SRBI TRAŽE PUŠTANJE UHAPŠENIH I UKIDANJE TAKSI! Ovo su zaključci sa sednice KRIZNOG ŠTABA 4 opštine sa Severa
Foto: Zoran Šaponjić

drama!

SRBI TRAŽE PUŠTANJE UHAPŠENIH I UKIDANJE TAKSI! Ovo su zaključci sa sednice KRIZNOG ŠTABA 4 opštine sa Severa

Drama na Kosovu i dalje traje

Objavljeno:

U Kosovskoj Mitrovici pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije ROSU rano jutros uhapsili su četvoricu Srba na četiri lokacije – troje u vezi s istragom predmeta ubistva Oliver Ivanovića i četvrtim koji se suprotstavio policijskim službenicima.

Uhapšeni su pripadnik Kosovske policije Dragiša Marković, Saša Ćurčić i Marko Rošić.

U međuvremenu, iz Srpske liste najavljuju da će se protest zakazan za danas u 12 sati u Zdravstvenom centru, ipak održati u 11.30 u mestu Rudare u opštini Zvečan. Na ovom mestu, koje se inače nalazi pokraj magistralnog puta Leposavić – Priština, više puta nakon 2011. su postavljane barikade.

11.22 - Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je, nakon sastanka Kriznog štaba koji u užem sastavu čine predstavnici lokalnih samouprava Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, da je uvođenjem taksi na proizvode iz Srbije izazvana humanitarna katastrofa i ugrožen opstanak Srba na KiM, ocenivši to kao "pokušaj iseljavanja Srba sa tih prostora".

Goran Rakić
Goran Rakić foto: Printscreen

"Nakon današnjeg sastanka imaćemo mirne proteste. Danas smo doneli sledeće zaključke: da se ukinu takse na srpske proizvode, jer će se zbog ovakvih mera Srbi iseliti sa ovih prostora. I to je, u stvari, pokušaj Prištine da nasilno istera Srbe. Druga tačka: da se odmah puste uhapšeni Srbi iz Kosovske Mitrovice ili da se ponude validni dokazi za ono za šta ih optužuju. Treća tačka: da se sačuva mir i bezbednost, i da to garantuju KFOR i nadležne međunarodne institucije na KiM. I četvrta tačka: da se održe mirni, nenasilni, jednočasovni protesti protiv političkog i policijskog terora Prištine nad Srbima. Ovo što je Priština danas uradila nema ni u režiji naših poznatih režisera, to je pokušaj skretanja pažnje, i domaće i međunarodne, sa uvođenja taksi od 100 odsto na robu proizvedenu u Srbiji", objasnio je Rakić.

11.16 - Završen je sastanak Kriznog štaba, uz zahteve za hitnim puštanjem na slobodu uhapšenih Srba, kao i ukidanjem taksi na srpske proizvode. Prisutni su ujedno pozvali na mir i udržanost od daljih sukoba.

foto: Zoran Šaponjić

11.00 - Na sastanak Kriznog štaba stigli su i predstavnici KFOR-a, javlja izveštač Kurira sa lica mesta.

10.22 - Počeo sastanak Kriznog štaba 4 opštine severa Kosova.

foto: Printscreen

10. 20 - Upad ROSU na Severnu Mitrovicu očigledno je učinjen sa namerom da isprovociraju sukob zbog neuspelog pokušaja Kosova da postane članica Interpola, rekao je danas profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić.

10.00 - Portparol Kfora Vićenco Graso potvrdio je jutros u jutarnjem programu TV Prva, u uključenju uživo, da su na severu Kosova uhapšene 4 osobe, ne precizirajući čak ni da su Srbi. Na pitanje gde se oni sada tačno nalaze, on je rekao da nema tu informaciju?!

foto: Printscreen / Prva TV

9.48 - Američka agencija AP prenela je da je u severnom delu Kosovske Mitrovice rano jutros uhapšeni Srbi povezanih sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Pozivajući se na saopštenje kosovske policije, AP navodi da se uhapšeni, kako se navodi, smatraju osumnjičenima u vezi sa ubistvom Ivanovića.

9.43 - Supruga policajca Dragiše Markovića, u čiji su stan jutros upali pripadnici Rosu i uhapsili ga, kazala je da ih je bilo otprilike desetak i naglasila da još nema informacija gde se nalazi njen suprug, ni zašto je priveden.

"Upali su u 5.30, vrata sam im ja otvorila i onda su ga priveli. Ne znam ni razlog ni ništa više. Nikakvih informacija i dalje nemamo. Bilo ih je desetak kada su ušli, nisam uspela dobro da vidim jer sam pokušavala da smirim dete koje se jako potreslo. Ne znam ni gde se nalazi sada, ne znam ništa", rekla je ona.

9.40 - Organizovan je Krizni štab u Severnoj Mitrovici.

8.48 - Ide se ka tome da se izazove sukob, kaže ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić tumačeći situaciju nastalu nakon upada ROSU na sever Kosova, a pre toga dupliranja taksi na proizvode iz centralne Srbije.

7.16 - Arhimandrit Sava Janjić objavio je na svom tviteru da su primećeni pokreti teško naoružanih pripadnika albanskih specijalaca ka Severnoj Mitrovici, i da se tom prilikom desio veliki incident na putu ka Mitrovici kada su pripadnici ROSU zaustavili i maltretirali jednog sveštenika SPC. Jedan od pripadnika ROSU mu je pokazao da će da mu prerežu grkljan!

7.00 - Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, Goran Rakić“ naveo je da je prilikom hapšenja tri lica primenjen „isti scenario upotrebe brutalne sile, uz maltretiranje ukućana, zastrašivanja, upotrebu šok bombi“.

6.50 - Na trgu Šumadija, oko spomenika Caru Lazaru rano jutros nalazila se manja grupa okupljenih, a sada se ovaj broj povećava, kako građani pristižu i mediji takođe.

6.44 – Kosovska Mitrovica: Uhapšeno četvoro, sirene za vazdušnu opasnost zavijale duže od sat vremena

6.07 - U Kosovskoj Mitrovici od jutros čule su se sirene za vazdušnu opasnost što je probudilo građane i uznemirilo. Nešto posle šest časova, u više navrata čula se i pucnjava iz vatrenog oružja, kao i rafali iz centra grada.

BONUS VIDEO: UPALI SU NAM U STAN SA DUGIM CEVIMA, ĆERKICA SE TRESLA OD STRAHA DOK SU MI TUKLI MUŽA! Ispovest supruge uhapšenog Srbina u Kosovskoj Mitrovici (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.