NAJŽEŠĆI SUKOB MEĐU ALBANCIMA: Haradinajevi mediji RAZAPELI TAČIJA, glavni negativac za njih je Federika Mogerini!
Federika Mogerini i Hašim Tači, Foto: AP/Visar Kryeziu

POMEŠANA OSEĆANJA

NAJŽEŠĆI SUKOB MEĐU ALBANCIMA: Haradinajevi mediji RAZAPELI TAČIJA, glavni negativac za njih je Federika Mogerini!

Kako piše Koha, "protesti Srba na severu Kosova su samo okidač za postizanje situacije u kojoj će biti moguć dogovor Tačija i Vučića i njegovo potpisivanje"

Objavljeno: 13:07h

Kosovski Savet za odbranu ljudskih prava i sloboda (KMDLNJ), kroz izjavu, ocenio je da Visoka predstavnica EU Federika Mogerini traži glavu Ramuša Haradinaja preko predsednika Hašima Tačija, prenosi Koha.net.

- Federika Mogerini traži od Tačija da se ukine taksa od 100 odsto na srpske proizvode, čime se direktno meša u unutrašnje poslove Kosova, pokušavajući da smeni premijera Haradinaja preko Tačija, čime bi bio eliminisan protivnik promene granica i bila bi poboljšana Tačijeva pozicija. Predsednik Kosova nije uveo takse na srpske proizvode i nema ovlašćenje da ih ukine - saopšteno je iz KMDLNJ.

Koha navodi da Srbija sve vreme pokušava da spreči integraciju Kosova u međunarodne mehanizme, uprkos činjenici da je skoro 115 zemalja priznalo Kosovo u sadašnjim granicama, i da je "procena međunarodne zajednice da severom Kosova vlada organizovani kriminal, usled čega Priština tamo nema suverenitet", te da je tamo samo simbolično prisutna.

 Federika Mogerini
Federika Mogerini foto: Fonetap

Kako navodi Koha, vlada u Prištini je posle uvođenja taksi na proizvode iz Srbije i Bosne pretrpela velike pritiske da ih ukine, dok je premijer Haradinaj pretrpeo dodatni pritisak usled činjenice da ima nekompatibilan stav sa Tačijem oko pitanja granice, teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Koha zatim zahtev Mogerinijeve naziva "klasičnom ucenom", i navodi da ona "stvara uslove" za razgovore Tačija i Vučića, koji vode promeni granica, što je, kako navodi Koha "u suprotnosti sa vlašću građana na Kosovu".

Kako piše Koha, "protesti Srba na severu Kosova su samo okidač za postizanje situacije u kojoj će biti moguć dogovor Tačija i Vučića i njegovo potpisivanje".

"Instrumentalizacija Gorana Rakića i gradonačelnika na Severu koji su podneli ostavke sprovodi se u političke svrhe, a taksa od 100 odsto se koristi za emotivnu manipulaciju", piše Koha.

Kao sledeći zahtev, posle onog za ukidanje taksi, Koha navodi puštanje "osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića", i naziva ovo "flagrantnim pritiskom na istragu i tužilaštvo".

"Bojkot centralnih institucija je nameran i prvi korak ka razdvajanju, kojem se ne protivi međunarodna zajednica, a pogotovo ne Mogerini, koja zaštitnički nastupa prema Srbiji i pobunjenicima na severu Kosova (gradonačelnici, drugi zvaničnici, srpski ministri u Vladi Kosova, sudije, tužioci...), koje plaća budžet Kosova, a koji su vođe protesta protiv institucija Kosova".

Koha zatim vređa Mogerinijevu, nazivajući je "nemoralnom ucenjivačicom" koja krši osnovna ljuska prava na Kosovu, tvrdeći da ona ipak ne može direktno da utiče na premijera Ramuša Haradinaja, i koristi "najlakši, ali loš način da pojača pritisak na Haradinaja" - Hašima Tačija.

Zaključuje se da Mogerini pokušava da instrumentalizuje Tačija protiv Haradinaja i zbaci Vladu Kosova. Zatim se poziva na potpuni bojkot proizvoda iz Srbije, čak i ako se njima dozvoli da uđu u Srbiju.

Na kraju, KMDLNJ saopštava da je "protiv opasne igre duplih standarda koje Mogerini instalira na Kosovu" i poziva je da poštuje trenutnu poziciju Vlade Kosova.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Koha.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.