ŽIVELA VELIKA ALBANIJA ODJEKUJE AMERIKOM! Skandalozne poruke iz Njujorka uteruju strah u kosti Srbima (FOTO)
Albanci slavili nezavisnost u Njujorku..., Foto: Fejsbuk

OVO JE SKANDALČINA

ŽIVELA VELIKA ALBANIJA ODJEKUJE AMERIKOM! Skandalozne poruke iz Njujorka uteruju strah u kosti Srbima (FOTO)

Ovo stvarno nije smelo da se dogodi

Objavljeno:

Njujorško-albanska zajednica sastala se pre dva dana kako bi proslavili Dan nezavisnosti Albanije, gde su slavili istaknute ličnosti nacije.

Kako piše "Koha.net", radi se o simboličkom potezu kako bi se pokazalo nacionalno jedinstvo, a ličnosti su izabrane tako da predstavljaju albanske zemlje.

Tako se u gradskom holu Njujork sitija najpre puštala američka himna, pa nakon nje albanska, čime je otvoren festival u organizaciji Gradskog veća Njujorka, povodom Dana nezavisnosti Albanije.

Kako navode mediji, kako bi se simbolički prikazalo jedinstvo, organizatori su izabrali šest ličnosti da predstavljaju Albaniju, Kosovo, Crnu Goru, Makedoniju, Preševo i Ćameriju (albanski izraz za deo grčke teritorije u oblasti Epir).

Elez Biberaj, šef evroazijskih strana u listu "Glas Amerike", poreklom Albanac, počastvovan je za akademski doprinos i uticaj na istorijski razvoj zvojim radom. Kako je rekao, ovo je posebna čast za njega.

- Prvo jer je priznanje dodelio uspešni sin albansko-američke zajednice, Mark Gjonaj, čiji rad i ulga vođe treba da budu inspiracija za sve da se uključe u javni rad. Drugi jer sam počastvovan u ovom hranu demokratije u Njujorku, gradu koji je raširio svoja krila za mene i moju porodicu kada smo se useljavali. Takođa sam počastvovan što primam ovu evaluaciju na Dan zastave - rekao je.

Za predstavnika Kosova organizatori su izabrali Ganija Šehu, i odali priznanje njegovom zalaganju na takozvanom oslobođenju Kosova, i njegov rad sa albansko-američkom zajednicom.

Ilirjan Rusi je predstavljao Albance iz Makedonije, a slavljen je kao jedan od prvih akticista koji je učestvovao u osnivanju Nacionalnog albansko-američkog veća.

Džeke Džonklekaj izdvojen je kao predstavnik Albanaca iz Crne Gore, koji je odlikovan za ulogu u razvoju nacije.

Redže Džakli, poreklom iz Preševa, odlikovan je zbog dobrotvornih priloga za albansko-američku zajednicu, kao i za "izblegle ratnike sa Kosova".

Nezo Veliju izabrana je da predstavlja Ćameriju, i odlikovana je zbog svoje aktivnosti kao članice Pan-albanske federacije. U svom govoru, Veliju je govorila o navodnim patnjama njene porodice koja je, kako je rekla, proterana iz Ćamerije.

- Otac je rođen u Flatu, došao u Albaniju sa 10 godina i nikada se nije vratio u Ćameriju. Umro je sa 67 godina, a sve vreme je patio za rodnim gradom koji je ostavio - rekla je.

Hala ispunjena mladim Albancima sa fesovima pokazuje da, iako je albanska zajednica već vekovima ukorenjena u Njujorku, i dalje održava jasan nacionalni identitet, pišu mediji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.