DRECUN O RASPOREDU SEDENJA U PARIZU: Povređena su osećanja i ponos srpskog naroda!
Drecun je rekao da su na ceremoniji bili "pobednici i poraženi", Foto: Espreso

100 godina od primirja u i svetskom ratu

DRECUN O RASPOREDU SEDENJA U PARIZU: Povređena su osećanja i ponos srpskog naroda!

On je ukazao na to da su na ceremoniji bili "pobednici i poraženi", kao i da je nemačka kancelarka Angela Merkel imala dominantno mesto

Objavljeno:

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je raspored sedenja na ceremoniji obeležavanja 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu povredio osećanja i ponos srpskog naroda i dodao da je dobro što je francuski ambasador u Srbiji brzo reagovao.

Drecun je za Radio-televiziju Srbije ocenio da bolja pozicija predsednika Kosova Hašima Tačija na toj ceremoniji u odnosu na mesto predsednika Srbije Aleksandra Vučića "možda pokušaj predsednika Francuske Emanuela Makrona da pokaže svoje vidjenje nove Evrope".

- Nisu Albanci već Srbi ginuli rame uz rame sa francuskim vojnicima na Solunskom frontu. To naše prijateljstvo sa Francuskom je na krvi zasnovano, na krvi kojom se oslobadjala Srbija i završen Prvi svetski rat - kazao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Srbija je prijatelj Francuskoj, a rekao je i da očekuje da će se stvoriti uslovi za brže i dinamičnije napredovanje u bilateralnim odnosima dve zemlje.

- Naročito na ekonomskom planu, svakako na političkom i da ćemo imati razumevanje od strane Francuske za postizanje kompromisnog rešenja. Mislim da će Francuska u narednom periodu sigurno biti aktivna kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema - ocenio je Drecun.

On je ukazao na to da su na ceremoniji bili "pobednici i poraženi", kao i da je nemačka kancelarka Angela Merkel imala dominantno mesto.

- Makronovo novo vidjenje Evrope, po onome što smo videli u Parizu, podrazumeva da se prevazidju podele, nasleđena teška iskustva. S obzirom da je Francuska priznala Kosovo kao neku državu, on svakako u toj Evropi vidi Kosovo kao državu i to je stav Francuske sa kojim ćemo u narednom periodu morati da se suočavamo - rekao je Drecun.

Drecun je ocenio da će "sasvim dovoljan pomak biti ako francuski predsednik nastavi sa razumevanjem naše pozicije i ako bude podržao pokušaj da se dođe do kompromisnog rešenja".

On je ukazao na to da je Tačiju predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Parizu jasno stavio do znanja da će Moskva podržati svako rešenje sa kojim se saglasi Beograd".

- Ja nemam ništa protiv toga da se recimo ruski zvaničnici sastanu sa albanskim političarima sa Kosova i Metohije, da bi došlo do razmene mišljenja i stavova, ali me zaista čudi francuski stav da i pored izveštaja Dika Martija, koji je jasno označio Tačija kao pripadnika kriminalno zločinačke grupacije, dozvali da Tači bude na proslavi velike pobede - rekao je Drecun.

On je povodom očekivanja zapadnih zemalja da se pitanje Kosova i Metohije reši do sredine ili kraja naredne godine rekao da "ne treba žuriti, jer takva pitanja ne mogu preko noći da se reše".

- Prvo je potrebno da zapadne zemlje koje stoje iza secesije Kosova jednostavno nateraju Prištinu da sedne i da se posveti posveti postizanju kompromisnog rešenja a ne nameanju svojih jednostranih stavova", tako lako da se reše, da naterju prištinu da se posveti kompromisnom rešenju - zaključio je Drecun.

Ambasador Francuske u Srbiji Federik Mondoloni izvinio se juče predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu jer je na ceremoniji u Parizu sedeo dalje od zemlja pobednica u Prvom svetskom ratu, dok je predsednik Kosova Hašim Tači sedeo iza predsednika Rusije Vladimira Putina.

Predsednik Srbije je zahvalio Mondoloniju na izvinjenju i dodao da će Srbija na veličanstven način dočekati predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Bonus video:

Kratki Espreso, deveta emisija

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.