i ta AVNOJ-ska Jugoslavija nije bilo nešto što je glorifikovano kod nas, ali svakako 1. decembar, kada je stvorena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca koji se naslanja na taj 29. novembar je bio praznik koga smo se mi uvek rado sećali.

Poslanik DS Radoslav Milojčić Kena za "Espreso" kaže da je jugonostalgičan, jer misli da je Jugoslavija bila jedna sjajna država.

- Mislim da je Jugoslavija bila jedna ozbiljna zemlja, slušao sam od starijih kako se živelo u tom periodu, i mislim da ne smemo zaboraviti našu prošlost da bismo imali zagarantovanu budućnost. Prva asocijacija na 29. novembar mi je Tito.

Bonus video:

Espreso intervju, Milovan Drecun


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.