ONI SU POBEDILI ALBANCE U INTERPOLU! Srpski tim izvojevao je jednu od najvažnijih pobeda nad Prištinom
Pobednički tim Srbije, Foto: MUP Promo

uspeli

ONI SU POBEDILI ALBANCE U INTERPOLU! Srpski tim izvojevao je jednu od najvažnijih pobeda nad Prištinom

Podsetimo, ni nakon drugog kruga glasanja Kosovo nije uspelo da obezbedi članstvo u Interpolu

Objavljeno:

Tim koji je pretstavljao Srbiju na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju predvođen ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem izvojevao je pobedu uspevši da se izbori za to da Priština ipak ne dobije mesto u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Ovo je pobednički tim Srbije:

foto: MUP Promo

Podsetimo, ni nakon drugog kruga glasanja Kosovo nije uspelo da obezbedi članstvo u Interpolu. Protiv prijema Kosova glasala je 51 država, 68 је bilo za, a uzdržano 16.

Predstavnici Prištine su demonstrativno napustili salu nakon što su rezultati glasanja bili saopšteni.

Prilikom prvog glasanja u Generalnoj skupštini Interpola, takozvano Kosovo nije dobilo potrebnu većinu od dve trećine glasova članica Interpola za prijem u svetsku policijsku organizaciju.

Prema nezvaničnim informacijama, ovakav ishod glasanja navodno je iznenadio i predsedavajućeg Generalne skupštine i Generalnog sekretara, nakon čega je određena pauza od 20 minuta pre drugog glasanja.

Ministar policije Nebojša Stefanović se oštro usprotivio odluci da se odredi pauza, i pitao je predsedavajućeg na osnovu kog pravila se to dogodilo, na šta nije dobio odgovor.

Prvi zahtev za prijem Kosova u Interpol podnet je još 2010. godine, ali se tada o njemu nije raspravljalo, jer tada nije uspeo da se "popne" na spisak tačaka dnevnog reda. Spekulisalo se da je Rusija rada "umešala prste".

Isti slučaj ponovio se 2015. godine, kada je Kosovo ponovo podnelo zahtev za članstvo, ali opet nije uspeo da stigne do dnevog reda, zahvaljujući Kini, koja se tada protivila članstvu Kosova uz obrazloženje da su "kasno dobili studiju o tome zašto Kosovo treba primiti u Interpol".

Nakon toga, usledio je još jedan pokušaj, i to prošle godine, ali su prištinske vlasti same odlučile da povuku zahtev, uz obrazloženje da je reč o "taktici". Naime, tada se u Pekingu dogodilo da je Palestina primljena uprkos oštrom protivljenju SAD i Izraela da se to dogodi, pa Kosovo nije htelo da "navuče" bes na sebe i pokušaj ponovo završi neuspešno.

Ove godine, međutim, zahtev je došao na dnevni red, ali nije sve prošlo tako glatko. Mnogi kritičari i protivnici članstva Kosova u Interpolu, na čelu sa Srbijo, naveli su brojne argumente zašto Kosovo ne treba da se nađe u ovoj organizaciji. Glavni argument bio je to da se radi o kršenju međunarodnog prava, te da Kosovo po Rezoluciji 1244 nema pravo na to, te da bi to značilo odmazdu za Srbe, pre svega one koji žive na Kosovu.

Bonus video:

Espreso intervju - Aleksandar Šapić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.