ALBANCI ĆE I NASILJEM STVORITI VELIKU ALBANIJU! Vulin upozorio na ozbiljne pretnje
Vulin je dodao da se "velika Albanija" pravi kao etnički čista država, Foto: Fonet

situacija na kim

ALBANCI ĆE I NASILJEM STVORITI VELIKU ALBANIJU! Vulin upozorio na ozbiljne pretnje

Vulin je istakao da je "velika Albanija" pretnja za ceo region

Objavljeno:

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je danas da predstavnici Albanaca nikada nisu napustili projekat "velike Albanije" koji se, upozorava, ne može ostvariti bez nasilja i progona svih drugih naroda sa KiM.

Vulin je istakao da je "velika Albanija" pretnja za ceo region, ali da je zabrinjavajuće što EU, NATO, kao i ostatak sveta, ne razume ili se pravi da ne razume da "prisustvujemo stvaranju velike Albanije".

- Zamislite kada bi naš premijer izašao sa predsednikom vlade Republike Srpske i rekao da ukidamo granice i da smo jedno. Već bi zasedao SB UN...Sada imate predstavnika nepriznate, nepostojeće države i predstavnika suverene države koji kažu da će ukinuti granice...Pa kako je to moguće - rekao je Vulin za Pink.

On je dodao da se "velika Albanija" pravi kao etnički čista država, te da u tom slučaju moraju iseliti Srbi, uzeti KiM od Srbije, kao i deo drugih država u regionu.

Ministar navodi da je zabrinut zbog situacije na KIM, ali i ističe da nasilje neće doći od srpske strane i da država Srbija neće izazivati nestabilnost, jer su srpskom narodu potrebni mir i stabilnost.

Vulin je rekao i da Kfor krši svoj mandat na KiM i da su odnosi sa njima svedeni na minimum, da nema zajedničkih aktivnosti i neposredne komunikacije.

- Kfor je izgubio kredibilitet kod Srbije i Srba na KiM. Mi nećemo raditi ništa što će ugroziti Srbe na KiM, ali Kfor mora da sprovodi svoj mandat i ovo je podsećanje i upozorenje da zaštite Srbe na KiM - rekao je Vulin.

Ministar smatra da nije neobično što je portparol Kfora govorio neistinu o pokretanju trupa ROSU, ali da je zabrinjavajuće što su srpski mediji poverovali njemu, a ne predsedniku države Aleksandru Vučiću.

Govoreći o carinama, Vulin je rekao da Priština mora da poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji jasno kaže da se pravila Cefta moraju sprovoditi, te da nije jasno zašto ih Evropska unija zbog toga ne sankcioniše.

Kad je reč o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, Vulin ocenjuje da je Priština licemerna i da istragu koristi kao opravdanje da se izazovu nemiri.

- Držali su ga u zatvoru nevinog dve godine, a sada liju krokodilske suze - kazao je Vulin i dodao da mu je žao što Srbija nema kontrolu na KiM jer bi istraga o Ivanovićevom ubistvu već bila završena.

Upitan šta će biti ukoliko Albanci krenu sa masovnim terorom i vojskom, Vulin je rekao da se odgovor nameće sam po sebi, ali da Srbija ne preti nikome.

- Srbija nikome ne preti, ima svoju vojsku, policiju, organe bezbednosti koji su spremni da zašite funkcionisanje srpskog naroda gde god živi i da zaštite Srbiju - rekao je Vulin i dodao da Srbi neće pokrenuti nasilje.

Vulin je prokomentarisao i napad na lidera opozicione Levice Srbije Borka Stefanovića, ističući da je slučaj rešen u roku od sat vremena, te da takvi incidenti ne odgovaraju nikome na vlasti.

Bonus video:

Zorana Mihajlović za Espreso o svim važnim stvarima

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.