UHAPSILI SU ČETVORICU NAŠE BRAĆE, UVEK ĆE NAĆI RAZLOG DA NAS HAPSE: Počeli protesti na severu KiM! (FOTO) (VIDEO)
Počeli protesti na severu KiM, Foto: Zoran Šaponjić

Prisustvovao i kfor

UHAPSILI SU ČETVORICU NAŠE BRAĆE, UVEK ĆE NAĆI RAZLOG DA NAS HAPSE: Počeli protesti na severu KiM! (FOTO) (VIDEO)

Veliki broj građana Kosovske Mitrovice, ali i svih ostalih delova Kosova i Metohije, krenuo je na protest, zbog dodatnog uvođenja taksi na srpsku robu

Objavljeno:

U Kosovskoj Mitrovici pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije ROSU rano jutros uhapsili su četvoricu Srba na četiri lokacije – troje u vezi s istragom predmeta ubistva Oliver Ivanovića i četvrtim koji se suprotstavio policijskim službenicima. Uhapšeni su pripadnik Kosovske policije Dragiša Marković, Saša Ćurčić i Marko Rošić.

U međuvremenu, iz Srpske liste najavljuju da će se protest zakazan za danas u 12 sati u Zdravstvenom centru, ipak održati u 11.30 u mestu Rudare u opštini Zvečan. Na ovom mestu, koje se inače nalazi pokraj magistralnog puta Leposavić – Priština, više puta nakon 2011. su postavljane barikade.

12.35 - Ovo nisu obične parole, ovde smo da kažemo Prištini da ukinu ove carine koje se uvedene da Srba ovde više ne bude. To malo hleba i mleka što ste danas našli, ne znači da ćete sutra moći da nađete. Medicinskih zaliha imamo za još 10 dana, a kiseonik nije mogao da prođe

12.03 - Kilometarske kolone ka Rudaru, uoči protesta. Kolona dugačka nekoliko kilometara formirana je na izlazu iz Kosovske Mitrovice prema mestu Rudare, gde će danas biti održan miran protest Srba.

foto: Zoran Šaponjić

Veliki broj građana Kosovske Mitrovice, ali i svih ostalih delova Kosova i Metohije, krenuo je na protest, zbog dodatnog uvođenja taksi na srpsku robu, ali i hapšenja četvoro Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice. Mirni protesti najavljeni su na još tri lokacije - Zupču, prelazima Jarinje i Merdare.

11.22 - Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je, nakon sastanka Kriznog štaba koji u užem sastavu čine predstavnici lokalnih samouprava Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, da je uvođenjem taksi na proizvode iz Srbije izazvana humanitarna katastrofa i ugrožen opstanak Srba na KiM, ocenivši to kao "pokušaj iseljavanja Srba sa tih prostora".

- Nakon današnjeg sastanka imaćemo mirne proteste. Danas smo doneli sledeće zaključke: da se ukinu takse na srpske proizvode, jer će se zbog ovakvih mera Srbi iseliti sa ovih prostora. I to je, u stvari, pokušaj Prištine da nasilno istera Srbe. Druga tačka: da se odmah puste uhapšeni Srbi iz Kosovske Mitrovice ili da se ponude validni dokazi za ono za šta ih optužuju. Treća tačka: da se sačuva mir i bezbednost, i da to garantuju KFOR i nadležne međunarodne institucije na KiM. I četvrta tačka: da se održe mirni, nenasilni, jednočasovni protesti protiv političkog i policijskog terora Prištine nad Srbima. Ovo što je Priština danas uradila nema ni u režiji naših poznatih režisera, to je pokušaj skretanja pažnje, i domaće i međunarodne, sa uvođenja taksi od 100 odsto na robu proizvedenu u Srbiji - objasnio je Rakić.

11.16 - Završen je sastanak Kriznog štaba, uz zahteve za hitnim puštanjem na slobodu uhapšenih Srba, kao i ukidanjem taksi na srpske proizvode. Prisutni su ujedno pozvali na mir i udržanost od daljih sukoba.

Na sastanku je potvrđeno i pokušano hapšenje Milana Radojičića, potpredsednika Srpske liste, i upozoreno da je tim povodom "maltretirana njegova porodica, što je samo još jedan vid pritiska na političke predstavnike Srba na KiM".

foto: Zoran Šaponjić

11.00 - Na sastanak Kriznog štaba stigli su i predstavnici KFOR-a, javlja izveštač Kurira sa lica mesta.

10.22 - Počeo sastanak Kriznog štaba 4 opštine severa Kosova.

10. 20 - Upad ROSU na Severnu Mitrovicu očigledno je učinjen sa namerom da isprovociraju sukob zbog neuspelog pokušaja Kosova da postane članica Interpola, rekao je danas profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić.

10.00 - Portparol Kfora Vićenco Graso potvrdio je jutros u jutarnjem programu TV Prva, u uključenju uživo, da su na severu Kosova uhapšene 4 osobe, ne precizirajući čak ni da su Srbi. Na pitanje gde se oni sada tačno nalaze, on je rekao da nema tu informaciju?!

9.48 - Američka agencija AP prenela je da je u severnom delu Kosovske Mitrovice rano jutros uhapšeni Srbi povezanih sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Pozivajući se na saopštenje kosovske policije, AP navodi da se uhapšeni, kako se navodi, smatraju osumnjičenima u vezi sa ubistvom Ivanovića.

Bonus video:

Espreso intervju - Milovan Drecun

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.