DONETA ODLUKA: Srbi napustili institucije na Kosovu! Gradonačelnik SEVERNE MITROVICE podneo ostavku!
Predstavnici Srba sa Aleksandrom Vučićem, Foto: Printscreen/Kurir tv

NAJNOVIJA ODLUKA

DONETA ODLUKA: Srbi napustili institucije na Kosovu! Gradonačelnik SEVERNE MITROVICE podneo ostavku!

Odgovor na provokacije Prištine

Objavljeno: 11:40h

Srpske sudije koje su u kosovskim institucijama izdali su saopštenje da izlaze iz tih institucija, a predsednici četiri srpske opštine podneli su ostavke. Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić podneo je ostavku na ovu funkciju, zbog "diskriminatorske odluke Prištine prema srpskom narodu".

Rakićevu odluku odbornici su propratili aplauzom, a razlog je, kako je naveo, uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu.

- Zbog ovih taksi naša deca neće imati hranu, vodu, osnovne uslove za život. Podnosim ostavku zbog kontinuiranog nasilja koje sprovode institucije iz Prištine i zbog nepoštovanja međunarodnih ugovora - rekao je Rakić.

Na današnjem vanrednom sastanku gradonačelnika opština Severna Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin potok i Zvečan potpisana je Deklaracija kojom se lideri tih opština povlače sa svojih funkcija i prekidaju svaku komunikaciju sa vlastima u Prištini.

Ostavke su na vanrednim sednicama skupština opština sa severa Kosova podneli gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović, predsednik opštine Zvečan Vučina Janković i predsednik opštine Leposavić Zoran Todić.

- Organi albanske i prištinske administracije u opštinama na severu Kosova od danas ne postoje. Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom, albanskom sistemu na severu Kosova obustavlja se, a organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati, dok lokalne skupštine neće zasedati.Odluka ostaje do povlačenja diskriminatorskih odluka Prištine - saopšteno je na vanrednoj sednici u Mitrovici.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije, nakon završetka vanredne sednice, gradonačelnici četiri srpske opštine potpisali su zajednički Deklaraciju u četiri tačke, u kojoj su naveli razloge za svoju odluku o napuštanju funkcija i svake komunikacije s vlastima u Prištini.

U drugoj tački je navedeno da se deklaracija potpisuje zbog kontinuiranog nasilja, prebijanja Srba, neosnovanih hapšenja i pokušaja ubistva Milana Radoičića, što takođe ugrožava pravo na život Srbima na Kosovu.

Pod tačkom tri navodi se kršenja svih međunarodnih sporazuma, od Rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, kao i CEFTA sporazuma, a pod tagčkom četiri ističe se da se odluka donosi zbog prištinskog kršenja sopstvenih pravnih akata po kojima se moraju poštovati prava Srba. Obrazloženo je i da se ovakav njihov postupak ne treba tumačiti kao nespremnost da se oni brani sopstveni narod.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je rekao da su ga gradonačelnici sve četiri opštine sa srpskom većinom obavestili da će podneti ostavke, kao ni da drugi organi neće raditi sve do povlačenja kosovskih mera.

Na pitanje da li i kakve poteze Prištine očekuje nakon ovakve odluke Srba sa KiM, Đurić je rekao da se ne nada nikakvoj dobroj meri Prištine, ali da očekuje reakciju međunarodne zajednice.

Dejan Gurešić, predsednik skupštine severne Kosovske Mitrovice rekao je da su ostavke podneli svi gradonačelnici sa severa KIM.

- To znači da opštine po kosovskom sistemu više ne postoje - rekao je on.

Dodao je da opštinske službe od danas neće funkcionisati.

U severnom delu Kosovske Mitrovice danas će u 12 časova biti održan mirni protest sa koga će biti upućen zahtev Prištini da povuče odluku o povećanju takse na uvoz robe iz Srbije kao i zahtev za oslobadjanje Srba koje je kosovska policija uhapsila u okviru istrage o ubistvu lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.