SKORO SVI TERORISTIČKI KOMANDANTI BI TREBALO DA SE NAĐU NA OPTUŽNICI ZA ZLOČINE NA KIM: Drecun o Kosovu i OVK!
Drecun je bio gost Espreso intervjua, Foto: Stefan Kojić

ESPRESO INTERVJU

SKORO SVI TERORISTIČKI KOMANDANTI BI TREBALO DA SE NAĐU NA OPTUŽNICI ZA ZLOČINE NA KIM: Drecun o Kosovu i OVK!

Sa Drecunom smo pričali o rešenju za Kosovo

Objavljeno:
Milka Radović

Šef Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun bio je gost Espreso intervjua. Sa Drecunom smo pričali o slici Tačija i Putina u Parizu, koja je izazvala polemike u javnosti, o rezoluciji 1244, rešenju za Kosovo, optužnici za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom...

Pogledajte intervju sa Drecunom u videu:

Susret ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika privremenih institucija Kosova Hašima Tačija u Parizu izazvao je razne polemike u javnosti. Šta je tačno značio taj razgovor?

- Ponavljanje čvrstog ruskog stava da ne podržava samoproglašenu državu Kosovo, niti će to učiniti, i spremnost Rusije da, ako bude postignuto rešenje konačno za kosmetski problem, da će Rusija podržati svako rešenje koje odgovara Beogradu, i ništa sem toga.

foto: Stefan Kojić

Mislite da je to bio fokus - dijalog Beograda i Prištine?

- Da, da. Čvrst Putinov stav, pa o čemu bi on sa Tačijem. Jedino možda o tome kako da se spreči organizovani kriminal na Kosovu i Metohiji, a glavni predvodnik kriminala je upravo Hašim Tači po nalazu Dika Martija o radikalnom islamizmu koji sa Kosova i Metohije ugrožava Federaciju. Šalu na stranu, to nije bila tema razgovora. Tači je jednostavno hteo malo sebe da ispromoviše, da u političkom smislu podigne sebi cenu na Kosovu i Metohiju, i da pokaže kako on može sa svima da komunicira. ali, bio je potpuno jasan Putinov stav, i to je dobro, jer je taj stav ponovljen na sednici Saveta bezbednosti na kojoj se razgovaralo o situaciji u našoj južnoj pokrajini.

Tači je rekao da ukoliko se ukloni rezolucija 1244 da se ruski veto ukida, i da se radi na tome da dođe do uzajamnog priznanja Kosova. Da li je moguće da se ukloni rezolucija 1244?

- Pri ovom odnosu snaga u UN i Savetu bezbednosti svakako ne može. Na njeno bi mesto morala da dođe neka druga rezolucija. Srbija neće prihvatiti nijednu rezoluciju koja bi na neki način priznala ovu samoproglašenu državu, niti će to uraditi Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti,a svakako to ni Kina ne bi uradila. Ali, ako bi bio postignut dogovor oko konačnog statusa Kosova i Metohije, jedno kompromisno rešenje između Beograda i Prištine, e onda bi verovatno trebalo očekivati neku novu rezoluciju. O tome je predsednik ruske federacije na Savetu bezbednosti govorio, kada je rekao da eventualno postignuto rešenje mora da ima pravno obavezujuću formu, da bude pravno valjan dokument i da bude potvrđen na međunarodnom nivou, znači u UN. Onda mislim da bi moglo da dođe do promene rezolucije 1244, odnosno do usvajanja neke nove rezolucije, kojom bi se ozvaničilo i kojom bi svetska organizacija garantovala da će to rešenje koje bude eventualno postignuto biti realizovano.

foto: Stefan Kojić

Šta je realno rešenje za Kosovo?

- Realno je da situacija ne ostane ovakva kakva jeste. Znači da to neće biti država u punom međunarodno-pravnom kapacitetu jer ne može da postane članica UN, ne može ni članica EU, to znači da Srbija neće priznati takvu samoproglašenu državu sa svojim zamišljenim granicama, a sa druge strane, rešenje je takvo da Srbija dobro zna, ili bar većina nas u Srbiji zna realnost, a ona se ogleda u tome ne samo da mi nemamo kontrolu nad tim delom naše teritorije, nemamo naše institucije, vlasti koje funkcionišu da bismo imali suverenitet i integritet. Imamo rezoluciju 1244 i to nam je za sada najveći argument u toj borbi da sprečimo da Kosovo postane država, ovakva kakva je, samoproglašena, ali i da su nam potpuno jasne pretenzije Albanaca, koji čine većinu na KiM, da oni ne žele da žive u državi Srbiji. Sada treba pronaći rešenje između te dve potpuno suprotstavljene opcije i viđenje rešenja.

Za zločine počinjene nad Srbima na KiM niko nije odgovarao, a očekuje se kada će Sud za OVK u Hagu podići optužnice. Kad će to biti?

- Optužnice će podići specijalizovano tužilaštvo. Mi se nadamo da će do toga doći uskoro. Samo da vas podsetim da je novi tužilac tražio godinu dana da bu se upoznao sa materijalom koji prikuplja. Ljudi koji su bili tu i pre dolaska novog tužioca su nastavili da rade svoj posao, i mislim da oni intenzivno rade svoj posao u prikupljanju potrebnih dokaza. Iz kontakata koje imam kao predsedavajući grupom koju je formirala grupa za KiM Narodne skupštine, vidim da su posvećeni poslu, dobili smo informacije da imaju dovoljno novca, da je EU obezbedila sredstva da mogu da rade i oni i specijalizovana sudska veća, i da oni žele da sagledaju celinu događaja, i da će eventualno podići jednu veliku objedinjenu optužnicu gde bi trebalo da se nađu svi oni koji su odgovorni za užasne zločine koje je teroristička OVK počinila.

foto: Stefan Kojić

Ko će se naći sve na optužnicama?

- To ne mogu da znam, ali mogu da pretpostavim ko bi mogao da se nađe. Imate prvo izveštaj Dika Martija, na osnovu koga je formiran sud, koji u fokus interesovanja stavlja dreničnu kriminalnu grupu. U toj grupi, čiji je predvodnik Hašim Tači su i Sulejman Selimi, Adem Čeku, Kadri Veselji, Džavid Haljiti i mnogi drugi. Pa onda govori o kriminalnom klanu Ramuša Haradinaja, o umešanosti Albanije. Kad pogledate izveštaj Dika Martija, gotovo svi poznati teroristički komandanti bi trebalo da se nađu na njoj.

Bonus video:

Aleksandar Šapić, Espreso intervju nedelje


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.