OVAJ NIJE NORMALAN?! Ljudi, da li je moguće da je Haradinaj OVO IZJAVIO povodom situacije sa taksama?
Ramuš Haradinaj, Foto: BETA / ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

da li je realno?

OVAJ NIJE NORMALAN?! Ljudi, da li je moguće da je Haradinaj OVO IZJAVIO povodom situacije sa taksama?

Predsednik vlade privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj pokušao je, u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“, da prikaže da je odluka o carinama reakcija na „dugogodišnje trgovinske prepreke“ koje je nametnula Srbija

Objavljeno:

Predsednik vlade privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj pokušao je, u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“, da prikaže da je odluka o carinama reakcija na „dugogodišnje trgovinske prepreke“ koje je nametnula Srbija, a što se formiranja vojske tiče, tvrdi da tesno sarađuje sa kosovskim Srbima od kojih je čuo da imaju poverenja u kosovsku vojsku.

Upitan da li je bilo pametno uvesti carine na srpske proizvode, pošto je dijalog u zastoju, Haradinaj je kazao da Priština podržava dijalog sa Beogradom i poštuje „njegova dostignuća i obaveze“ koji su iz njega nastali.

„Godinama smo patili pod trgovinskim preprekama koje nam je uvela Srbija. Na to smo odgovorili carinama“, objasnio je on.

Na konstataciju da je i Evropska komisija kritikovala carinu Haradinaj je rekao da bi Komisija treba da počne sa kritikom kod netarifnih trgovinskih prepreka.

"Težak je posao za naše firme i špedicije. Ne može se nastaviti sa CEFTA sporazumom ako se njega ne pridržava naš sused", poručio je on.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj foto: Beta

U vezi uspostavljanja kosovske vojske Haradinaj tvrdi da su u prošlosti srpske vlade Srbe na Kosovu zloupotrebljavali kao sredstvo za vršenje pritiska za sopstvenu politiku.

« Ja tesno sarađujem sa kosovskim Srbima i od njih sam čuo da imaju poverenja u kosovsku vojsku. Radi se o maloj vojsci od 5.000 vojnika, i ona neće zameniti međunarodne zaštitne snage Kfor », objasnio je on.

Kada je reč o promeni granica kao rešenju Haradinaj je rekao da niko na Balkanu nije zadovoljan postojećim granicama.

« Pre svega Albanci nisu srećni time. Međutim ako bi promenili te granice, otvorili bi novo poglavlje u kojem ne znamo dokle ko hoće da ide. Tako nešto je na Balkanu opasno. Moramo poštovati granice I istovremeno pronaći kreativna rešenja kako bi u budućnosti imale manje značaj nego danas, na primer preko zona slobodne trgovine”, smatra on.

Upitan da li bi Kosovo promenom granica moglo konačno dobiti priznanje Rusije Haradinaj je poručio da Kosovo “razmišlja evroatlantski”.

“Osećamo se kao deo evropske I američke zone, ne zone Rusije. Za nas je teško zamislivo da predsednik Putin bude taj koji bi nas podržao », rekao je on.

Što se puta u EU tiče Haradinaj ističe da Priština sada primenjuje S SP i da ima jasnu reformsku agendu.

« Želimo da dođemo u poziciju da možemo zatražiti status kandidata. Jedan problem za nas je što još uvek nemamo viznu liberalizaciju. Nalazimo se usred Evrope, ali smo izolovani. Ispunili smo svih 95 uslova koji su nam postavljeni. Nadam se da će austrijsko predsedavanje EU I kancelara Sebastijan Kurc uspeti da svoje kolege u Uniji uvere da na Savetu EU diskutuju o viznoj liberalizaciji za Kosovo”, rekao je on.

Preneo je da se u Beču sastao i sa vicekancelarom Hajnc-Kristijanom Štraheom, kojeg veoma poštuje.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj foto: Printscreen/Happy TV

„On je u prošlosti imao više interakciju sa Srbijom i razume odlično Srbiju. Međutim mi ćemo se posvetiti tome da ga informišemo o kosovskoj istini. Naši argumenti su snažni. Zaslužujemo mesto u evropskoj porodici. Nadam se da će austrijske firme pojačano investirati na Kosovo », naglasio je on.

Po pitanju Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Haradinaj kaže da je pitanje što je uopšte uspostavljen, jer je postojala već jedna sudska ustanova koja je gonila ratne zločine, Tribunal UN za bivšu Jugslaviju u Hagu.

"Specijalni sud za Kosovo je sada činjenica i mi ga poštujemo. Postupci imaju veliko delovanje na društvo na Kosovo. To je malo društvo i ljudi su u ratu puno patili. Bili smo žrtve srpskog Miloševićevog režima. I pored toga dokazujemo da nemamo strah od međunarodne pravde. Ja sam se predao Haškom tribunalu I oslobođen sam”, podsetio je on dodajući da je Haški tribunal najviša istanca međunarodnog prava I da bi svako trebalo da prizna njegove presude.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.