HARADINAJ MORA UKINUTI MERE PROTIV SRBA, KRŠI SVE STANDARDE EU! Maja Kocijančić za Espreso o provokacijama Prištine
Maja Kocijančić odgovorila je na pitanja Espresa..., Foto: Fonet

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO IZ BRISELA

HARADINAJ MORA UKINUTI MERE PROTIV SRBA, KRŠI SVE STANDARDE EU! Maja Kocijančić za Espreso o provokacijama Prištine

Portparolka EU otvoreno o gorućim temama...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančić za Espreso.co.rs kaže da takozvana Vlada Kosova na čelu sa Ramušom Haradinajem mora odmah da ukine odluku o uvođenju poreza od 100 odsto za robu koja stiže iz Srbije, jer krše sve standarde EU, kao i da hitno treba nastaviti dijalog!

Kocijančićeva je u izjavi za naš portal podsetila da je visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku razgovarala sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem o razmatranju najnovijih događaja u kontekstu dijaloga EU o uspostavljanju odnosa između Kosova i Srbije.

- Visoka predstavnica naglasila je da odluka kosovske vlade o povećavanju poreza na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 100% samo dodatno otežava situaciju i ne donosi nikakvo rešenje za probleme ljudi ili za težnju Kosova za svoje sadašnje i njene budućnost. Ovo je mera koja ne pomaže u izgradnji dobrosusedskih odnosa i treba je poništiti.

Da li je podizanje 100% poreza na robu iz Srbije od strane Kosova u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju?

- Ne. 100% tarife za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine krše CEFTA i SAA (SPP).

Da li će Evropska unija reagovati i kako?

Vlada Kosova mora odmah da ukine ove odluke. Akcije, mere i izjave koje se smatraju provokativnim i uvrednim duboko su uznemirujuće i ne doprinose Dijalogu i normalizaciji odnosa. Žalbe treba rešavati putem dijaloga koji je Evropska unija posvećena da nastavi da olakšava

Da li očekujete da će se nastaviti dijalog Beograda i Prištine?

- Visoka predstavnica Federika Mogerini je u kontaktu sa obe strane kako bi se odredio datum za sledeći sastanak dijaloga, a on će biti onda kada su obe strane za to spremne.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.