BRUTALNO IZVRTANJE ISTINE: SRPSKU HEROINU koja je spasila na hiljade dece POREDE SA USTAŠKIM ZLOČINCEM!
Zahvaljući njoj 12.000 srpske dece je preživelo rat, Foto: Printscreen

"komšije" opet provociraju

BRUTALNO IZVRTANJE ISTINE: SRPSKU HEROINU koja je spasila na hiljade dece POREDE SA USTAŠKIM ZLOČINCEM!

Apsurdno je da Beograd diže spomenik heroini Dijani, ali ne prihvata njena svedočanstva o tome kako je Stepinac pomagao u spašavanju hiljada srpskih mališana

Objavljeno: 15:20h

Hrvatski mediji reagovali su na najavu podizanja spomenika Dijani Budisavljević, heroini Drugog svetskog rata koja je od smrti i ustaškog progona spasila na hiljade srpskih mališana sa Korduna i Kozare, u Beogradu, tako što bezočno izvrću činjenice smatrajući da je ona to činila uz podršku ratnog zločinca Aloizija Stepinca.

- Beogradska Politika objavila je da će u glavnom gradu Srbije na Savskom keju za otprilike godinu dana biti podignut spomenik Dijani Budisavljević koja je iz ustaških logora u NDH spasila hiljade mališana, uglavnom srpske nacionalnosti. I u Hrvatskoj i javnosti Srbije ova priča držana je na marginama interesovanja. Zagreb je priču o Dijani uglavnom ignorisao, osim u istorijskim i crkvenim krugovima, verovatno iz političkih razloga i zbog dokazano neučinkovite politike ćutnje o "neugodnim" stvarima koje su se događale u NDH - piše Večernji list i nastavlja:

- U Beogradu je bilo slično sve donedavno kada se za priču o ovoj ženi zainteresovala politika. To je odmah poručio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je objasnio da je ona spašavala decu uglavnom s Korduna i Kozare, a "sećanjem na njen herojski čin borimo se protiv revizije istorije jer je sve više pokušaja u Hrvatskoj da se smanji broj žrtava u Jasenovcu...", poručio je.

Hrvatski medij smatra da Dijana ne bi mogla ništa da uradi bez podrške katoličke crkve i Stepinca lično:

- U Beogradu propuštaju, naravno, da spomenu da jedna žena, koliko god bila uticajna kao rođena Austrijanka i pripadnica zagrebačke elite, ne bi mogla organizovati spašavanje tako epohalnih razmera da je nije podupirala i štitila moćna organizacija. A iz njenih dnevnika jasno je da je tu akciju, pogotovo 1942. pa do kraja rata, bila organizovana i uz pomoć Katoličke crkve, Karitasa, ženskih samostana, gde su ta deca bivala smeštana, a sve uz odobrenje i podršku nadbiskupa Alojzija Stepinca. Iz njenih dnevnika vidi se da je preko Stepinca više od pet hiljada srpske dece razmešteno ili po crkvenim institucijama ili u hrvatskim porodicama u Zagrebu i okolini.

Hrvati podsećaju da je Dijana bila vrlo upečatljiva ličnost i da je njena priča veoma živopisna:

- Priča o Diani filmskija je od one ekranizovane "Šindlerove liste", na kojoj je bilo 1.500 ljudi. Dijana Obekser rođena je u austrijskom Insbruku, gde je upoznala mladog Julija Budisavljevića koji se tamo školovao za hirurga. Nakon osnivanja Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Dijana i Julije 1919. odlaze u Zagreb, gde on osniva Katedru za hirurgiju, kasnije i hruršku kliniku - piše hrvatski portal, a potom se vraća na povlačenje paralela:

- Nakon rata, kada se Stepincu sudilo u Zagrebu kao ratnom zločincu, kao svedok u njegovu korist pojavio se i Julije Budisavljević. No javni tužilac Jakov Blažević ne prihvata svedočanstvo nazivajući Budisavljevića klerofašistom. Danas politički vrh Srbije Stepinca naziva zločincem i učesnikom u stradavanju hiljada srpskih mališana u logorima. Apsurdno je da Beograd diže spomenik heroini Dijani, ali ne prihvata njena svedočanstva o tome kako je Stepinac pomagao u spašavanju hiljada srpskih mališana. Kao što je apsurdno i da gospođa Budisavljević već nema spomenik u Zagrebu.

BONUS VIDEO:

Zorana Mihajlović za Espreso o svim važnim stvarima

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.