ALBANCI NAS NEĆE PROTERATI, DAJEMO SVE ZA SRBIJU, A NJU NI ZAŠTA! Ova poruka Srba odjekuje KOSOVOM!
Srbi kod spomenika knezu Lazaru u Mitrovici, Foto: Fejsbuk

ODLUČNO

ALBANCI NAS NEĆE PROTERATI, DAJEMO SVE ZA SRBIJU, A NJU NI ZAŠTA! Ova poruka Srba odjekuje KOSOVOM!

Sve su rekli na protestu...

Objavljeno: 27.11.2018. 13:30h

Srbi sa severa Kosova i Metohije poručili su sa mirnog protesta u Kosovskoj Mitrovici da neće dozvoliti da ih Prišština svojim diksriminatorskim merama prinudi da odlazak, ali i da će samo jedinstveni opstati i ostati na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Građanske inicijative "Za naš Zvečan" i odbornik Dragiša Milović istakao je da je prisustvom na protestu želeo da pokaže upravo to - da su Srbi složni, jedinstveni i u najtežim trenucima za naš narod.

On je kazao da su Srbi na Kosovu i Metohiji samo jedinstvom i slogom uspeli da prevaziđu i 1999, martovski pogrom, jednostrano proglašenje nezavisnosti.

„Danas, kada nam se uskraćuju hleb, mleko, lekovi za pacijente, kiseonik za bebe, kada ćemo biti složnij? Dobro je što ovde ispred dve institucije, od kojih je jedna Euleks, misija koja je došla da uvodi demokratiju, pravo za život, pravdu za sve, Nažalost vidimo da mi Srbi na KiM nemamo pravo na demokratiju, slobodu kretanja, ni na život. Zato je ovo prilika da se njima obratimo da se drže svog mandata, jer je KiM vekovna postojbina Srba. Zzivimo ovde na svojoj zemlji, nikome nismo tuđe uzeli“, poručio je Milović.

Ocenio je da je pet godina pokušaja za ostvarenjem svojih prava u institucijama Prištine donelo poražavajući rezultat, zbog čega podržava ostavke gradonačelnika četiri opština na severu Kosova.

„Jedino možemo opstati ako budemo složni i da budemo uz naše institucije“, ponovio je Milović dodajuću da je to jedini put da dođemo do pobede.

Cclan Kriznog štaba Nebojša Jović rekao je da je ostavka gradonačelnika polazna osnova da budemo maksimalno jedinstveni, i da je time sever Kosova pokazao da je opet postao bastilja srpstva.

Preneo je da su zahtevi Srba sa Kosova I Metohije da Priština vrati carine na predašnji nivo, na nivo pre provociranaj humanitarne katastrofe kakvu smo već jednom preživeli u Republici Srpskoj, kada je 12 beba izgubilo život zbog nedostatka kiseonika.

„Chutanjem pred ovim nekazonitim merama EU, pre svega Federika Mogerini, pokazujue da u poniznosti i popustljivosti prema Pištini nema mera. Samo za podršku tih mera treba krivično odgovarati“, naglasio je on.

Dalji zahtev okupljenih je da se puste na slobodu petoro Srba koji su uhapšeni u nasilnoj akciji prištinskih specijalaca.

Takođe je poručio Prištini da više ne primenjuje silu, jer to ne bi bilo dobro, a da srpski narod želi da se za svoja prava bori gandijevskim metodama.

„Odavde nema nazad, dajemo sve za Srbiju, Srbiju ni za šta“, kazao je Jović.

Predsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije Milan Savić poručio je da su studenti uz svoj narod i da će se boriti sa njima gandijevskim otporom.

„Nećemo dozvoliti da nas proteraju“, naglasio je on.

Savić je upitao EU da li se naši studenti Prištinskog univerziteta razlikuju od studenata u Evropi, da li imaju pravo na hleb i osnovna ljudska prava.

„Oni žele da nas sateraju u geto i na kraju proteraju. Poručujemo da ćemo opstati i ostati uz naš narod.Nećemo dozvliti da nas proteraju i da tiho odemo u noći“, istakao je on.

Mirni protest Srba sa severa Kosova zbog diskriminatorske odluke Prištine o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije održan je danas ispred sedišta Euleksa u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Građani su nosili transparetne: "Hoćemo mir, a ne ratove","Ne izgladnjujete našu decu", "EU otvori oči", "Stop nasilju Prištine", "Imamo pravo na hleb" i druge.

Uoči protesta gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom podneli su ostavke, a Skupštine opština donele deklaraciju kojom se, do ukidanja odluke Prištine, obustavlja rad organa lokalne samouprave.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media