ČEDA NA ZEJTINLIKU, EMOCIJE KULJAJU IZ NJEGA: Rasute mi kosti na sve strane! Od nas traže da SRBIJA ŽIVI!
Čedomir Jovanović na vojničkom groblju na Zejtinliku, Foto: Printscreen/ Instagram/ budikraken

ODAO POŠTU

ČEDA NA ZEJTINLIKU, EMOCIJE KULJAJU IZ NJEGA: Rasute mi kosti na sve strane! Od nas traže da SRBIJA ŽIVI!

Kroz emotivnu poruku, on je otkrio i tužnu sudbinu svojih predaka

Objavljeno: 16:00h

Lider LDP Čedomir Jovanović na Srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku odao je počast srpskim junacima iz Prvog svetskog rata. Kroz emotivnu poruku, on je otkrio i tužnu sudbinu svojih predaka, koja je je nažalost svojstvena i mnogim drugim srpskim porodicama.

- 11 sati, 11.11.2018... Zejtinlik... Rasute mi kosti na sve strane... Majčine po Kozari, Jasenovcu i Sajmištu... Očeve tamo gde su stigli Moravska divizija drugog poziva, Leteći puk i “Inspekcija rezervnih trupa za obuku vojnika”.

foto: Printscreen/ Instagram/ budikraken

1915. godine čukundeda, gradonačelnik Pirota, pošao za petoricom sinova... Vratio se samo jedan, onaj što se za Hristinu verio pre nego što je sa pukom krenuo... Preostali, otac i četvorica sinova, od kojih ni jedan za vojsku nije stasao, život su za mir svoje zemlje i spokoj svog naroda, porodice i mene dali... Dali da bi nas sačuvali... I danas su sa svojom braćom tu negde oko mene, vas, svih... Kosti su im kraj Vida u Bojićevoj grobnici, negde oko Struge, Kruje, Elbasana, Tirane, Drača, Valone...

foto: Printscreen/ Instagram/ budikraken

Heroji, deca a regruti srpske vojske, 33.000 ih je istih bilo, otišli su svojim putem, kažu da bi im se komandant na kraju marša ubio, da ga nije bio stid od njih 4.000 uprkos svemu preživelih...

foto: Printscreen/ Instagram/ budikraken

U mauzoleju piše da su moji prvi stigli na Vido... I još su tamo... Njihovog oca na Zejtinliku ceo vek čuvaju Mihailovići, Đorđe kaže da je poslednji i da nema nikog posle njega... I ako mora, neka bude tako, jer sve te kosti su tamo da bi mi danas živeli... Od nas, mene traže da Srbija živi... Da ih tako čuvamo - poručio je Jovanović.

Bonus video

Aleksandar Šapić, Espreso intervju nedelje

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.