BRAĆA RUSI SU PONOVO IZDALI SRBE I ZABILI IM NOŽ U LEĐA! U Interpolu su uradili ono što niko nije očekivao
Nebojša Stefanović na sednici Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, Foto: Printscreen

BORBA SE NASTAVLJA

BRAĆA RUSI SU PONOVO IZDALI SRBE I ZABILI IM NOŽ U LEĐA! U Interpolu su uradili ono što niko nije očekivao

Braća Rusi su glasali za Dnevni red sednice Interpola u kojem je uvršteno pitanje prijema Kosova u ovu organizaciju, kaže Orhan Dragaš

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Prava bitka se vodi u Dubaiju gde takozvana država Kosovo pokušava na sve načine da bude primljena u Interpol!

Svedoci smo ovih dana raznih skandala koji prate zasedanje Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, pa je tako član delegacije Prištine napao predstavnika Srbije.

Ipak, posebno zanimljiva stvar koja je svima promakla je verovali ili ne izdaja Rusije. Naime predstavnici iz Moskve glasali su za usvajanje Dnevnog reda sednice u kom je uvršteno i pitanje prijema Kosova u tu organizaciju.

Rusija, naime nije želela da bude protiv ovog dnevnog reda, niti je izabrala opciju da ne bude prisutna, već je glasala za usvajanje ove odluke. Na taj način dodatno je ugrozila interese Srbije i podgrejala nade lažnoj državi Kosovo da bi moglo biti primljeno u Interpol.

"Braća Rusi su glasali za Dnevni red sednice Interpola u kojem je uvršteno pitanje prijema Kosova u ovu organizaciju. Iako i je samo stavljanje tog pitanja na dnevni red kršenje Statuta. Dakle, da se podsetimo, u spoljnoj politici nema ljubavi, samo interes. Ovo je još jedan dokaz", napisao je na svom Tviteru Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, a zatim dodao:

"Nema braće u politici. Samo interes. Što pre to shvatimo lakše će nam biti".

Kada je reč o glasanju u Interpolu i potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da se nastavlja politizacija Generalne skupštine Interpola, nažalost ne samo od strane zemalja koje su priznale takozvanu nezavisnost Kosova, već i od Generalnog sekretarijata ove policijske organizacije.

Ministar Stefanović je, tokom drugog dana zasedanja Generalne skupštine Interpola, istakao da postoji namera da se zbune države o načinu kako se glasa, navodeći kako će biti moguće ostvariti uvid u rezultate glasanja, a svesno izostavljajući činjenicu da se to ne odnosi na tajno glasanje.

„Pored nejasnih obaveštenja, koja su ne samo neblagovremena, najavljuje se i procedura da ukoliko dođe do glasanja u kome tzv. „Kosovo“ ne dobije potrebnu većinu za ulazak, da će se potom odrediti pauza, a onda nakon pauze ide se na novo glasanje. To je potpuno suprotno pravilama koja jasno govore da će se održati dva glasanja, bez pominjanja ikakve pauze. Očigledno da će svi pokušaji biti uloženi da se u toj pauzi obezbedi potrebna većina ukoliko je ne bude bilo u prvom glasanju“, objašnjava ministar Stefanović koji predvodi srpsku delegaciju u Dubaiju.

On dodaje da je očigledno da se politizacija procesa nastavlja na način da se stvara sumnja da li ćemo sutra imati optužnice o kojima će se politički odlučivati, da li će se odlučivati na političkom nivou, ko će biti optužen i da li će biti procesuiran.

„Sve ovo je nedopustivo za Interpol i nedopustivo za čitav policijski sistem. Srbija nastavlja sa snažnim delovanjem i zajedno sa svojim partnerima do poslednjeg trenutka uradićemo sve što je moguće da sačuvamo integritet Interpola, međunarodno pravo i da zaštitimo, naravno, svoju zemlju. Naš zadatak je da pokažemo da postoji dovoljno zemalja sa integritetom, sa dovoljno čvrstine da se odupru svim pritiscima zapadnih država i da pokažu da poštovanje policijskog kodeksa i integriteta više cene od bilo kakve političke moći i pritiska“, zaključuje ministar Stefanović.

Nebojša Stefanović predvodi delegaciju Srbije na Generalnoj skupštini Interpola
Nebojša Stefanović predvodi delegaciju Srbije na Generalnoj skupštini Interpola foto: Filip Plavčić

Samo članice UN mogu biti kandidati za članstvo u Interpolu, smatraju stručnjaci za bezbednost i poručuju da bi Kosovo moglo jedino trikovima da uđe u članstvo te međunarodne policijske organizacije.

Generalna skupština Interpola trebalo bi sutra da glasa o članstvu Kosova, a stručnjaci upozoravaju da bi Interpol mogao da bude zloupotrebljen u političke svrhe.

Član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović rekao je na TV Pink da može da se desi da u sali kada se bude glasalo ne budu prisutne članice koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"One će izaći iz sale i ostaće samo oni koji će glasati za članstvo Kosova u Interpolu", kaže Nicović.

Upozorio je da bi eventualno članstvo Kosova u Interpolu značilo da bi kriminalci u pokrajini bili zastićeni i da bi bilo zloupotreba Interpolovih poternica.

Centrala Interpola
Centrala Interpola foto: AP

"Bilo ko od nas ovde može biti na poternici. Sigurno će naše državnike i ministre staviti na poternicu. Svaka država koja stavi nekog na poternicu samo ona može da je skine", rekao je Nicović govoreći o mogućim zloupotrebama.

Bivši šef BIA i univerzitetski profesor Andrej Savić kaže da je ovo treći pokušaj Prištine da uđe u Interpol i da su u vezi sa tim u pitanju politička lobiranja i pritisci.

Očekivao je da će Priština uspeti da uvrstu tačku dnevnog reda njeno članstvo u Interpolu.

"Odnos velikih sila je takav da se zapadu žuri da Prištinu i u bezbedosnoj sferi integriše u globalne tokove", kaže Savić za TV Pink.

Navodi da je pozicija Srbije za učesće na generalnoj škupštini Interpola u Dubaiju dobro pripremljena.

"Argumenti su na našoj strani. Nažalost, vidimo da međunarodno pravo ne postoji i da je fikcija, jer je na delu moć sile", smatra Savić i dodaje da je ključan odnos velikih sila i ko će dobiti prevagu, te da se u obezbeđivanju potrebnog broja glasova za članstvo Kosova u Interpolu ne biraju sredstva.

I Savić, kao i Nicović, smatra da postoji mogućnost da zemlje EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ne budu prisutne na glasanju.

Do sada je, kako dodaje Savić, taj princip i te kako bio primenjivan u nekim sportskim organizacijama.

U slučaju da propadne pokušaj Prištine, Savić smatra da će Interpol sebe oprati od politizacije, a evetualno njeno članstvo u Inteprolu imalo bi dvostruke negativne posledice i bio bi udar na norme međunarodnog prava i žestok udat na Inteprol koji bi delovao kao instrument globalnih sila što je, kaže, ono što je opasno.

"U slučaju nepovoljnog rešenja, Beograd mora da napravi strategiju delovanja u novonastalim uslovima gde treba sagledati sve moguće opcije i iznaći prava rešenja kako se postaviti u takvim uslovima. Možda će i glas razuma i savesti prevladati kod većeg broja članica", zaključuje Savić.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.