STEFANOVIĆ ZABRINUT ZBOG KOSOVA: Ulazak u INTERPOL će dovesti do curenja informacija kriminalcima i teroristima!
Nebojša Stefanović, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

plaši se

STEFANOVIĆ ZABRINUT ZBOG KOSOVA: Ulazak u INTERPOL će dovesti do curenja informacija kriminalcima i teroristima!

Pored toga, on izražava zabrinutost zbog policijskih razloga, jer bi, kako kaže, moglo bi da dođe do curenja podataka iz Interpolove baze podataka

Objavljeno:

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je večeras da bi članstvo takozvanog Kosova u Interpolu bilo pogrešno iz političkih, pravnih i policijskih razloga i da bi takav presedan ugrozio profesionalnost Interpola.

Stefanović je za RTS, povodom početka zasedanja Generalne skupštine Interpola u ponedeljak u Dubaiju, rekao da Srbija već godinu dana intezivno ukazuje svim državama sveta koliko je pogrešno ukoliko bi se dogodilo da Kosovo postane članica Intepola.

- Pored Rezolucije 1244 i drugi pravni akti koje su Ujedinjene nacije donosile jasno govore da tzv. Kosovo niti je država članica UN, niti je država posmatrač, što je uslov i za clanstvo u Interpolu, a što je potvrdila i Generalna skupština Interpola prošle godine u Pekingu - rekao je Stefanović.

Pored toga, on izražava zabrinutost zbog policijskih razloga, jer bi, kako kaže, moglo bi da dođe do curenja podataka iz Interpolove baze podataka.

- Postoji i pregršt policijskih razloga gde smo mi zaista zabrinuti da bi moglo da dođe do curenja baza podataka Interpola prema određenim terorističkim strukturama. Baze podataka Interpola koje sadrže detaljne podatke o licima koja se sumnjiče i za najteža krivična dela, pored organizovanog kriminala i za terorizam. Ako bi Kosovo u nekom najtežem zamislivom scenariju postalo deo Interpola mogle bi da procure prema ISIS-u ili nekim drugim strukturama - rekao je Stefanović.

Međutim, kako je rekao, nekada politički razlozi zemalja koje razmišljaju o glasanju za kosovsko članstvo u Interpolu imaju prednost nad profesionalnim razlozima.

- To je još jedan set argumenata na koje hoćemo da ukažemo, da policijski razlozi, da razlozi koji govore da jedna profesionalna organizacija ne sme da dozvoli politizaciju i da bilo kakvi argumenti osim onih visokih standarda profesije ne smeju biti vođeni drugim argumentima. Nekada neke od tih zemalja popuste pod velikim pritiskom kakve sad imaju neke od saveznika tzv. kosovske nezavisnosti, najčešće velike zapadne države i zbog toga jedino smatramo da je potrebno vrlo često podsećati na ovakve vrste argumenata - rekao je ministar.

Ukazuje da nije slucajna ni činjenica da je jedan od radnika konzulata tzv. Kosova u SAD uhapšen u grupi od sedam ljudi koja je pokušala da proda automatsko oružje, cak jedan raketni laser grupi kriminalaca sa teritorije Meksika.

Interpol
Interpol foto: AP

- To nisu stvari koje su lake za odbacivanje. Zbog toga je vrlo važno podsecati ih na ovakvu vrstu argumenata. Treba razmisliti i o tome da se neki ljudi, iz samog vrha prištinskih institucija, koji bi imali pristup Interpolovim bazama podataka, i sami nalaze na Interpolovim poternicama osumnjiceni za najteža krivicna tela - rekao je Stefanovic.

Rizici kosovskog članstva u Interpolu su veliki i mogli bi da dovedu do daljeg ugrožavanja Srba u južnoj srpskoj pokrajini, navodi ministar, ističući da su razlozi koje prištinske vlasti nude kao opravdanje za članstvo u Interpolu "naučena fraza" i da svakako ne stoje argumenti da bi direktna saradnja Kosova sa evropskim instutucijama povecala bezbednost.

- To je dobro naučena fraza, neka pesmica koja se ponavlja da bi lepše zvučalo i bilo lakše da onim zemljama koje imaju muke da svojim građanima objasne zašto to rade, da bi moglo da prođe - kaže Stefanović.

Kaže da se Priština vec "unapred raduje" i dodaje da je nezahvalno bilo šta prognozirati kada je rec o rezultatima glasanja, koje je predviđeno u utorak na Generalnoj skupštini ove organizacije, ali da će se Srbija do poslednjeg časa boriti.

Kosovska policija
Kosovska policija foto: AP

- Hoćemo da se do samog cina glasanja borimo za svoju zemlju i ukazivati zbog cega to nije dobro ne samo za Srbiju, vec i za međunarodno pravo, ali i za sam Interpol kao profesionalnu policijsku organizaciju - kaže Stefanović.

Povodom najave Prištine da će formirati vojsku, Stefanović ocenjuje da je užasno opasna pre svega kada je reč o bezbednosti Srba na KiM, ali i da potpuno gazi sve do sada postignute sporazume.

- Čak i da je reč o proceduralnom procesu, neke forme administrativne prirode ukazuju da ne postoji čvrsta garancija koje smo dobili od NATO-a, EU da tako nešto ne bi smelo da prođe bez podrške Srba - istakao je ministar.

Dodaje da Srbija neće sedeti skrštenih ruku, ali će, kaže, biti ozbiljna i odgovorna kao i uvek.

- Sigurno nećemo dozvoliti bilo kakvu vrstu pogroma ili bezbednosnog ugrožavanja našeg stanovništva - rekao je Stefanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.