SRBI, HRVATI I CRNOGORCI BILI SU BRAĆA, SADA SE KOLJU! Zašto bratstvo iz JUGOSLAVIJE više ne sme da postoji
Jugoslavija u plamenu..., Foto: Profimedia, Filip Plavčić

AUTORSKI TEKST

SRBI, HRVATI I CRNOGORCI BILI SU BRAĆA, SADA SE KOLJU! Zašto bratstvo iz JUGOSLAVIJE više ne sme da postoji

Bila jednom jedna zemlja...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

"Nijedna čaša što se pije, nijedna trobojka što se vije, naša nije", pisao je veliki Crnjanski o Jugoslaviji, a te reči danas bi do detalja opisale stanje na Balkanu i odnose među nekadašnjom braćom iz Juge!

Pevao je Crnjanski o Jugoslaviji, pevali su mnogi, zaklinjali se u nju, ali danas ona krilatica: "Zdravo, u sramu, pokoru, bedi, braća smo, braća!" više ne važi i iz dana u dan Srbi, Crnogorci, Bošnjaci, Hrvati, Slovenci i Makedonci dokazuju da braća, nažalost više nisu braća...

Najnovije glasanje na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju samo je još jedan dokaz da ona braća iz Juge su sve, ali braća nisu. Da čim se neko okrene vade se noževi kako bi se što dublje u leđa zarili dojučerašnjem komšiji, bratu, prijatelju, saborcu...

Sama činjenica da više nikoga nije začudila činjenica da su Crnogorci, Hrvati, Makedonci glasali u Interpolu protiv interesa Srbije dovoljno govori. Čak je i one najveće zaluđenike koji i dalje veruju da je narod sa prostora bivše Juge isti narod potpuno otreznio i izbio im iz glave i ono malo zrnce od nekadašnjeg bratstva i jedinstva.

Neko će reći sada, pa u tom bratstvu i jedinstvu smo najlepše živeli. Tačno je, ali odmah sledi kontra pitanje: "Zašto ga onda nismo čuvali kao zenicu oka svoga, već smo na prve dolare iz inostranstva povadili kokarde, slovo u, turbane, noževe, kubure i topove, ko je šta imao i krenuli u masovno klanje?"

Bila je Jugoslavija velika zemlja, živeli smo kao jedno, da je danas živa u njoj bi živelo više od 20 miliona stanovnika, tačnije one braće s početka ovoga teksta. Ovako je sada to podeljena teritorija prepuna mina (istine radi 2,4 odsto teritorije BiH leži na protivtenkovskim minama) koje svakoga sekunda mogu da eksplodiraju.

Vratimo se za čas na tih 20 i kusur miliona stanovnika koji žive na prostoru bivše Jugoslavije (Titove, kraljeve kako god je kome lakše). Tu se krije srž problema. Kada bi svetski moćnici dozvolili da se ona ujedini ponovo i da Hrvati, Srbi, Bošnjaci, Crnogorci ponovo postanu braća ili bar "braća po materi" ta država bi automatski ušla u Top 10 najvećih u Evropi (opet istine radi bila bi na 8. mestu).

Tržište EU bilo bi za trećinu smanjeno, što po radnoj snazi, što po izvozu - uvozu robe. Možda bi ponovo ta zemlja imala jednu od najjačih armija na svetu (prema podacima CIA činilo bi je 230.000 pripadnika), a da ne pričamo o sportskim uspesima i nabijanja kompleksa mnogo bogatijim zemljama.

Bruto nacionalni proizvod, prema istraživanjima američkih stručnjaka ove zemlje iznosio bi 191.045.000.000 dolara, što bi tu Jugoslaviju pozicioniralo na 53. zemlju na svijetu kada je u pitanju ekonomija.

Jugoslavija kakvu je svi pamtimo
Jugoslavija kakvu je svi pamtimo foto: Wikipedia

Kada se sve to uzme u obzir, postaje jasno zašto braća više nisu i ne mogu (sem pod šapom EU) da budu braća. Dakle sve je jasno... Crnogorci su morali priznati lažnu državu Kosovo, glasati za prijem te kvazi republike u sve organizacije jer će u suprotnom da se iz fioke izvadi neka fascikla sa švercom cigareta. Hrvati će ako ne budu glasali kako Brisel kaže biti kažnjeni i Slovenija će dobiti spor oko Piranskog zaliva (mada iskreni da budemo Hrvati jedva čekaju da budu protiv Srba i to nije ništa novo). Makedonija još nije rešila svoje probleme, ne znaju ni sami još kako se zovu te nije čudno što su poslušni... I tako dalje i tako dalje... Mogli bi ovako do sutra.

Namerno izbegavam priču o ratu devedesetih, pa i onim pre, jer žrtve su iste bile one srpske, hrvatske, muslimanske... svaki život izgubljen u bilo kom ratu je stravičan gubitak zato i neću da ovaj tekst o ratu umrljam krvlju.

Prolivena je ona vala na Balkanu i previše...

Bili smo braća...
Bili smo braća...foto: AP

Tema je na braći i zašto nam ne daju da ponovo kao jedno delujemo, radimo i štitimo naše interese.

Jer kada smo bili braća pod kraljem Aleksandrom probili smo Solunski front i izvojevali odlučujuće pobede u Prvom svetskom ratu.

Kada smo bili braća pod Josipom Brozom Titom bili smo najjača sila na svetu, koja je vedrila i oblačila Ujedinjenim nacijama (nije važno da li je maršal držao u šaci Vatikan ili Kurta Valdhajma), mirila Ameriku i Rusiju.

Mislim da je pametnom dosta i da je svima jasno zašto ona braća iz Juge više nisu braća već neprijatelji i zašto ne smemo da budemo ponovo jedno sem kao članice EU.

Završiću onako kako sam i počeo, s rečima velikog Crnjanskog:

Miloš Crnjanski - objasnio je sve
Miloš Crnjanski - objasnio je sve foto: Wikipedia

Nijedna čaša što se pije,

nijedna trobojka što se vije, naša nije. Zdravo da si mi Zagorče crni, lukavi, zloslutni, tvrdoglavi, ja te volim. Zdravo, vi tamo gde je mesečina meka, svakog ću brata, što zaseo čeka, da prebolim. Zdravo, svi, redom, gustih obrva, mutna oka, tužnih pesama, strašna braća. Ista je naša psovka prva, nož i devojka nasred sela i stid domaća. Zdravo, naše obesne žene! Istom su suzom, bolom i strašću košulje i svadbe nam izvezene. A svetkovina što vino pije, slave i crkve što nas se tiču? Suza sa oka još kanula nije, još telali mesto mrtvih viču. Zdravo, na domu mrki pogledi, mržnja i svađa. Zdravo, u sramu, pokoru, bedi, braća smo, braća!

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.