LJAJIĆ ZA DEPOLITIZACIJU BNV: Nadležnosti su mu kultura, informisanje, obrazovanje! Sve izvan toga je zloupotreba!
Ljajić kaže da su ovi poslovi važni za očuvanje identiteta svake manjinske zajednice, Foto: Fonet

IZRIČIT

LJAJIĆ ZA DEPOLITIZACIJU BNV: Nadležnosti su mu kultura, informisanje, obrazovanje! Sve izvan toga je zloupotreba!

Ljajić za "Espreso" kaže da su nadležnosti veća važni za očuvanje identiteta svake manjinske zajednice

Objavljeno: 14.11.2018. 13:39h
Milka Radović
Milka Radović
Urednik rubrike Politika

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić traži da se obezbedi depolitizacija Bošnjačkog nacionalnog veća, i da se ono bavi oni što su mu nadležnosti, kulturom, informisanjem, obrazovanjem, službenom upotrebom jezika.

Ljajić za "Espreso" kaže da su ti poslovi važni za očuvanje identiteta svake manjinske zajednice, a da ne treba da se bavi politikom.

- Zbog toga smo doneli svojevremeno taj zakon, a ne da veće bude neka vrsta supstitucija za političke stranke. To nije posao veća. Ne znam da li je izvodljivo, ali je preko potrebno, a ukoliko veće hoće da ostvari bilo kakav rezultat, ta depolitizacija veća je nužna. Treba da se izbaci stranačka politika iz veća i da se ono vrati izvornim nadležnostima - rekao je Ljajić.

 

Prema njegovim rečima, sve izvan toga je zloupotreba nacionalnog veća i zloupotreba dobre namere.

- Ja sam svojevremeno radio na tome, nisam tada dozvolio da se vrši ovakav izbor za nacionalna veća, da budu neposredni izbori, kao neka vrsta mini parlamentarnih izbora, jer veće treba da bude nosilac ovih aktivnosti koji se tiču identiteta manjina. Tada sam ja imao podršku međunarodne zajednice i OEBS - a za takav pristup, to je bio takozvani elektorski način izbora veća. Mislim da je greška da se veće bira na ovakav način - rekao nam je Ljajić.

Lider SDPS-a Rasim Ljajić, na izborima za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne zajednice podržao je listu „Vakat je - Sait Kačapor”.

Pročitajte još:

Bonus video:

Aleksandar Šapić, Espreso intervju nedelje

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media