ALBANCI SAMI SEBI PUCALI U NOGE! Kutija srpskog keksa sada u Prištini košta 7 EVRA!
U prodavnicama vanredno stanje, Foto: Profimedia

preigrali se

ALBANCI SAMI SEBI PUCALI U NOGE! Kutija srpskog keksa sada u Prištini košta 7 EVRA!

Pored hleba, poskupeli su, kako javlja RTS, i brašno, ulje, kvasac, so, šećer...

Objavljeno: 14:21h

Zbog odluke vlade u Prištini o uvođenju carina od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH već danas su poskupeli mnogi proizvodi i osnovne životne namirnice, među kojima i hleb, čija je cena viša za 30 odsto i iznosi između 40 i 50 centi.

Pored hleba, poskupeli su, kako javlja RTS, i brašno, ulje, kvasac, so, šećer...

Mera Prištine direktno pogađa 2.662 preduzeća iz Srbije, koliko na Kosovu i Metohiji godišnje proda robu i u ukupnoj vrednosti od 500 miliona evra, navodi "Blic".

Više od 2.500 preduzeća iz Srbije barem jednom nedeljno iz svojih proizvodnih pogona robu vozi do prodavnica širom južne srpske pokrajine, a novo oporezivanje prištinskih vlasti od 100 odsto dupliraće cenu njihovih proizvoda.

U praksi, to će, kako se ukazuje, dovesti do sledećeg scenarija: Kutija keksa, na primer, koju su srpski proizvođači na KiM ranije prodavali po 200 dinara, sa prvim prošlonedeljenim rastom oporezivanja od 10 odsto, koje je uvela Priština, poskupeo je na 220 dinara, a sa najnovijim nametom od 100 odsto cena je duplirana i koštaće 400 dinara.

U istoj situaciji, za samo deset dana, pakovanje praška za veš je poskupelo sa 1.200 dinara na 2.400, a cena bojlera koji je jedan od najprodavanijih srpskih proizvoda na tržištu Kosova je skočila sa 15.000 dinara na čak 30.000 dinara.

To sve bi u kratkom roku moglo navesti kupce da potraže jeftiniju alternativu i da ne kupuju robu iz Srbije, a dugoročno bi moglo da znači i potpuno istiskivanje srpskih proizvođača sa tržišta pokrajine, konstatuje "Blic".

S druge strane, Srbija ne može da uzvrati na isti način jer zbog zanemarljivog izvoza sa Kosova u Srbiju od svega dvadesetak miliona evra godišnje, kontramera ne bi imala posebnog smisla.

Privrednici iz Srbije u južnoj pokrajini najviše prodaju benzin, ulja za automobile, vodu i šećer, a Srbija, osim prehrambenim proizvodima i naftnim derivatima, Kosmet snabdeva strujom, hemijskim materijalom, crepom, ciglama.

Iz južne pokrajine u Srbiju godišnje istovremeno dolazi robe za oko 23 miliona evra. Tamošnji privrednici ovde najviše prodaju maline, borovnice, pečurke, vino, gumu, ostatke barkra i goveđu kožu.

Jedan od značajnih izvoznika na Kosovo je i kompanija "Metalac" iz Gornjeg Milanovca.

Na pitanje šta ovako drastično povećanje poreza znači za firmu koja godišnje proda na Kosovu robu vrednu oko milion evra, Dragoljub Vukadinović, vlasnik firme odgovara da svako povećanje poreza znači opterećenje za kupca i smanjenje prodaje za proizvođača.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.