KAD ZAVRŠIMO SA KOSOVOM, SLEDI VOJVODINA, izjavio Milivoj Bešlin!!! Šta se ovo dešava u Srbiji ovih dana?
Milivoj Bešlin izneo viđenje "problema" Vojvodine, Foto: Printscreen

analiza

KAD ZAVRŠIMO SA KOSOVOM, SLEDI VOJVODINA, izjavio Milivoj Bešlin!!! Šta se ovo dešava u Srbiji ovih dana?

Vojvodina "od najrazvijenije oblasti u Jugoslaviji", došla na nivo "nedovoljno razvijenog regiona u Srbiji", dodao je on

Objavljeno:

Član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da "borba za Vojvodinu tek predstoji" i dodao da je ta pokrajina u proteklih 100 godina "od najrazvijenije oblasti u Jugoslaviji", došla na nivo "nedovoljno razvijenog regiona u Srbiji".

- Vojvodina ulazi u jugoslovensku državu pre sto godina kao njena najrazvijenija oblast, a danas je nedovoljno razvijeni region Srbije, kao deo najmanje razvijenog dela postjugoslovenskog prostora. Eksploatisana, pljačkom unazađena, politički ponižena i ekonomski devastirana, sa najlošijom infrastrukturom na čitavom postjugoslovenskom prostoru - postavlja se pitanje šta se tačno slavi ovih dana u Novom Sadu - napisao je Bešlin u autorskom tekstu za portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, "po starom pravilu", korumpirana vlast koja nije sposobna da građanima ponudi bolju budućnost, "falsifikatima istorije nudi bolju i slavniju prošlost".

- Otpor primitivnoj, nacionalističkoj, "prisajediniteljskoj" histeriji, čiji je cilj negiranje Vojvodine i njeno nasilno preinačavanje, brisanje i zatiranje njenog identiteta - čini se kao politički, društveni i kulturni imperativ. Nakon rešavanja kosovskog, sledi otvaranje vojvodjanskog pitanja - piše Bešlin.

On je ocenio da Vojvodinom "privremeno upravljaju oni koji je mrze, oni koji bi želeli da ukinu i samo njeno ime".

- Ipak, viševekovni politički entitet, istorijska pokrajina, uvek je kao najmanji sadržalac imala ideju o vlastitom identitetu i samobitnosti. Ta ideja bivala je tokom istorije kao reka ponornica. To što je danas ona u povlačenju, ne znači da vrlo brzo njena plima neće odneti na smetlište istorije one koji je gaze i unižavaju. Nepristajanje je prvi korak otpora, a borba za Vojvodinu tek predstoji - naveo je Bešlin.

Bonus video:

Espreso intervju - Milovan Drecun

(Epsreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.