20 SEKUNDI PO JEDNOJ ODLUCI: Poslanici bi danas mogli da obore rekord!
Poslanici danas donose odluku o čak 62 predloga zakona, Foto: Marina Lopičić

Previše predloženih zakona

20 SEKUNDI PO JEDNOJ ODLUCI: Poslanici bi danas mogli da obore rekord!

Na dnevnom redu Skupštine našlo se čak 62 predloga zakona

Objavljeno:

Na dnevnom redu Skupštine našlo se čak 62 predloga zakona, o kojima bi trebalo da se raspravlja jedan dan, pa je svaka poslanička grupa imala na raspolaganju po dvadesetak sekundi za svaki predloženi zakon!

Poslanici vladajuće koalicije mogli bi da uđu u istoriju srpskog parlamentarizma po broju zakona usvojenih u jednom danu! Naime, na dnevnom redu Skupštine danas se našlo 62 predloga zakona i najistaknutiji je Predlog budžeta za sledeću godinu sa odlukama o davanju saglasnosti na finansijske planove za narednu godinu PIO Fonda, RFZO-a, Nacionalne službe za zapošljavanje i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika.

Poslanici bi danas trebalo da razmatraju, između ostalog, i izmene zakona o budžetskom sistemu, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o javnom dugu, o javnoj svojini... Takođe, razmatraće i izmene zakona o obračunu i isplati plata, o načinu određivanja broja zaposlenih u javnom sektoru, o zaposlenima u javnim službama...

Naime, prema Poslovniku svaki predsednik poslaničke grupe (ukupno 15) ima 20 minuta za govor. Ako se ima u vidu da je na dnevnom redu čak 62 zakona, to znači da, ukoliko šef poslaničke grupe želi da govori o svakom predlogu, za to ima na raspolaganju nešto manje od 20 sekundi ili tačno 19,35.

Nakon načelne, u pojedinačnoj raspravi poslaničke grupe imaju vreme u odnosu na broj poslanika. Recimo, grupa "Dveri" sa sedam poslanika ima na raspolaganju ukupno osam minuta i 54 sekunde. Najbrojniji poslanički klub od opozicionih stranaka, posle SRS sa 22 poslanika, ima Demokratska stranka - 15. To znači da su poslanici DS-a ograničeni na oko 15 minuta.

S druge strane, poslanička grupa vladajuće SNS sa 104 poslanika ima na raspolaganju skoro dva sata. Ako se ima u vidu da svaki podnosilac amandmana na predlog zakona ima pravo da obrazloži svoj amandman u trajanju do dva minuta, jasno je da poslanici vladajuće koalicije mogu da ograniče vreme opozicionim poslanicima za debatu u Skupštini.

Jovana Đurbabić iz CRTE ističe da se trend objedinjavanja raznorodnih predloga zakona u Skupštini nastavlja.

- Pre godinu dana kada se, takođe, glasalo o budžetu na dnevnom redu sednice bila je 31 tačka, dok danas imamo duplo više. Na taj način smanjuje se vreme za argumentovanu raspravu što je suština parlamenta. Logično je da Vlada predlaže zakone, ali svrha parlamentarizma je da opozicioni poslanici kroz amandmane na te predloge utiču da bi zakonu bili bolji. Ovako poslanici neretko ni ne progovore o zakonu i sve to za posledicu ima loše zakone - objašnjava Đurbabić.

Politički analitičar, Boban Stojanović, naglašava da je najveći problem što je Predlog budžeta za 2019. jedan od 62 predloga zakona.

- Takav predlog mora da se razmatra nedeljama, a ne u jednom danu sa još 61 predlogom zakona. Ovo se radi iz dva razloga: prvo, smanjuje se vreme opoziciji za raspravu, a drugo, skreće se fokus sa drugih značajnih zakona kao što su oni koji se, recimo, tiču plata i broja zaposlenih u javnom sektoru. Na ovaj način se samo nastavlja urušavanje ionako krhke zakonodavne vlasti - naglašava Stojanović.

Gordana Čomić, poslanica DS-a, ističe da je najveći problem što građani nemaju pojma šta piše u zakonima.

- Vlast i opozicija se ke..ju priglupim zloupotrebama tehničkih procedura. Građani najviše ispaštaju - kaže Čomić.

Poslanici Saveza za Srbiju negodovali su zbog toga što će se istovremeno voditi rasprava o 62 zakona.

- Predlogbudžeta za 2019. godinu stigao je na 1.500 strana. Predsednik Vučić je rekao da može da pročita 600 strana dnevno. Ja mislim da ni on ovo ne bi mogao da pročita, a mi drugi pogotovo. To što je vlast stavila 62 tačke, govori o da mnogi od zakona treba da prođu "ispod radara" - rekla je Sanda Rašković Ivić i dodala da su poslanici dve trećine materijala dobili pre tri dana.

Bonus video: Uništavanje Skupštine

(Espreso.co.rs/ Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.