ŠAMARČINA PRIŠTINI IZ NATO PAKTA: Ukinite takse na srpsku robu, ili...
Ukinite takse na srpsku robu, ili..., Foto: AP

au!

ŠAMARČINA PRIŠTINI IZ NATO PAKTA: Ukinite takse na srpsku robu, ili...

Ceremoniji je prisustvovao premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj

Objavljeno:

Kosovu preti izolacija nakon što su prištinske vlasti odlučile da za 100 odsto povećaju porez na robu iz Srbije i BiH, upozorio je danas komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, prenela je prištinska Gazeta expres.

"Šta se zapravo želi ostvariti tim poprezom", zapitao je Fogo nakon svečane ceremonije primopredaje dužnosti šefa Kfora izmađu odlazećeg generala Salvatorea Kuočija i njegovog naslednika Lorenca D`Adaria, u Prištini.

General NATO je takođe spomenuo dijalog između Beograda i Prištine, rekavši da Srbija i Kosovo, sa kojim, inače, EU pregovara u odvojenom procesu, treba da teže evroatlantskim integracijama za dobrobit oba naroda.

- Porez od 100 odsto koji je Kosovo odredilo za robu iz Srbije rizikuje izolovanje Kosova - rekao je Fogo.

Primopredaja dužnosti

Inače, u komandi Kfora u Prištini danas je obavljena primopredaja dužnosti između odlazeće general-majora NATO Salvatore Kuočija i njegovog naslednika, general-majora Lorenca D`Adaria.

Primopredajom je rukovodio američki general Džejms Fogo, komandant združenih snaga NATO u Napulju.

Ceremoniji je prisustvovao premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, koji je, kako prenosi Koha, izrazio zahvalnost Kforu i posebno priznanje odao generalu Kuočiju za, kako je rekao, odlično odrađeni posao.

Haradinaj je rekao da "sloboda Kosova" zajednička vrednost Prištine i njenih saveznika i dodao da će partnerska saradnja sa Kforom i NATO alijansom biti nastavljena i ubuduće.

foto: Prentscren

"Mi ne nameravamo da zamenimo vojno prisustvo snaga demokratskih zemalja, nameravamo da ojačamo naše partnerstvo ... Uvek ćemo biti zajedno sa Kforom i NATO. Nameravamo da se pridružimo NATO-u i verujem da će region od toga imati koristi", rekao je Haradinaj i novom generalu D`Adariu obećao da će imati svu posvećenost, kako je rekao, vlade za saradnju kako bi Kosovo i region postali sigurno i bezbedno okruženje.

General Kuoči je rekao da je za vreme svog mandata posebno ponosan na napredak ostvaren u odnosima između Kfora i Vojske Srbije.

" To je rezultiralo povećanjem broja zajedničkih patrola Kfora koje se odvijaju u potpunoj sinhronizaciji sa oružanim snagama Srbije, stvaranje uslova za veću bezbednost duž administrativne linije razgraničenja oblasti kao rezultat povećane komunikacije i uzajamnog poverenja", rekao je Kuoči.

Američki general združenih snaga NATO u Napulju, Džejms Fogo, visoo je ocenio rad Kuočija na Kosovu.

Inače, komandant Salvatore Kuoči je komandu Kfora na Kosovu preuzeo 15. novembra prošle godine.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.