MOGUĆE PROGLAŠENJE VOJSKE KOSOVA, OČEKUJEMO NATO I EU: Ministar Stefanović o sramnom scenariju!
Stefanović je oceno da je to ozbiljno pitanje i da pre svega očekuje odgovor, Foto: MUP Srbije

brutalno kršenje prava

MOGUĆE PROGLAŠENJE VOJSKE KOSOVA, OČEKUJEMO NATO I EU: Ministar Stefanović o sramnom scenariju!

To bi to bilo u suprotnosti sa svim međunarodnim sporazumima

Objavljeno: 16.11.2018. 21:45h
  • 71

Ministar Nebojša Stefanović kaže da postoji mogućnost da prištinska administracija 28. novembra, kada obeležava Dan zastave, proglasi formiranje "vojske Kosova"

Komentarišući tu mogucnost on je za RTS rekao da bi to bilo u suprotnosti sa svim međunarodnim sporazumima, te da očekuje da reaguju NATO i EU, kao garanti tih sporazuma.

"Kako je rekao, Priština radi na tome da taj datum bude momenat proglašenja, čak i ako je to suprotno i ustavima i propisima koje je sama Priština donela, međunarodnim sporazumima, Rezoluciji 1244 (Saveta bezbednosti UN) i samim garancijama NATO-a. "Nema ni podrške Srba za to", naveo je Stefanović, dodajući da samo mogućnost takve odluke izaziva veliku zabrinutost Srba na Kosovu. "Naše Ministarstvo odbrane, unutrašnjih poslova i sve službe analizirali su sva saznanja koja mi imamo o tome i pripremili neke moguće scenarije koji bi mogli da se dogode i naravno odgovore Srbije, ali pre svega želimo da na ozbiljan način razgovaramo s partnerima koji su i bili garant - NATO i EU, da tako nešto ne može da se dogodi", rekao je Stefanović. On je oceno da je to ozbiljno pitanje i da pre svega očekuje odgovor od njih.

"Da li su spremni da na nepravni način, na potpuno brutalno kršenje, pa čak i unutrašnjih propisa tzv. Kosova, da li su spremni da to prihvate po cenu nestabilnosti u regionu i po cenu svega što su i oni sami obećali ili će nešto konkretno preduzeti", rekao je Stefanović. On je rekao i da su na današnjoj sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti srpske službe dobile određene zadatke, imajući u vidu najavljeno formiranje "vojske Kosova" i predstojeću Generalnu skupštinu Interpola na čijem će dnevnom redu biti i zahtev Kosova za prijem, čemu se Srbija protivi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media